Замисъла на този пътеводител е да ти помогне да преминеш играта Bone: The Great Cow Race там, където срещнеш евентуално затруднение. Не е нужно да следваш пътя дословно, по-добрия вариант е да играеш самостоятелно играта и когато наистина стане невъзможно продължаването да погледнеш тук как може да се премине дадено препятствие. Просто се забавлявай и  спирай и да вдъхваш аромата на цветята, които ще срещаш по пътя.

Phoney пристига в  Barrelhaven
Започваш играта с Phoney, който влиза в таверната на Barrelhaven, има желание да пие нещо след уморителното пътуване. Има камбанка над бара и табела подсказваща, че ако искаш да бъдещ обслужен трябва да удариш камбанката. Phoney е малко нисък, за да достигне сам камбаната, трябва да намери нещо дълго, което да му помогне.
Погледни тримата седнали на масата, единият гризе кокал, който ще помогне на  Phoney да стигне камбаната. Ако посегнеш веднага да вземеш кокала, нашия приятел Euclid няма да остане доволен от това и ще го покаже. Говори с неговите приятели, като натискаш малките глави върху балона с диалога. Говори с  Jon (мъжът от дясно) за това как Euclid глозга кокал и той ще спомене за  специалната супа,  която е обичал да си поръчва преди. Euclid не иска да чува за тази супа. Говори отново с  Jon и накрая Euclid ще загуби апетит. Сега кликни върху кокала и го вземи.
Кликни върху раницата долу в ляво на екрана и вземи кокала. Използвай го върху камбаната (цвета му трябва да стане зелен) и ще се появи бармана.

 

Бармана по някакъв забавен начин се оказва  Smiley Bone! Братовчедите отбелязват с халба бира радостната среща и говорят за предстоящите надбягвания с крави.  Те се уговарят (използвай диалозите подред) как да залагат, за да спечелят. В това време се появява собственика Lucius и иска да му бъде платено...  с яйца! Phoney трябв а да си отработи изпитото.
Сега  Phoney трябва да изчисти стъпките от пода. Какво унижение! Целта е да не останат стъпки на пода. Phoney може да забърсва по три пъти, после трябва да намокри парцала.  Докато той мокри парцала Wendell или Jon се разхождат от масата до бара или обратно. Трябва да намериш оптималното решение, за да успееш да почистиш пода набързо. Най-лесно става като изчистиш първо средната редица, през която те не минават, после от дясно, стъпките в долния край (не тези, които са пред групичката, която си говори, те остават последни), след това от ляво, после отново от дясно и накрая от ляво остават 2 забърсвания и стъпките в дясно до хората говорещи си пред бара. Когато Phoney приключи на прозореца ще се появи нещо тайнствено и загърнато в плащ, което ще заяви, че братовчед му Fone ще заплати затова, че е събудил червения дракон.

Фермата след нападението

Сега ще се прехвърлиш във фермата с Fone и баба. Ще говориш с баба, опитвайки се да я убедиш в своята и в тази на братовчедите си невинност за случилото се през нощта. После трябва да подредиш багажа в колата, за да се подготвите да тръгнете за панаира и да говориш  с Thorn за случилото се. Няма значение кое от двете ще направиш първо.
За да подредиш колата, мини зад кравата и кликни върху каруцата, така ще активираш пъзела. Кликни върху навитите сини и зелени вързопи и ги постави в долния десен ъгъл на каруцата. Сложи белия Г-образен вързоп в горния десен ъгъл на каруцата. Дървената кутия сложи в горния ляв ъгъл  на  каруцата а кръглия бял вързоп в долния ляв ъгъл. Багажът е готов подреден в каруцата и вече сте готови за път.
Отиди на дясно и в началото на пътеката към гората  ще намериш Thorn. Тя обмисля нещо задълбочено, говори с нея. Попитай я какво я тревожи и тя ще сподели среднощния си кошмар и опасенията, че баба и изглежда крие нещо. Успокой я, че ще и помогнеш с каквото можеш и кажи, че вече е време да потегляте към града.
Изгледай колко щастливи са всички да се видят един друг, изглежда някой е хвърлил око на баба.

