Начин на игра:    Това е point and click игра. Nancy ти показва бюрото в нейната стая. Тук можеш да откриеш книгата 'How to be a Detective Book', която ти показва манипулациите в играта. В албума има залепени изрезки с информация за предишните случаи на  Nancy Drew. В Case Files се записва информация за мистерията, която се разкрива този път. Когато си готов да играеш, кликни върху самолетния билет и ще се озовеш на нова локация.

Сега имаш възможност да избереш с каква трудност да продължиш, трябва да кликнеш върху младши (Junior) или старши (Senior) детектив.

Менюто е в долната част на екрана. В чантата вляво се намира инвентара. В дневника се записват бележките на Nancy за случая, който се разследва. В списъка (checklist) са записани стъпките, които трябва да следва младши детектива, за да продължи играта. Иконата на зъбно колело показва настройките. Папката за зареждане (Load) съдържа запазените игри, от които можеш да продължиш играта. Иконата с форма на дискета се използва за запазване на играта. От дясната икона с червено кръгче можеш да излезеш от играта.


Прочети папката на бюрото и ще разбереш, че Bess и  George вече са на остров Dread на Бахамите, на почивка спечелена като награда от Bess. Nancy отива при тях. Кликни върху билета вдясно от папката, за да започнеш играта.

Еко-туристически курорт предлагащ гмуркане с акули:

Nancy пристига с хидроплан в курортното селище на остров Dread. George се опитва да спре хидроплана. Bess е отвлечена!

Прочети бележката оставена от Gibsons, собственика на курорта. Bess е взела кола за голф, за да стигне до плажа Sangrе, откъдето да наблюдава залеза.

Прочети бележката за откуп написана за Nancy. Похитителите искат от нея да намери съкровището на El Toro. Но първо тя трябва да изкопае сандък от пещерата Shark.

Говори с  George. Тя се опитва да оправи сателитния телефон.

Картата:     Разгледай картата закачена на стената вдясно от George. Отбележи къде се намира курортното селище, пещерата Shark, плажа Sangre, Blue Hole, Bat Steep и Monkey Center.

Книгата в кошницата:    Погледни книгите в кошницата върху малката масичка вдясно от диванчето. Прочети историята на капитан Juan Ignacio de Santa Ana Domingo за по-кратко  El Toro. През 1669, той и неговите 7 кораба отплували и никой не ги видял повече.

Авторът на книгата споменава, че за да бъде открито съкровището ще са необходими шнорхел, металотърсач и лопата.

Папагала CouCou:    Говори с папагала CouCou и ще разбереш, че папагала Loulou от имението Blackmoor в Англия е негова баба. Той обича да яде плодове и  в замяна ще попита неговата баба Loulou за някакви улики.

Морски флагове:    Погледи плаката закачен на стената вдясно от папагала CouCou. На него има номерирани или надписани морски флагове.

Прилепи и птици:    Погледни стъклената витрина. Погледни отблизо и ще видиш, че острова е обитаван от 5 различни вида прилепи, живеещи в пещерата Bat Steep и в кафяво прозорче е написана тяхната честота. Има и няколко шарени птици обитаващи острова.

Търсач на прилепи:    Вземи вдясно от витрината апарат за проследяване на честота или просто търсач на прилепи.

Нещо не е в ред с батерията.

Кликни два пъти върху търсача на прилепи и ще отвориш задното капаче. Виждаш, че елементите са извадени и трябва да бъдат подредени отново на платката.

Вземи с ляв клик някоя част от подредените вляво и я постави на зелената платка отново с ляв клик. С десен клик можеш да въртиш частта в различни посоки.

Всички части трябва да бъдат подредени в дупчиците така, че да не се докосват помежду си. Този пъзел е различен за всяка игра, ето два възможни варианта.

 

Така изглежда добре. Но, все още ми трябва батерия.

Маймуните:     Погледни таблото с маймуната. Ще разбереш, че маймуните могат да играят 3 различни игри.

Кликни върху  5 цветни бутона и ще чуеш какъв звук издава маймуната при определено действие. Обърни внимание, че бутона с топката(ball) препраща към морско свинче.

Вземи бележките от проучванията на Sonny Joon вдясно от таблото с маймуната. Прочети го в инвентара и ще разбереш как се играе: Цветни квадрати, надбягване и състезание за хвърляне на кокосов орех с маймуна на име Old notch ear.

Консумативи за гмуркане:     Провери вратата вляво от  George. Има сложна ключалка вдясно на вратата.

Разбери как да влезеш в килера във фоайето.

Заключващо устройство на килера:    Виж зелените светлинки на панела и бутона за нулиране (reset) вдясно.

Целта е да изгасиш всички светлинки като натиснеш някои от бутоните.

Забележи, че един бутон действа на бутоните отгоре, вдясно, долу и вляво от този бутон.

Бутоните са номерирани отляво надясно, отгоре надолу:

Младши (Junior):

Решение 1 - Натисни 5, 15, 25, 10, 5, 22, 21 и 7.

Решение 2 - Натисни 21, 22, 25, 15, 10 и 7.

