юни 08
На 6 юни тази година бе осъществен рилийза на нов хорър адвенчър по произведение на Лъвкрафт - Conarium. Засега цената в Steam и другите дигитални разпространители е $19.99. За да бъде отбелязан подобаващо този дългоочакван наследник на поредицата Darkness Within, през първата седмица от пускането Conarium ще се продава с 15% отстъпка.Играта е дело на Zoetrope Interactive, малко независимо разработващо игри студио позиционирано в Инстанбул, Турция. Проектът им Darkness Within е известен с това, че успява да пресъздаде точно атмосферата от произведенията на Лъвкрафт и да се придържа към сюжета на объркващите му повествования. Философията им при разработките е съсредоточена към неоспоримия им талант да пресъздават белетристични истории, които предоставят на играча уникално и различно гейм преживяване, но определено не за сметка на напрегнатите моменти, атмосфера, потапяне в играта и тръпнещо очакване.

Conarium не би стигнала до нас и без подкрепата на холандското студио в Харлем - Iceberg Interactive, независим издател на игри от 2009, участник в международната група на ветераните гейм издатели. Със служители запалени геймъри, Iceberg работи в тясно сътрудничество с международната асамблея на гейм разработчици, която е сформирана от независими средни и малки студия. Едно от очакваните им заглавия, което би ни заинтригувало със сигурност е прословутото продължение на The Lost Crown - Blackenrock.Платформите предвидени за Conarium са PlayStation 4, Xbox One и PC.
Действието и сюжетът са иззети от ”Планините на безумието“ на Хауърд Лъвкрафт. Всички знаем, че неговите истории са посветени на ужаса, ужаса предизвикан от неизвестното, не просто някаква си касапска история със стичащи се литри кръв и преследване. Има един цитат, показателен за подхода на Лъвкрафт към собствените му произведения и помагащ да бъдат разбрани две неща, едното е защо неговите творби стават култови и другото – защо е толкова трудно творбите му да бъдат пресъздадени визуално, било то във филми или игри. Става дума за началния му абзац в есе написано от него по тема Свръхестественият ужас в литературата: “Най старата и силна емоция на човечеството е страхът, и най-старият и най-силният страх е този от неизвестността.”

В Conarium поемаме ролята на Франк Гилман, член на антропологическия отдел в университет Мискатоник, били сме член на експедиция водена от доктор Фауст, опитващ се да премине отвъд пределите на човешкото съзнание посредством апарат наречен Конариум. Докато търсим какво се е случило с останалите от екипа и в частност да разберем какво се е случило и с нас, попадаме на масивна пещерна група, древни руини, които лека-полека ни вкарват навътре в сюжета.Докато изследваме базата и дълбините под нея, често попадаме на писма, нахвърляни бележки, аудио записи и дори частични проблясъци на спомени. Те определено звучат и носят заряда от произведенията на Лъвкрафт, повечето от които са в епистоларна форма, представляващи свързани помежду си измислени исторически факти.

Геймплеят е обичайният за жанра, обикаляме из околността в търсене на улики и решаваме пъзели, които са приятни, нито прекалено сложни и натоварващи, нито чак толкова лесни, напълно интуитивни. Има тук-таме и ситуации, които предизвикват смъртта ни.
В пъзелите има вкарани извънземни символи, които придават допълнителна загадъчност на играта. Създават ни усещането, че се намираме на специално място със своя собствена странна логика.

Елементите на екшън са кратки и на рядко. Попадаме понякога на някаква невидима сила, която ни убива, ако не успеем да се измъкнем по коридорите на лабиринта от пещери. Проблемът тук е, че Гилмън не може да бяга дълго време, защото трябва периодично да зарежда батерията, която му помага да се движи през подземния комплекс. Лично аз умрях само веднъж в началото, още в подводницата, докато се опитвах да налучкам пътя към базата и все още незапозната с геймплея.Определено докато играем се усеща смазващото чувство за клаустрофобия, подпомогнато от факта, че сме попаднали в капана на безмилостна снежна буря. Няма да подсказвам много, за да остане елементът на изненада, но моментите на ужас плавно се увеличават с напредъка в играта и има някои наистина зловредни образи, които трудно могат да бъдат изтрити от съзнанието.


фев 18
Два пача, за два различни жанра в адвенчър игрите, един ужас и едно спокойно, предоставящо време за обмисляне разследване.

Еркюл Поаро получава писма с подпис A.B.C., в които се съобщава датата и часа на следващото убийство. Убиецът си проправя път през азбуката, оставяйки ABC железопътен указател на всяка жертва. Защо A.B.C. убиеца праща писмата си на Поаро, а не в Скотланд Ярд или пък на някой популярен вестник? С паниката предизвикана във Великобритания, съдбата на нацията сега пада на нашите плещи!

Преводът е дело на колективни усилия (изброени по реда на заслуги):
electroneon
Alteran
didka222
vikichka.9229
b_l_u_e

и други
Тест и редакция: didka222
Ресурси: purpleisdead
Главната героиня наследява имение от някакъв далечен чичо. Това старо и мрачно място крие много тайни, а в мрака се спотайват създания, които преследват новата собственичка.