Нощни срещи
Картината се променя драстично, ще видите малко момиченце насред тъмното обградено от странно изглеждащи камъни. Интересно...
Движи светлината на курсора от камък на камък и наблюдавай какво се случва.
Сега сцената се променя, когато Thorn се събуди от странния сън ще разкаже всичко на Fone и отново ще легнат да спят...
С настъпването на утрото започва и панаира!

Пролетния панаир!
Сега ще можеш да превключваш когато поискаш между Fone, Phoney или Smiley, като кликнеш върху техните изображения горе в дясно на екрана.
Thorn иска да си вземе мед от наперения продавач на сергията, който се представя като Tom. Той се подиграва  на носа на Fone и той не остава апатичен наблюдател, веднага отвръща с предизвикателство.  Thorn остава недоволна от перченето на Fone и сърдита отива нанякъде, оставяйки го сам

 

Вземи мед за Thorn
Fone не може да направи нищо друго в момента, освен да намери малко мед за Thorn. Погледни сергията, където се продават продукти за супа, от ляво има огромен казан в който се вари супа, продължи на дясно (след стрелката). Върви все на дясно, ще минеш покрай каруца със слама, върви още на дясно и ще се озовеш на сечище, където от едно дърво капе мед. Качи се нагоре по дървото и ще стигнеш до пчелина, докато се радваш на находката ще се появи огромна пчела. Направи и комплимент за меда, попитай всички пчели ли са толкова големи наоколо и когато решиш, че сте се сближили достатъчно си поискай мед. Явно Fone не се понравил достатъчно на пчелата, но си спомня думите на Tom, че димът приспива пчелите. Отиди до каруцата със слама и вземи малко слама от нея. Върни се при сергията за супа и запали сламата от големия огън, на който се вари супата. Върни се при каруцата и сложи тлеещата слама в големия куп. Сега остава да накараш кравата Bossy да отиде до дървото. Вземи отново малко слама и я използвай върху кравата.
Отиди до дървото и да се качи на него. Вземи малко мед, Fone ще залитне и ще падне, но мисията е изпълнена. През това време ще видиш сцена как злите създания подготвят план за действие.
Намери Thorn, върни се до сергията за надбягване на крави (има закачена плюшена крава на нея), отиди в дясно на екрана от сергията, ще видиш стрелка с надпис "Races". Отиди натам, влез навътре и ще намериш момичето. Тя отказва да говорите, дай и меда, но тя отказва и него. Явно  Fone ще трябва да направи нещо наистина впечатляващо.

Великото (малко) надбягване с крави!
Може би ще успее да върне настроение и благоразположението на Thorn, ако спечели плюшена играчка.
Върни се при мястото на панаира и застани пред сергията с табела "The Great Cow Race". Голяма плюшена играчка виси до надписа, това е награда за победителя. Thorn сигурно обича много такива играчки?

 

Говори с човека, който има шапка във форма на виме на главата. Той ще ти обясни правилата на играта и ще те попита колко яйца имаш, без да платиш (с яйца) не можеш да играеш. Говори отново с него и го попитай за странния му акцент (3 реплика), после му кажи ти от къде си и той ще разреши на Fone да играе безплатно. Целта на играта е да завършиш първи финала. Твоята крава е зелената, трябва да я удариш с камъчето от катапулта в центъра на мишената. Колкото по-точно удариш, толкова по-напред отива кравата.  Когато победиш ще спечелиш малко пиле  играчка. Човекът ще отиде да обядва и ще го замени друг, малко отегчен от живота човек, той ще се съгласява апатично всеки път, когато поискаш да играеш (просто кликни върху сергията). При втора победа ще спечелиш малка плюшена крава. За да спечелиш голямата крава трябва да победиш 19 пъти. Всъщност, ако това не ти харесва, не е нужно да го правиш,  за да продължиш играта ти трябва само първата играчка. Но, ако искаш да изпробваш своите умения и издръжливост можеш да опиташ.

