Изгубени сред пустошта
След като са напуснали Boneville преди две седмици, Fone, Phoney и Smiley се чудят как да намерят обратния път. В момента ще играеш с Fone Bone, както и през повечето време. Разходи се наоколо и ще видиш как курсора с крака се променя на ръка, когато стигнеш до обект с който можеш да взаимодействаш.
Кликни върху малките камъни в средата на мястото и от единия ще изпълзи скорпион и ще се шмугне под камъка на който е седнал Smiley. Повдигни малкия камък под Smiley и ще намериш карта. Говори със Smiley в този ред: "Опитвам се да взема това нещо под камъка." (I'm trying to get this thing out from under this rock), после кажи: " Казах ти преди малко, искам да го измъкна. " (I'll tell you after I get it out) и накрая кажи: "Просто стани, ясно?" (Just stand up, will ya?).

Smiley ще се смъкне от камъка и ще издърпа картата. Съгласен е да даде картата на Phoney само ако получи долар преди това. Сега можеш да водиш разговора с 2 персонажа, можеш да избереш някой от двамата като кликнеш върху изображението в горната част на прозореца с диалога. Fone предлага на Smiley да посвири (How about a tune, Smiley?) Избери някоя от песните в списъка и после попитай Phoney наистина ли мрази толкова много да свири Smiley (Do you really hate Smiley's music so much?). Той споменава, че не обича да е около Smiley когато пее, мрази особено много песента Old Gray Mare. Говори със Smiley и го попитай ще може ли да изсвири тази песен (Can you play Old Gray Mare?). Phoney почти изпада в истерия и е готов да се раздели с един долар, Fone го грабва от ръката му.
Кликни върху раницата долу в ляво на екрана и ще отвориш инвентара. Дай долара на Smiley и той ще даде картата на Fone. Преди да успеят да разгледат картата, те са подгонени от ято озверени скакалци.


Подгонени от скакалци
Контролираш Fone като го движиш на ляво и на дясно с плъзгане на мишката в съответната посока, за да избягваш големите скали и натискаш левия бутон на мишката, за да прескачаш малките камъни. Ще започваш всеки път назад. Трябва да избягваш препятствията, за да успееш да избягаш отначало, ако скакалците те настигнат, всяко спъване те бави и изоставаш от скакалците. В една от версиите на играта има опция за прескачане (skip) на преследването.


Стъпалата на дракона
Bone се събужда в тъмна пещера държейки факла, която осветява само малък кръг в тъмнината. Тръгни напред (югоизток) и ще вдигнеш цигарата (вижда се като жълто петънце в тъмното) на Smiley от земята. Продължи напред и когато курсорът се промени с такъв за скок, прескочи цепнатината. Вземи втора цигара от другата страна на пътя. Тръгни в ляво на екрана, скочи от стъпало на стъпало и прибери третата цигара. Отиди на издадения в ляво корниз и скочи върху наклона отсреща. Спускането ще свърши точно пред четвъртата цигара, вземи я. Завий веднага на ляво и потърси в тези коридори петата цигара. Тръгни на изток, докато пътя пропадне и от там на север, завоят води на изток, продължи напред докато излезеш от пещерата. Изкачи се до края на наклона и скочи надолу по камъните. Ще видиш гора.


Fone среща Ted
Отиди до реката и тръгни на изток по нея, докато не видиш зелена буболечка в тревата. Тя ще те заприказва и ще се представи като Ted. Попитай буболечката дали не е виждала братовчедите ти наоколо (Have you seen my cousins
around?). Ted не ги е виждал, но Thorn би трябвало. Попитай кой е (Who's this Thorn?. He's not another bug is he?) и как може да бъде открит (How am I supposed to find this Thorn?). Ted ти казва, че ще трябва да прекосиш реката, а ти ще му отговориш, че не виждаш откъде може да се премине на отсрещния бряг (Uhh...I don't see a way to cross this river). Ted ти предлага помощ и на теб не ти остава друго, освен да се съгласиш да чакаш (Uhhh...Okay, I guess). Ted започва да скача по камъните в реката.


