Не съм се придържала точно към този walkthrough, но все пак го ползвах малко...

ЗА ИГРАТА: Това е руската версия на играта. Почнах руската, но на третия диск се прецака и я продължих на английската версия, която е с 4 диска. В менюто имате - загрузить /load/ ; сохранить /save/; новая игра /new game/; настройки, выход /quit/ .

Курсора е стрелка за посока, като топче при неактивна зона и ръчичка като трябва да се вземе нещо. Като зъбчати колелца е като трябва да комбинираш с нещо друго, някакво действие. Като квадратче със стрелка, излизаш от близко виждане на писма и предмети.

Трябва да се играе заредена на ДТ.

С десен клик извикваш инвентара. Като свършиш с него, излизаш през закопчалката на раничката в ляво  и се връщаш на екрана на играта. С ESC извикваш първоначалното меню и запазваш играта. Показва ти се нещо като тръба, избираш един слот и запазваш. Можеш да запазваш върху предишни игри, има само 8 слота за запазване, не те убиват в играта, но може да се наложи някои неща да преиграваш, ако сгафиш.

 

http://jwak.net/media/23829/

 

       

 

Гледай встъпителния клип.

Прибираш се от разходка в мрачния мъглив ден. По пътя се приближава пощаджията. Нарича те журналист. Казва ти, че имаш писмо от музея. Отиди до Фара. Няколко клика напред. Вземи от пощенската кутия писмото. Прочети го в инвентара си.

 

 

Влез вътре в кулата. На първия етаж, в ляво, до колелото има чук. Вземи го.

Качи се нагоре по стълбите. Влез в кухнята. Старият пътешественик  Александър Валебой спи на масата. Кликни на него и говорете.

 Той ти казва, че трябва да върнеш яйцето на Бялата птица в Амерзон и че всичко е планирано за експедицията до там. И както ти говори умира. Обаждаш се по телефона в музея.

Номера вземи от писмото, което получи. Вдигни слушалката на телефона, който е от стареца в дясно, на стената, в дъното.

Набери телефонния номер на музея – 03 46 52 81 79. Обажда ти се някакъв истерик, който ти казва повече да не звъниш, защото нямат пари за експедиция.

Обърни се обратно и на дясно. Виж портрета на момиче на масичката. Това е индианка, любимата на професора от младите му години. Обърни се на ляво и отиди до бюфета.

Вземи от чекмеджето две писма.

Прочети ги в инвентара. Едното е от отец Дейвид Маковски, който се очудва, че след 15 години мълчание си му писал писмо.

Казва, че сте твърде стари за да предприемете пътешествие до Амерзон.

Като сте били млади сте направили грешки, които сега и да отидете няма да можете да поправите. Само Господ може да ви съди за това.

Вече сте стари и без зъби, като два призрака сте, ако отидете там в Амерзон, в Пуебло, само ще стоите и гледате как свършва живота ви.

Другото писмо е от полковник Гарсиело. Казва, че президента на Амерзон е болен и не може да изпрати виза за да отидеш в Амерзон.

 

Изкачи се по стълбата, отиди до бюрото. Разгледай книгата с птиците, бръмбара и вземи дневника на Александър Валебой. Отиди в дясно и се изкачи по другата стълба, горе. Отиди до дъното и вземи подпечатания документ.

Слез долу, завърти глобуса.

Обърни се и се изкачи горе на фара. Виждаш телевизор. Има маса и телескоп. Излез на вън и до вратата в ляво има стълба. Качи се горе до фара. Разлисти дневника на Александър. Там са написани координатите. На таблото напишете 145. Кликате на лявата ръчка и пишете 1, после се отдръпвате и кликате на руля долу под таблото, нищо не става. Кликате на лявата ръчка пак и второто чисто трябва да е 4, пак се отдръпвате и кликате долу на руля, пак нищо. Третия път кликате на лявата ръчка и последното число трябва да е 5. Кликате долу на руля и го завъртате 1-2 пъти. Слезте от кулата на фара.

 

 

 

Отидете най-долу където влязохте и в дясно има капак за подземието. Отворете го. Влез, в дясно светни тока, върви по коридора, пред теб има стълби, слез по тях. Влез в първото дясно разклонение на коридора. Пред теб има компютър. До него има дискета – вземи я. В дясно пусни тока от релето.Включи компютъра. Отиди до компютъра и включи монитора. За парола напиши рожденната дата на Алескандър – 28 06 04 /от дневника му, ако си го чел/.

Върни се в коридора. Продължи напред. Отвори вратата. Отиваш до асансьор. Преди да се качиш в асансьора, в дясно има един железен лост. Вземи го. Влез в асансьора и погледни на долу и в ляво от ръчката за стартиране. Има дупка . Сложи в нея лоста.