Силното момче Fone Bone
Занеси плюшена играчка на Thorn, която си стои на същото място. Определено не я заинтригува. Трябва да измислиш нещо по-впечатляващо. Върни се на панаира и говори с мъжа в дясно от сергията за надбягване с крави, има на главата си шлем на викинг. При него можеш да покажеш колко си силен, което наистина впечатлява дамите. Когато удариш силно с чука, тежестта хвръква нагоре и удря шлем на викинг, който с шума си събира всички дами наоколо, за да ти се възхищават. Fone решава да опита, кликни върху дървения чук на земята и той ще се пробва. За съжаление няма да успее да впечатли дори себе си. За сега няма какво да се направи повече, така че превключи на  Phoney, като кликнеш на иконата с неговото изображение горе в дясно н екрана.

Phoney убеждава Jon на кого да залага
Превключвайки на Phoney ще разбереш, че той все още трябва да работи в таверната за Lucius, ще стои затворен там цял ден. Имайки предвид хазартната му природа, надали ще е за дълго там. Говори с Jon (застанал е до бара).
Младия Jon винаги залага на баба Ben. Говори с него, попитай го какви са мечтите му и го убеди да заложи, на нещо по-младо и силно от баба Ben, ако иска да спечели, трябва да заложи на най-бързата крава, толкова бърза, че дори не са успели да и научат името.  Jon ще ти даде няколко яйца, за да заложиш от негово име на тайнствената крава.

 

Phoney изглежда се променя към добро (само заради бъдещите си интереси).
Влез навътре в бара и говори с Wendell или Euclid (двамата мъже в таверната) те са в средата на някакъв спор. Говори с Wendell и го разпитай какво става. Той е сърдит на Euclid, защото не е направил подковава на кравата по размер и сега проваля участието му в състезанието, говори с него докато ти каже "What the heck are cow shoes?" и ще ти даде малката подкова. Кравата Maude е завързана зад таверната.
Излез от бара и ще видиш Lucius, който се забавлява по свой си начин до вратата. Взема от бъчвата до него огънат метален лост и го изправя. Сложи подковата в бъчвата с метални лостове, сега вече не трябва да е малка. Отиди на дясно и ще видиш къде е паркирана кравата Maude. Говори с нея, попитай я знае ли някакви интересни номера (...anything interesting), после избери "shake" и тя ще си вдигне крака. Докато е с вдигнат крак  кажи "hold that pose" и ще излезеш от диалога, а кравата ще стои в същата поза. Извади от инвентара подковата и я сложи на вдигнатото копито на Maude. Това изглажда разногласията между Euclid и Wendell и момчетата са готови отново да обсъждат залозите.

Phoney изръсва Wendell
Wendell не е толкова наивен, колкото Jon. Той не вярва на Phoney, че баба Ben не е във форма. Докато не се убеди със собствените си очи, няма да заложи на никой друг.
Гледай през прозореца от дясно как баба тренира, Тя се появява периодично и удря боксовата круша. Огледай масите и вземи от едната солничка пълна с черен пипер. Върни се при прозореца и кликни със солницата когато баба я няма върху боксовата круша. Phoney ще отиде и ще наръси с черен пипер боксовата круша, после ще каже на другите да гледат как тренира баба. Когато тя се появи и удари боксовата круша ще кихне, това е достатъчно да разколебае Wendell, така че говори отново с него. Той се съгласява да заложи на наистина бърза крава.

Братовчедска подкрепа
Fone влиза съкрушен в таверната. Чудя се защо ли? (ако не играеш по същия начин, е възможно Fone да не се появи точно сега – не се притеснявай затова, просто ще прескочиш на следващата част). Говори с Fone без значение какво ще избереш и колко дълъг ще бъде разговора. Можеш да го прекъснеш като кажеш, че имаш работа за вършене "I have to get back to work".

Костюм на великата крава
Говори с Euclid – той все още не е готов да променя залога си. За сега няма какво повече да правиш тук, така че прехвърли на Smiley Bone. Кликни върху неговата икона горе в дясно на екрана.