Ted прекосява реката
Ted може да направи два малки скока последвани от един голям. Целта е да намериш правилния ред на подскоците. Скочи на изток, юг, изток.
Скочи на север, север, изток.
Скочи на юг, изток, север.
Скочи на юг, юг, юг.
Скочи на запад, изток, изток.
Скочи на изток, север, север.
Скочи на север, юг, изток.
Скочи на юг, изток, север.
Скочи на север, изток, юг.
Скочи на изток и ще преминеш от другата страна на реката.


Fone се запознава с големия брат
Не е необходимо да говориш с големия брат. Той може да каже на Bone само, че не е виждал братовчедите му
и не харесва такива, които създават неприятности в долината, но освен, че направи мост, няма да помогне с друго в тази част. Мини от ляво на ябълковото дърво и продължи на север по пътя, ще намериш поредната цигара подхвърлена от Smiley на пътя.


Тъпи, тъпи отвратителни създания
Fone стига до две огромни и глупави създания, които се готвят да изядат Bone за вечеря. Говори с лилавите зверове и кажи, че не си достатъчно угоен (I wouldn't let him call you fat. You don't look fat to me). Съществата започват да спорят предоставяйки възможност на Bone да избяга. Отстъпвай назад докато създанията се разправят помежду си и не гледат към теб, когато някое от тях се обърне към Fone стой без да мърдаш. Когато мине достатъчно назад, Fone ще хукне да бяга, ще падне в пропастта и ще се хване за един тънък клон. Няма да му остане много време да се чуди дали съществата са толкова глупави, че да скочат на клона след него. Глупави са и падат всички заедно от счупения клон.


Fone се запознава с дракона
Fone се обръща и с изненада вижда, че лилавите създания му препречват пътя, но те веднага изчезват, след като забелязват спящия дракон. Драконът явно е виждал неговите братовчеди, но не иска да каже нищо за това. Можеш да го попиташ за огнения му дъх, той няма да има нищо против да го демонстрира. Отиди на изток от дракона и после тръгни на юг. Ще се озовеш на нова локация.


Fone и опосумите
Говори с опосумите когато ги попиташ знаят ли къде е горещия извор (Do you know the way to the hot spring?) те ще отговорят, че знаят, но ще му кажат, само ако първо играе с тях. Съгласи се (Uh...Well Okay. What do you want ta play?) и кажи, че ти се вижда забавно да се крият, а той да ги търси (Hide an' seek sounds like fun.). Fone започва да брои, а опосумите се разбягват, за да се скрият. Те се крият на различни места, така че за всяка игра са скрити на друго място. Обикаляй мястото и когато Fone спре ще чува студено (cold) или топло (warmish), Когато мястото стане горещо (hot) потърси къде се променя курсора на пръст и кликни. Когато намериш трите опосума, те ще попитат Fone дали не иска да повторят играта. Можеш да откажеш (Not now guys, you said you'd show me how to get to th' spring), ако не ти се играе, разбира се и после добави, че може някой друг път (Heh. Maybe another time). Напусни това място през храстите в ляво на екрана.


Fone среща Thorn
Fone вижда момиче седнало на дънер до езерце и срамежливо отива да говори с нея. Избери което и да е изречение два пъти и после кажи, че те изпраща Ted (Ted told me to find you! He said you know everything!), той ти е казал, че Thorn може да ти помогне да се върнеш в къщи (Ted told me you could help us get back to Boneville?). Кажи, че си разпитвал наоколо, но никой не е виждал братовчедите ти (I've been asking around about them but no one's seen 'em). Зарадвай се при мисълта, че ще се върнеш в къщи (Hooray! Pretty soon I'll be back in Boneville!). Момичето казва, че никога не е чувало за Boneville. Кажи, че не си тукашен (I don't belong here...) и Thorn предлага да те заведе при баба си, която евентуално би могла да помогне. Попитай къде можеш да намериш нейната баба (Where can I find your gran'ma?) и момичето ще предложи на Fone да го заведе. Съгласи се (Okay, I'm ready. Let's go).