 

 

Дръпни ръчката на асансьора и слизаш . Обърни се. Виждаш оголени тухли. Разбий ги с чука от инвентара. Върви напред. Пред теб горе е яйцето. Отиди в ляво до стола. Кликни на тежестите и яйцето се придвижва .

Излез от подземието. Отиди до асансьора. Върни се горе отново. Изкарай железния лост от долу, където го сложи. И натисни пак ръчката на асансьора.

Слизаш в подземието, където е базата и хидрофлота. Специален многофункционален летателен апарат. Яйцето е там. Как да го качиш на хидрофлота?

В ляво от хидрофлота има стълба. Качи се горе. Има ръчка. Дръпни я и крана ще си свърши работата.

Слез долу. Качи се в машината.

ЗАПАЗИ ИГРАТА ТУК!!!

Защото ако направиш нещо погрешно с полета, ще трябва от тук пак да тръгнеш.

Сложи дискетата в отвора отпред. Дай й да се зареди. Иска ти координати. Напиши 145. С това „ * „  се потвърждава. Ще те пита кой апарат избираш. Аз избрах самолет. Долу кликни на квадратчето за ОК и Стартирай.

 

Тръгваш към острова. Почти до острова започва да пуши самолета, превключи на ветроход, но не става и тогава превключи на подводница, и си на острова.

Излез от хидрофлота, отиди към рибаря. Говори с него. Говори за риби...и за мрежата си.

Тръгни по дървения мост в дясно. Отиваш до изоставен бар. Влез вътре и на една от масите има скафандър. Вземи го. Отиди в дъното на бара и от дартса, в дясно на печката, вземи забития нож. Излез от бара.

Тръгни на дясно, пет клика и си в дървена барака. Влез вътре. Вземи в дясно желязна туба за бензин. Влез до дъното на бараката. Вземи от масата гаечен ключ.

Излез. Пред теб има бензинова колонка. Напълни тубата с бензин, като кликнеш с тубата на колонката.

Отиди до ветропоказателя. Дръпни ръчката отзад. Премини в ляво и напред покрай ветропоказателя. Долу на земята има маркуч.

Сложи там на маркуча скафандъра. С гаечния ключ кликни на тръбата, която отива към водата в дясно. Кликни на лоста в ляво, ще го приближиш с лупичката, после дръпни лоста в средата, който е.

 

 

Кликни на скафандъра и си под водата. Намери рибарска мрежа и с ножа я отрежи за да спасиш кашалота.

Върни се обратно, излез от водата и отиди при рибаря. Кликни на него за да говорите. Той ти дава ключ. Казва ти, че под водата има по-стар от твоя хидрофлот, може би от 1932 година.

Вземи ключа, отиди до бара, после в дясно до бараката, мини покрай нея и продължи до другия край на острова.

Обърни се на дясно и премини през пролуката. Слизаш до една разрушена постройка. На земята в ляво има ковчеже. Отвори го с ключа и вземи дискета. Като излизаш разгледай снимката на стената на тримата.

Върни се на хидрофлота. Вземи от инвентара тубата с бензин и сложи на машината. Мястото е в ляво до яйцето.

Отиди до компютъра и кликни на котва/grapnel/, дръпни ръчката в дясно и трябва да видиш отпред на стъклото че се спуска котвата във водата.

Излез от хидрофлота. Върни се до скафандъра. Първо провери дали влиза въздух в него.

Това става като завъртиш дясната ръчка като се приближиш и видиш с лупичката и после тази отпред.

Влизаш във водата няколко клика напред, после в дясно и ще видиш стар, подобен на твоя хидрофлот. Виждаш и котвата си.

 

Хвани я и я премести до стария хидрофлот, за да се закачи на вратата му.

Излез от водата и се върни на твоя кораб. Дръпни ръчката за котвата, близо в дясно на бордовия  компютър.

Сега пак се върни под водата, като първо пак провериш дали тече въздух в скафандъра.

Т.е. пак направи същото с ръчките. Отиди до стария хидрофлот и влез вътре. Виждаш координатите му – 227.

 

 

Излез от водата и се върни на твоя кораб.

Сложи дискетата, дай й зареди и после долу от квадратчето – потвърди. Иска ти координати. Сложи тия – 227, от стария кораб под водата, натисни *  и долу квадратчето за потвърждение.

 Стартирай с хеликоптер, натисни дръжката в дясно от лоста за котвата и си в Пуебло.

Спираш на дървения док. Тръгни напред до лодката, обърни се на дясно и върви напред до гробището.

 

Говори с отеца. Това е Дейвид Маковски. Той е от старите приятели на Александър. Той автоматично ти дава ключ за вътрешността на селото. Погледни към гроба, пред който стои отчето. Това е гроба на Yekaumani, индианската любов на професор Александър, снимката на която стоеше на масата в кухнята на Фара.