 

Smiley прави костюм на крава. Той е почти готов, но все още му трябват опашка, чифт рога и виме. Да намериш опашка е фасулска работа. Просто отиди на ляво и събори чайника от бъчвата. Ще се появи  Lucius и ще ти връчи парцал да почистиш, извади от инвентара парцала и го използвай върху костюма на крава, каква чудесна опашка.

Намери виме
Ако се замислиш малко, ще се сетиш кой имаше подобна шапка на главата. Излез от кухнята през вратата в дясно и тръгни по пътя, подмини заключения кокошарник и продължи на дясно. В следващия екран ще видиш човека с най-съвършената шапка наоколо.
Говори с Alvie и той ще ти каже за проблемите си. Нуждае се от яйца за залозите, с удоволствие ще продаде шапката си, ако някой изяви желание да я купи. Кажи му да почака и се върни обратно до кокошарника. Погледни през закованите дъски, вътре има яйца, погледни заключената врата. Кой ли би заключил кокошарник? Хммм.....
Върни се в кухнята и отиди до прозорчето за поръчки. Вземи един картоф от помощната масичка в дясно и го сложи в чинията на прозорчето за поръчки, после удари звънеца до чинията. Обявяваш, че поръчката е готова и  Phoney ще дойде да я вземе. Когато Phoney се обърне вдигни шапката, вземи ключа и отново му сложи шапката.
Сега отиди до кокошарника и използвай ключа върху катинара. Кликни отново върху кокошарника и Smiley ще извади няколко яйца отвътре. Върни се отново при Alvie и му дай яйцата. Той с охота ще продаде интересната си шапка!
Върни се в кухнята и добави вимето към костюма на крава. Чудесно!
Хмм... сега откъде могат да се вземат рога? Прехвърли се отново на Fone Bone.

 

Лигата на силните мъже
Когато се прехвърлиш на  Fone ще видиш (трябва да е бил оставен тук) как Jon идва тичешком и казва на  Dirk (силния мъж), за тайнствената крава, която ще победи в състезанието. Dirk отива да промени залога. (бележка: трябва преди това Phoney да е убедил Jon да заложи на тайнствената крава, описано е по-горе как става това.)
Когато останеш сам натисни ръчката и ще преместиш скалата на  1. После вземи дървения чук и  Fone Bone ще направи такъв удар, че чак шлемът ще изхвърчи и ще падне на земята. Опосумите веднага отиват да проверят, о, колко хубав шлем! Малките пакостници го отнасят и се връща Dirk. Впечатлен от удара на Fone, той му дава сертификат, който потвърждава, че  Fone е вече член на лигата на силните мъже.

Поезия
След сцената със злите създания, Fone е готов да покаже своя сертификат на Thorn. Отиди там, където я остави последно, по посока на табелата "Races".
О, не. Какво е това? За късмет, Ted се появява точно когато Fone има нужда от помощ. Ted ти предлага да напишеш стихотворение. Сменяте екрана и отивате на сечището, където намери меда.
Ted ти казва, че думите в стихотворението трябва да се римуват. После на близък план ще се появи лист с рисунка на Thorn и поемата написан под нея. Когато кликнеш върху някоя от рисунките сочещи към нейните зъби, кожа и очи, ще видиш, че могат да се местят. Когато махнеш някоя от рисунките, че видиш, че определението в изречението отдолу изчезва. Сложи друга картинка и ще видиш да се появява определение на това, което символизира картинката. Трябва да намериш подходящите определения, защото да сравняваш очите на Thorn с Моби Дик не е много поетично.