Phoney се запознава с големия брат
Играта сега те препраща към братовчеда на Fonе - Phoney. Тръгни на изток и стомаха на Phoney ще се обади,
говори с него и продължи да вървиш на изток. Ще стигнеш до дънера над реката, по който Fone премина преди това. Говори с големия брат и го попитай къде можеш да намериш храна (Where can I get some food?). Когато ти стане ясно, че от другата страна има ябълки, кажи му да се разкара от пътя (I want those apples! Get outta th' way!). После ще схванеш, че това е само губене на време (This is a waste of time). Избере третото изречение, което ще го ядоса и бързо кликни върху големия камък срещу дънера. Големя брат ще се хвърли срещу Phoney, който в последния момент ще се отмести. Докато той се съвземе, ти спокойно можеш да преминеш от другата страна на реката по дънера. Вземи си ябълката паднала под дървото и продължи на север по пътя, за да излезеш от тази локация.


Phoney вижда дракона
Драконът спи, ако искаш се опитай да говориш с него, но ще бъде безрезултатно. Премини през тази локация и отиди в градината на опосумите.


Phoney и опосумите
Говори с опосумите и ще се изненадаш приятно, че са виждали Fone (Wait a minute, did you say you know Fone Bone?).
Предложи им долар (If I give you kids a dollar, will you tell me where Fone went?), но те не знаят какво е това, тогава ги помоли просто да ти кажат (C'mon, just tell me where Fone Bone went), те са съгласни стига да играеш с тях , остава ти само да се съгласиш с въздишка (Oh, brother. Fine. Let's make it quick) и играта ще започне. Phoney трябва да подсказва с топло и студено, а опосумите го търсят. Казвай топло (warm) когато опосума е с лице към Phoney и студено (cold), когато не е с лице към него. Трябва да упътваш и трите опосума, докато те открият. Когато те се скрият, ти ще ги зарежеш като преминеш през храстите в ляво, за да стигнеш до езерцето.


Phoney се запознава с Tеd
Когато Phoney попадне при езерцето ще види Ted застанал на един камък. Попитай го дали е виждал братовчед ти (I'm lookin' for a guy named Fone Bone. You seen him?) и Ted ще каже, че той най-вероятно е във фермата. Кажи му да те заведе при него (Take me to Fone Bone at once!), помоли го настойчиво да тръгнете (Okay, fine. Let's get a move
On) и накрая раздразнено кажи, че не е нужно да чакате цял ден (C'mon then, I ain't got all day!) и ще се отправите към фермата.


Phoney се запознава с баба
Ted отвежда Phoney до фермата и го запознава с баба Ben. Поискай си нещо за хапване (Ya got any food around
this place?) и кажи, че ако не си гладен няма да ходиш и да разпитваш безпричинно за храна (You think I just walk around askin' for food for no reason?) и тя ще отговори на Phoney че трябва да поработи, за да си заслужи храната. Ти обаче не си съгласен да работиш за нищо на света (I don't hafta work for anything!). Кажи и да спре да бръщолеви и я попитай ще дава ли храна или не (Cut the chit-chat, Grams. You got any food or not?), когато баба те изхвърли ще се срещнеш с Fone.