Върни се обратно по пътя. Върви напред. Кликни с ключа на желязната врата и си в селището. Върви напред, покрай кладенеца. Стигаш до една сграда с червено знаме и един охранител те удря и затваря в килия.

Огледай се. Имаш на масата чаша. Взеими я. На стената до вратата в ляво има една хлебарка. Кликни на нея с чашата и тя пада вътре.

Погледни през процепа на вратата. Виждаш бутилка с текила. Тя е на охранителя. Кликни на бутилката с чашата. Изсипваш съдържанието вътре в напитката. Пазача  отпива от шишето и пада на земята. Кликни на пролуката пак. Виждаш ключа за килията. Вземи го. Кликни на ключалката на вратата с ключа и излизаш.

В дясно има спрян джип. Отиди до него. Вземи тубата с бензин и въжето. Влез в бара. Пазача е там пиян и говори за бяла птица, за убиване...Махни се от там.

Върни се по пътя. Отиди до кладенеца. Кликни с въжето на кладенеца и се спусни долу. Върви напред докато се изкачиш по една стълба и влезеш в църквата. Говори с отчето. След разговора той умира. Чудна работа...

Отиди до поставката за библията. Кликни 2-3 пъти на нея, докато вземеш един ключ. Обърни се. Кликни на решетачната врата зад амвона с ключа. Вземи от вътре писмо и дискета.

 

Върни се обратно по пътя от който дойде.

Слез в подземието. Като слезеш по стълбата и после по каменните стълби в дясно до рамката на вратата има меч. Вземи го. Продължи напред един път. В ляво има статуя. Кликни с меча на нея. Кликни още един път така, че меча да е под рамото, а не на високо.

 

 

Обърни се, кликни на вратата и премини през желязната решетка.

Върви напред. Излизаш на гробището. По пътя, който вече познаваш, отиди до хидрофлота. Влез вътре. Кликни с тубата бензин в ляво от яйцето за да заредиш машината.

Отиди до компютъра отпред и сложи дискетата. Зареди я, дай режим  GLIDER и кликни на ръчката в дясно за да потеглиш.

Продължаваш по реката.

Спираш до една платформа от дъски. Слез от хидрофлота. В бараката няма нищо интересно. Продължи напред в гората. В дясно виждаш странно животно.

Продължи напред докато стигнеш до барака.

Влез вътре и вземи карта и туба с бензин.

Върни се на хидрофлота, зареди с тубата бензин, кликни за да зададеш режим на стартиране GLIDER и продължи.

Стигаш до стадо хипопотами или водни биволи. Натисни клаксона. Ще се размърдат и продължаваш. Но стигаш до други два . Единия се блъска в теб. Хидрофлота се поврежда. Вече можеш да продължиш само на GRAPNEL с котвичката.

Програмирай хидрофлота. Обърни на ляво. Кликни на върха на първата скала с котвичката и дръпни ръчката. После на втората скала и дръпни ръчката. Така докато стигнеш до един бивол във водата. Кликни с котвичката на рогата му. Тя се преплита и бивола започва да те тегли по водата.

Спираш на една дървена платформа. Слез от кораба. Тръгни по следите на въжето. Стигаш до края където е бивола. Като кликнеш на него, той те напада, но не те убива. Трябва да намериш нещо.

Върни се и влез в гората. Намери един камък с розова пеперуда на него и един клик след него, в една ниша от скала намираш лък и стрели. Вземи ги.

Върни се при бивола. Стреляй с лъка и стрелата. Вземи от рогите му котвичката.

 

 

Върни се на хидрофлота. Тръгни малко в дясно, кликни пак на камъка с котвичката, и така все напред докато стигнеш едни динозавърчета, които стоят на камъните отпред на пътя ти. Спираш.

Слез в дясно и продължи през процепа между скалите. Четири клика и стигаш до гнезда на оси върху скалите.

 Приближи се, като се изкачиш на пясъка. Вземи от земята една малка разклонена клонка, в дясно. В ляво има по-голямо дръвче. Кликни с малката на голямата и ще запалиш огън. Осите ще се разхвърчат и изгонят динозавърчетата, които ти препречват пътя.

Върни се на хидрофлота. Кликни с котвичката на скалата, която е в далечина. Стигаш до черна скала.

От тук нататък целиш скалите покрай реката с котвичката, докато стигнеш до селото.

Слез от кораба, КАТО НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ ЯЙЦЕТО и тръгни на ляво по дървеното мостче над реката. Стигаш до селото. Огледай го.

Влез в постройката с дървена птица над вратата, на масата има скица, погледни я. От чекмеджето вземи дискета № 4.

  

 

В дъното на стаята има врата, която води към гората. Излез през нея. Един клик напред и после три в ляво, погледни на долу и вземи лилава трева /преди входа на пещерата е/.