Говори с  Ted като кликнеш върху него и той ще ти предложи да си обогатиш речника, за да намериш подходящото сравнение за прелестите на Thorn.
Тръгни на ляво и говори с Dirk задай му няколко пъти въпроса за поезия, докато Fone се съгласи с някоя от казаните думи, че е може би подходяща. После говори с мъжа пред сергията за малкото велико надпреварване с крави. Говори отново с него няколко пъти за поезия. Продължи на ляво до сергията за супа. Говори с продавача, на него му липсва приятеля, който бил отмъкнат от брат му Alvie. Неговият приятел е всъщност пиле, дали не е същото, което спечели от сергията на Alvie? Избери от инвентара Toby (това е името на пилето играчка) и го дай на продавача на супа. Сега можеш да му зададеш поетичните въпроси, които те вълнуват. Питай го 3 пъти, докато одобриш думата.
Сега Fone има всички необходими думи за поемата и може да се върне на сечището. Кликни върху листа оставен на  пъна и ще видиш, че имаш доста повече думи, трябва да намериш подходящите. За да звучи добре поемата избери кофата мляко (milk) и я сложи пред зъбите, сложи картинката с розов шал (silk) на бузите и сложи капката роса (dew) за сравнение с очите. Кликни върху Ted и ще му прочетеш стихотворението. Ted мисли, че сравненията са много добри. От него няма нужда повече... и той оставя Fone да продължи сам.

Игра на бикове
Играта те прехвърля автоматично на Phoney, но на теб ти трябва да играеш със Smiley в този момент, така че прехвърли на него. Излез на двора при кокошките и ще видиш опосумите там. Съгласи се да бъдеш тореадор, но ще ти трябва червена кърпа. Върни се в кухнята и вземи хавлията закачена в ляво от вратата. Влез навътре и отиди до печката, където в тенджерата къкри нещо. Избери червения пипер (червената кутийка) от трите цветни кутии в дясно от тенджерата и яденето ще стане червено. Потопи хавлията в червеното ядене и ще получиш червена кърпа на тореадор. Върни се при опосумите и говори с тях (или направо използвай червената кърпа върху тях), те са много доволни, че ще играете. Закачи червената кърпа на клона пред кокошарника и чакай около... 3 часа, докато дойде твоя ред и Smiley получи шлема.
Преди да се върнеш в кухнята говори с баба. Попитай я дали не е жадна (3 изречение) и тя ще влезе в таверната. Сега се върни в кухнята и добави шлема с рогата към костюма на крава. Това е всичко, костюма е завършен!

Сега отново автоматично се прехвърляш на Phoney.

Euclid: последен натиск
Може би, сега Phoney с малко късмет ще успее да убеди Euclid за кого да залага. Баба трябва да е застанала до бара. Говори с нея. Номера сега е да и зададеш последователно определени въпроси достатъчно близо до Euclid, за да може той да чува и това да го накара да си промени залога. Започваш като я питаш за нейната история в състезанието (history with the race). Продължавай по тази тема, докато баба не каже, че това не е негова работа (none of Phoney's business). После я питай за таз годишното състезание (about this year's race), после коя мисли, че ще бъде най-бързата крава (the fastest cow). Продължавай по тази тема (2 изречение) и когато баба заяви, че не се интересува от победата, а участва за забавление (try to win the race this year) Euclid няма да остане доволен от чутото. Накрая я попитай за фермата (farm) и спомени за случилото се там (scuffle that happened there). Питай за това, докато Phoney не получи възможност да попита баба добре ли се чувства (feeling all right) и Euclid отново ще реагира. Когато Euclid е вече убеден, че баба ще загуби, трябва да каже "That’s very, very interesting.", след тези думи ти е вързан в кърпа. Приключи разговора с баба и отиди да говориш с Euclid. Кажи му за тайнствената крава и той ще се съгласи да заложи на нея.

