Контроли

Придвижване

Вървиш просто като кликнеш някъде по екрана с левия бутон на мишката. Понякога е по-добре да задържиш натиснат бутона на мишката (например, когато се опитваш да преминеш под помпите в Център 7).

Курсорът обикновено е с форма на кръст, но на местата, където можеш да напуснеш дадена локация, той става ромбоиден и има надпис “exit”. Ако трябва да напуснеш локация през врата, първо трябва да я отвориш (ако вървиш нагоре или надолу по екрана) или да преминеш директно (ако се движиш на ляво или на дясно), курсора не се променя в този случай.

Инвентар

Курсорът се променя в ромб върху обект или човек с който можеш да взаимодействаш. С десен клик върху обекта се отваря инвентара.

В инвентара също така се намират и вариантите за взаимодействие. Те са четири на брой:

Под вариантите за взаимодействие се намират предметите събрани в инвентара. С десен клик върху предмет получаваш информация за него. Понякога това помага да разбереш каква да бъде следващата ти стъпка в играта. С ляв клик върху предмет (или човек) го използваш на конкретното място, където е отворен инвентара.

Понякога можеш да контролираш друг персонаж.  Постави курсора върху човек, отвори инвентара и избери ръката като вариант. Появява се подобен надпис “Use Sayuri on…” (според това кой човек използваш). Кликни после с ляв бутон на мишката върху някой предмет и Сайори ще извърши действието.

Двоен ляв клик върху предмет извършва последния вариант избран за действие преди това. Ако например е било ръката, използваш пак ръка, ако е бил провеждан разговор, отново се използва устата.

Комуникатор

Чрез комуникатора можеш да се свързваш с други хора или да проверяваш записана важна информация. Кликни върху иконата горе в ляво на екрана и той ще се отвори. Функцията му не е точно да следва пътя на твоето преминаване, но прочитането на записките в него помага да разбереш какво следва да направиш. Имена, телефонни номера и бележки влизат автоматично всеки път, когато откриеш информация, която ще ти помогне за напредъка в играта.

Кутии

На няколко локации има синкави кутии, които можеш да използваш . Първо трябва да използваш ръка върху тях. После можеш да ги местиш с бутони A и D от своята клавиатура съответно на ляво и дясно. С бутон W от клавиатурата стъпваш върху кутията, с бутон S слизаш или пускаш кутията.

Терминали

Терминалите по улицата или конзолите в апартаментите са полезни за откриване на информация. За уличните терминали ти е необходима карта за достъп, затова трябва да вземеш назаем или да откраднеш от някого такава.

Gemini Rue

В дясната страна на терминала има колона с бутони от които можеш да проверяваш новините (news), база данни (database), а с картата (map) можеш да определяш къде се намираш. Ако се намираш в апартамент има възможност да провериш и дневника (journal) на собственика, за да получиш сведения за действията му.

Отгоре на екрана има поле за търсена (search). Можеш да напишеш името на това което търсиш от собствената си клавиатура или да отвориш комуникатора (долу в ляво на екрана), после да хванеш и да придърпаш името в търсачката.  След това натисни enter. Ако за търсения човек или обект има няколко вписвания, те ще се появят като колона в ляво на екрана. Кликни върху всяко, за да прочетеш пълната информация.

Престрелки

Има престрелки в играта, но те са много добре обяснени как се водят, когато стигнеш до тях. Основното е, че не можеш да стреляш срещу противник, докато си зад прикритие. Можеш да се показваш само от ляво и дясно на прикритието, съответно с бутони A и D на твоята клавиатура. С бутон S се скриваш отново зад прикритието. Противника ти ще стреля към мястото (ляво или дясно), от което си се показал за последно. Затова е добре непрестанно да редуваш показванията.

Стреляш напосоки и също така улучваш противника на случайни места или можеш да затаиш дъх като натиснеш бутон CTRL, за да се прицелиш и улучиш в главата. Когато стреляш има малък индикатор, с натискането  на CTRL скалата се активира и когато индикатора стигне до зелената част, трябва да стреляш.

Враговете също се крият и показват за кратко от прикритието си. Можеш да ги убиеш само когато са извън прикритие. Трябва да проследиш модела по който реагират враговете, за да прецениш кога ще има достатъчно време да се покажеш, да задържиш дъх и да ги убиеш с един изстрел.

С бутон R презареждаш пистолета, когато ти свършат патроните (действа само когато си зад прикритие), с бутон W избираш по кого да стреляш, когато враговете са двама.

ПРЕМИНАВАНЕ

Азриел: Матаяс Хауард

Казваш се Азриел и трябва да намериш човек наречен Матаяс Хауард, но той не появява на срещата. Трябва да разпиташ всеки, който може да ти помогне.

Разбери къде живее Матаяс

В Хибискус Хайрайз

Gemini Rue

Алтернативен вариант: Ако кажеш на рецепциониста, че си колега на Матаяс и двамата работите като PH инженери (трябва да си прочел това в  терминала), той ще ти каже номера на стаята.

Влез в апартамент 4E

Делта 6: Тест за издръжливост

Първа тренировка по стрелба и ремонт на асансьора

Gemini Rue

Нахрани се и легни да спиш

Азриел: Вземи отправна точка от Матаяс

Делта 6: Пистолетът

Сега можеш да избереш с кого да играеш първо,  Делта 6 или Азриел. Тази част показва действията на Делта 6. Можеш да превключваш между двата персонажа, като използваш иконите в горния десен край на екрана.

Втора тренировка по стрелба

Открадни пистолет

Gemini Rue

Извади пистолета от тръбите

Gemini Rue

Азриел: Боройокудън и липсващия транспорт

Имаш две цели в тази част на играта: да поправиш шперца и да проникнеш в Боройокудън.

Поправи шперца

Gemini Rue

Влез в Боройокудън

Кенет

Gemini Rue

Открий Пол Ериксън

Gemini Rue

Намери лекарство за Пол

Gemini Rue

Бари Адама

Делта 6: Ремонтно отделение

Ремонтно отделение

Gemini Rue

Избягай от Болдър

Азриел: В метеорологичната станция

Ремонт на конвейера

Gemini Rue

Gemini Rue

Gemini Rue

Пакет с информация

Gemini Rue

Gemini Rue

Делта 6: Бягството

Азриел и Сайори

В килията

Gemini Rue

Сайори

Gemini Rue

Gemini Rue