Fone изпълнява задачите на баба
Phoney все пак скланя да остане във фермата когато Fone го моли за това. Кажи, че ще се оправиш с него (I'll talk
to ya later) и баба ще каже на Fone какво трябва да бъде направено, за да си заслужат вечерята. Отговори, че с радост ще помогнете (Thanks, ma'am! We're happy ta help!) и тя ще изреди кой какво трябва да свърши. С думите (Let's get that wood!) трябва да започне досадната домашна работа за Fone. Опитай се да вземеш брадвата забита на дънера и
Ted ще се появи с въпроса какво правиш, кажи му, че брадвата е заседнала (I need to split firewood, but this axe is stuck). Той ще предложи помощ, а ти се съгласи с думите (Uh...sure, Ted) и той ще покаже колко надарен термит е, като остави само острието на брадвата, което вече не е заседнало. Вземи острието на брадвата и го забий в изправния пън. Сега трябва да намериш начин да го удариш. Отиди на запад и вземи от земята камъка, който е в дясно от баба Ben. Върни се на дясно и удари с камъка острието на брадвата, така ще разцепиш на две дърво и ще го прибереш.

Отиди на запад и вземи кочан царевица от бъчвата в дясно на къщата. Отиди до кладенеца и кликни на него. Thorn ще се доближи до него, защото все още я човърка, че Fone вярва в дракони, кажи и, че си видял в долината такъв (But I saw one! He had a goatee 'n' a cigaret 'n' big ol hairy ears!). Thorn ще се отдалечи невярващо и дракона ще подаде глава от кладенеца. Погледни кофата, опитай се да запуши дупката с царевицата и помоли дракона да ти помогне (Can you help me out?), просто да опърли царевицата (Can you breathe fire on this corn cob?), помоли го настоятелно (Please just breathe fire on the corn cob). Използвай обгорения кочан върху кофата и Fone ще запуши дупката. Използвай кофата на кладенеца и ще напълниш вода. Fone е готов с поръченията на баба, така че отиди при нея и кажи, че си приключил с цепенето на дърва (Finished with the wood!) и ще и ги дадеш. Говори отново с нея и ще и подадеш любезно кофата с вода, като кажеш: Here's your water, ma'am! Играта те прехвърля в гората при Phoney.


Phoney вади ряпа
Отиди на изток и премини в следващата локация, говори с опосумите за тяхната чудесна лопата (that's a nifty
spade you guys got there....) и им предложи да играете на нещо (You kids wanna play a game or somethin'?), те са малко обидени и не искат, но ако предложиш да им разкажеш приказка (How bout if I tell ya a story....), приказка за нещо наистина интересно (It's a story about something really exciting...), те ще се съгласят. Избирай горните редове, за да върви приказката гладко и по някое време опосумите ще заспят. Вземи лопатата и се върни при езерцето. Използвай лопатата върху една от малките зелени могили и ще извадиш ряпа.


Phoney откъсва няколко ябълки

Мини покрай опосумите, можеш да ги заговориш и да се направиш на разсеян, че не знаеш нищо за лопатата. Продължи нататък, през локацията където спеше дракона и нататък до ябълковото дърво. Обърни внимание на трите узрели ябълки на дървото. Говори с големия брат и използвай изпитания вече метод да го дразниш (Yeah, yer th' smart one. You shake yer brains loose on that rock?). Големия брат ще се нахвърли отново върху Phoney, ти през това време кликни върху червените ябълки на дървото и той ще те повдигне във въздуха до тях.


По време на вечеря
Когато задачите бъдат изпълнени, Phoney ще се върне във фермата за вечеря. Говори с баба Ben и Thorn докато не се появи възклицанието "Yawn..." като вариант в диалога. Маркирай го и баба Ben ще каже всички да се отправят в леглото. Съгласи се (Yeah....).
Thorn сънува кошмари, може би защото злите създания са обградили къщата, баба нарежда на всички да бягат, създанията подгонват Fone.


Преследването
Тази част е прилича на бягството от скакалците в началото на играта, контролираш Fone с мишката и използваш левия бутон, за да прескача препятствията. Гледай да се движиш пред създанието, което е най-близо зад Fone. Гонитбата ще свърши, когато създанията изостанат и остане само едно, което си въобразяваше, че не се страхува от червения дракон.
Fone пристига в Barrelhaven където се събира отново с братовчедите си Phoney и Smiley. Нещо зло ги наблюдава скришом.