Преводът е отново колективен (по реда на заслуги):
Avaddon
3AKOBAH
xameleona89

Тест и редакция: Avaddon
Ресурси: purpleisdead

яну 10


Първият адвенчър за 2017 година, излязъл на 1 януари, се оказа за огромна моя (приятна) изненада The Trader of Stories на Марек Рудовски, игра, която трябваше да е излязла още през 2009 година. Всеки желаещ може да посети Старото спящо дърво и да се включи в приключенията на събирачката на истории. Засега само първа част е готова, а версията за браузър е напълно безплатна, условието е той да поддържа HTML5.

яну 07


Падна сняг и повечето се свряхме на топло и уютно пред компютрите и какво да прави човек тогава, освен да играе! Като ще играе, защо пък да не е нещо на български? Хмм... а дали има нещо ново? Точно така, има и то не само едно, не две, а цели три.
За феновете на скрити предмети предлагаме готовите вече колективни преводи на Dark Tales: Edgar Allan Poe - The Black Cat и Christmasville.
За тези, на които цветовете им идват в повече, могат да се потопят в кошмарите на Between Me and the Night. Във файла на този пач има добавен архив и за стийм версията.Над преводът на Dark Tales: Edgar Allan Poe - The Black Cat се потрудиха колективно (по реда на заслуги):
Avaddon
KaiaTH
strangesubstance
tiparnik

Изображения, тест и редакция: Avaddon


Въвлечени сме в приключението на инспектор Дюпен! Марк Дейвис обявява съпругата си Сара за изчезнала и на нашите плещи ляга отговорността да бъдат разрешени загадките водещи до нейното откриване! Следваме по петите една черна котка, незнайно защо опитваща се да ни помогне да разберем кой е виновника за изчезването на Сара.

Christmasville е отново колективно дело (по ред на заслуги):
rozi4ka80
Avaddon
xameleona89

Изображения, тест и редакция: Avaddon

Дядо Коледа липсва и празниците са обречени! Влизаме в ролята на частен детектив Артър Найт и ни се пада честта да разгадаем мистерията. Следите ни отвеждат до Крисмасвил, градче пълно с услужливи жители като отвратителния снежен човек, северният елен и един елф, без които няма да успеем да решим случая от който зависи празничното настроение навсякъде по Земята!

Between Me and the Night преведоха безстрашните колективисти (по реда на заслуги):
vikichka.9229
b_l_u_e
purpleisdead
electroneon

Ресурси: purpleisdead
Тест и редакция: xameleona89


Нашият герой, безименен червенокос младеж, изследва околностите с летящата къща, в която живее, решава пъзели, за да се добере до нови локации и подобрява уменията си. Всичко това му е особено полезно нощно време, когато легне да спи и се изправя пред ужасните кошмари превзели дълбините на съзнанието му.яну 02


Честита Нова 2017 Година на всички! Нека ви донесе много щастливи моменти и бонус време, така необходимо за игри. Тази година няма да започнем с превод, а с подаръци! По-точно два, отново предоставени от дългогодишния приятел на сайта Петко (outoftouch) от outofsteam. Игрите са две: едната Life is Strange и петте части, а другата е Guacamelee! Super Turbo Championship Edition, малко по-различен жанр, но все пак подарък.Този път ще излезем от обичайната рамка и ще дадем първата игра според заслуги, не на случаен принцип.
А заслужилият в случая избрахме да бъде electroneon, който преведе (и то страхотно) почти цялата The A.B.C. Murders, чиито превод много скоро ще се появи на сайта. За втората игра лайквайте новината на страницата ни във Фейсбук, за да имате шанс да я спечелите.
Отминалата година не беше от най-плодовитите за малкото ни приключенско общество, но един от всички се отличи с особена активност и това е Avaddon (той не получи наградата, защото вече го приемаме като част от екипа), който с ентусиазъм се захваща за всичко каквото му попадне. Пожелаваме си да има повече такива като него и като цяло по-активни потребители, те са фактора движещ сайта. Силви (xameleona89) също живна към края на годината, за което му благодарим.
Друг също активен е Милен (Maniakus), който редовно играе на живо, независимо от броя на зрителите.
Верни през годините ни остават също Иво (Predator), Роси (Aleks), banskidedo (който предпочита анонимността), Петко (OutOfTouch), Божидар (tsolovvvv), Пламен (пламъчето), Bobkata и още много, които не проявяват видима активност, но ни посещават редовно.
Благодарим и на все още невидимо активните хора от екипа: Явор (purpleisdead), който се е заел с ресурсите на игрите, Алекс (HeBuguM), който поддържа сайта, Ади (herairness), която вади по някоя игра от време на време и ndrazorx, който никога не се отказва от нас.

До много нови срещи!


Отиди на страница   <<        >>  

Категории новини