 

Луда крава
В този момент влиза  Lucius, който проявява здрав разум, пита дали някой въобще е виждал тази тайнствена крава. Автоматично играта те прехвърля на Smiley, който трябва да направи така, че всички да решат, че кравата е много опасна.
Smiley ще бъде там, където е оставен последно. Излез на двора и виж до стъпалата бъчвата с метални лостове оставена от Lucius. Вземи си един лост и продължи на дясно до хамбара (пред хамбара купи вимето от Alvie). Влез вътре, в средата на хамбара ще видиш накупчени метални предмети – кофи тигани. Закачена на високо ще видиш голяма камбана и до нея забодена вила. Трябва да вдигнеш толкова шум, че от вибрациите вилата да се размести и камбаната да издаде звук. Трябва да удряш бързо и последователно металните предмети! Извади металния лост и удари първо тигана висящ от ляво на екрана, после кофата с капак до нея, след това обърнатата настрани кофа, наковалнята и накрая тигана висящ от дясно. Звъна на камбаната ще събере всички пред хамбара, но никой няма да иска да види лудата крава!

Голямото състезание с крави!
Опа, промяна в плана! Тайнствената крава трябва да спечели състезанието. Smiley Bone е бил най-бързото дете в училище, но кравите му преграждат пътя.
От ляво на пътя стърчат клони на дървета. Дръпни опашката на кравата от ляво и веднага кликни върху стърчащ клон. Тайнствената крава минава напред.

 

Сега пред теб виждаш крава, която вече познаваш -  Maude.  Говори с нея, попитай наистина ли е тя: "Is that you Maude?" И после и дай команда "Shake". Тайнствената крава, отново си пробива по-предни позиции.
Сега дръпни опашката на черната крава и тя ще навири големите си рога, дръпни опашката на лявата или дясната крава и тя ще се удари в рогата на черната крава. Това е подобно на номера с клона. Отново се придвижваш напред.
Smiley казва, че има идея и скача върху гърба на една от кравите? Сега можеш да скачаш върху гърбовете на кравите. В определен момент една от кравите става малко по-нервна и успява да се отдели напред. Твоята цел е, да видиш тази крава (започва да се надига нагоре) и да скочиш върху нейния гръб, за да те издърпа на по-предна позиция.
Да! Трябва да минеш баба. Ще трябва да използваш диалога, за да даваш инструкции на Smiley, но баба ще чува какво му казваш и ще препречва пътя. Избери когато имаш възможност "This isn’t working" и предложи да правите точно обратно - "Let’s play opposite day!" Сега кажи на  Smiley да завие на дясно (right). Пътят е чист.
Или го няма. Сега не бягаш просто заради състезанието - Smiley и Phoney трябва да спасяват кожите си! Инвентара на Phoney се отваря пред теб. Вземи кокала и кликни с него върху дясното чудовище, Phoney ще го хвърли срещу него.
Отвори инвентара, вземи солничката с черен пипер и я използвай върху дясното чудовище, Phoney ще хвърли черен пипер в окото му. Използвай отново солничката с черен пипер върху същото чудовище Ооо! Очите му!
Накрая, извади от инвентара яйцата. Гледай как в един момент чудовището надига глава, за да изреве. Трябва да използваш точно този момент, когато устата му е отворена, за да хвърлиш яйце в гърлото му.  С това, най-доброто състезание досега, приключва! Но, не особено забавно...

 

Спаси Phoney
Тези момчета не си поплюват, когато някой се опита да ги измами.  Phoney ще бъде екзекутиран, като го пуснат във врящия казан супа. Трябва да бъде спасен преди да стане това. Сега си в ролята на Phoney, отиди до сечището, там откъдето взе мед.
До дървото ще видиш каруцата, посегни да вземеш слама и ще се появи пчелата, от която взе мед. Излез от диалога като използваш последното изречение. Извади от инвентара питата с мед и я върни на пчелата, която остава изненадана, че не е изяден. Вземи сено от каруцата, извади сеното от инвентара и дай на кравата да яде.
Автоматично се прехвърляш на Smiley. Отиди на дясно и вземи оставения дървен чук пред сергията с хляб. Върни се при казана и удари катинара на сергията до гърнето със супа, за да освободиш хванатия с него сатър. Използвай сатъра върху гредата в ляво от казана и Smiley ще я отсече. През това време ще се появят всички останали, ще скочат в каруцата и ще си тръгнат.

Всички са отново заедно! Просто стой и се забавлявай наблюдавайки края на играта. И за по-сигурно изгледай надписите...