 

 

Влез в пещерата и два клика напред и погледни долу на земята. Вземи червената буболечка. Влез до дъното на пещерата. Изкачи се по стълбата. Върви напред, премини през дървения мост и стигаш до един кран. Завърти го. Върни се.

 Като си по пътечката към гората един или два клика напред и на земята има една хлебарка, вземи я. Не ми потрябва после, но...

 Продължи напред, отиди до дъното, до къща със сламен покрив, обърни се и в ляво има една палма с кокосови орехи. Кликни на нея и вземи кокоса.

Върни се по пътя направо, в дясно и си в къщата, от която излезе.

Влез в постройката, в която има индианка. Дай й яйцето. Тя има нужда от нещо още. Показва ти чинийка.

Провери в дневника за какво става дума...

Отиди в постройката, пред която има скелет. Влез в ляво и в дъното. Сложи лилавата билка в машината.

Върни се в началото и на земята има чинийка със зелена течност. Вземи я.

Отиди в другата постройка, където има навес пред вратата. Вътре също има някаква машина. Влез в дъното и сложи кокосовия орех, горе на поставката. След малко в дясно долу ще видиш чинийка с кокосово мляко. Вземи я.

Отиди при индианката и й дай – стритата билка, кокосовото мляко, и червената буболечка.

Тя започва някакви магии и ...изчезва. Но яйцето е в инвентара ти.

Отиди до хидрофлота. Остави яйцето в поставката му. Качи се горе на моста и тръгни на дясно. Трябва да вдигнеш лоста за да премахнеш дървената преграда на пътя си, но една змия е увита там. Кликни на нея и чуваш музика, индианката свири с флейта на змията и си я прибира най-безопасно.

  

Кликни сега на лоста. Бариерата се вдига. Отиди в хидрофлота си.  Настрой го на  BOAT и отзад до яйцето в ляво дръпни ръчката.

Потегляш. Качваш се на естакадата. Дръпни пак ръчката отзад на твоя кораб. Продължаваш пътя.

Докато...не се разбиваш в блатото. Отиди в дясно. Качи се до дървената барака по стълбата. Влез вътре. Вземи амулета/една торбичка на стената закачена над масата/. Слез в блатото и вземи яйцето.

Тръгни към стълба с тръбата отгоре. Кликни с амулета-торбичка долу на тръбичките. Виждаш, че в ляво в далечина излизат някакви странни животни-водни жирафи.

Тръгни на дясно от стълба, върви докато не видиш една жаба и чуеш кряка й. От там тръгни напред докато не чуеш жужене на оси. Аз пообиколих доста докато намеря естакадата от която трябва да се кача на водния жираф. Но принципно трябва да намериш едно дърво на което има оранжева пеперуда.

Като го намериш, има пак такава тръбичка, кликни на нея с торбичката за да извикаш водните жирафи.

Качи се по стълбата на естакадата за да можеш да се качиш на животното.

Кликни на него и то ще тръгне през блатото.

Водния жираф ще спре до едно дърво със стълби по него. Изкачи се до горе. Виждаш тънко въже на мост. Върви по него. Внимавай!

Вече си на вулканичния остров.

Върви напред докато стигнеш храма.

Изкачи се до горе. Вътре е полковник Гарсиело. Кани се да се самоубива. Говори за стари неща и изведнъж умира. Това е третия който говори с теб и умира, първо Александър, после Отчето и накрая Гарсиело. Вземи медалите от куртката му. Обърни се, има колело на стената, завърти го.

Излез от тук. Слез надолу по стълбите, виждаш че се е отворила друга врата. Влез там.

Отиди до кладенеца, кликни на дръжката за да излезе кофичката и се постави на земята. Сложи в нея медалите на Гарсиело. Стопяват се и пред теб има ключ. Вземи го.

Разходи се из хангара, докато не намериш една ниша с ключалка.

 

 

Сложи ключа и кликни на него няколко пъти, докато се завъртят бутончетата и после се върнат в първоначално положение.

Изкачи се по стълбата и кликни на птицата която е най-отгоре. Излиташ за кратера на вулкана. Малко лошо кацаш....

Огледай се. Намери пещерата, в оранжев цвят е в дясно, няколко клика напред. Върви напред докато стигнеш трона, на който има лилав скъпоценен камък. Сложи яйцето най-горе на трона.

 

 

Виж какво става. Вземи си го. Излез от пещерата.

Сега трябва да търсиш около кратера мъртва малка птичка. Огледай се внимателно и се пази да не паднеш в лавата. Като я намериш я вземи.

 

 

 

Заобиколи още малко кратера докато намериш две малки статуйки, надвесени над кратера.

Премини през тях и накрая сложи яйцето, върху него сложи умрялата птица.

 

  

 

Гледай последния клип. От яйцето излизат птици. Ти спаси Амерзон от изчезване!!!

Това е края... !!!