Старши (Senior):

Решение - Натисни 20, 14, 8, 9, 4 и 5.

Отвори килера. Вземи радиостанцията горе вляво на шкафа. Използвайки радиостанцията, George и Nancy могат да се обаждат една на друга и да разменят местата си на активния герой. Може да получиш звезда, ако разговаряш с George достатъчно често.

Погледни картата горе вдясно и виж, че показва всички места, на които Nancy е разрешавала случай.

Вземи водолазния апарат (костюм и резервоар). Горе вляво на екрана ще ги видиш с количеството въздух в резервоара.

Огледай отвън.

Излез през главната врата и напред към плаващия док. Виж платноходката без платно.

Върни се обратно при главната сграда и отиди надясно. Провери шкафа и количката за голф.

Намери ключа за бараката:    Провери шкафа-склад и ще видиш, че има катинар.

Върни се при George и говори с нея. Тя ти дава ключ. Използвай ключа върху шкафа-склад.

Намери платната и отвори коша:    Погледни отблизо дървеният кош, който е под монетата в рамка Sinking of Atocha.

Виж морските флагове на капака. Погледни отблизо ключалката на ръба на капака.

Използвайки плаката с морски флагове като улика, намести цифрите на 7 9 2 0 4. Вземи платното и затвори капака.

Вземи лопата от дясната врата.

Дестилирана вода:

Прочети бележката за да научиш, че на всяка от батериите на количката са нужни 100 мл.

Едно натискане на бутона освобождава 60 мл вода в която и да е отворена тръба. Всяка тръба може да бъде отворена или затворена.

Водния резервоар разпределя 300 мл вода. Вземи дестилиран воден разпределител над бележката.

Количка за голф:    Отиди при количката за голф. Погледни отблизо бележката.

Трябва й дестилирана вода и всички нива трябва да са на 100%.

Сложи дестилирана вода в батериите на количката:   

Сега след като има дестилирана вода, кликни на седалката на количката и ще видиш батериите.

Използвай водния разпределител върху батериите.

Виж, че всеки ключ отгоре има червени и зелени точки. Завърти ключа на зелено за да отвориш разпределителя на тази батерия.

Младши:    Виж, че горните 2 батерии имат по 100 мл вече.

Средната лява има 45, средната дясна има 15, долната лява има 25 и долната дясна има 15 мл.

1. Отвори долните 4 ключа завъртайки ги до зелената точка. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 15 мл към всяка от 4-те батерии и да се получат: 60, 30, 40, 30.

2. Затвори долната лява (40 ml) батерия. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 20 мл към всяка от 3-те батерии и да се получат: 80, 50, 40, 50.

3. Повтори Със затворена долна лява батерия (40 ml), натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 20 мл към всяка от 3-те батерии и да се получат: 100, 70, 40, 70.

4. Затвори средната лява (100 ml) батерия. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 30 към всяка от 2 десни батерии за да се получат: 100, 100, 40, 100.

5. Затвори средната дясна и долната дясна(100 мл) батерия и отвори долната лява (40 мл). Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи 60 мл към последната от 3-те батерии и да се получи: 100, 100, 100, 100. Това ще свърши работа.

Старши:    Виж, че горната лява има 15 мл, горната дясна има 40, средната лява има 60, средната дясна има 55, долната лява има 55 и долната дясна има 75.

1. Отвори всичките 6 ключа като ги завъртиш към зелената точка. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 10 мл към всичките 6 батерии и да се получат 25, 50, 70, 65, 65 и 85.

2. Затвори ключовете на горната дясна и средната лява батерия. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 15 мл към горната лява, средната дясна, долната лява и долната дясна и ще се получи: 40, 50, 70, 80, 80, 100.

3. Отвори горната дясна, средната дясна и долната лява; всички останали да са затворени. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 20 мл и да се получи 40, 70, 70, 100, 100, 100.

4. Отвори горната дясна и средната лява; всички останали да са затворени. Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи по 30 мл и да се получат 40, 100, 100, 100, 100, 100.

5. Отвори горната лява и затвори всички останали.  Натисни бяло синия бутон на разпределителя за да освободи 60 мл за да се получат 100 мл на всички. Това ще свърши работа.

 Използвай количката за голф за да изследваш острова и да потърсиш Bess.

Увери се, че си изследвал картата вдясно от  George.

Кликни на волана за да използваш количката. Виж гледката отгоре.

Карай до всички места, паркирай на паркингите и оглеждай наоколо. Bat Steep няма паркинг, а прашен път.

Забележи, че има преки пътища на острова маркирани от следи на гуми. Използвай ги за да видиш накъде водят.

Поеми по горния ляв път и отиди към Monkey Center, Bat Steep, Shark Cove, Blue Hole и после Sangre Beach.

Великденско яйце в долната част на острова: 

Карай към южната част на острова докато стигнеш розовия пясък близо до Sangre Beach.

Карай през тъмните храсти към сечище заобиколено от дървета. Автоматично ще вземеш  пиратско яйце.

Излез на Sangre Beach и потърси Bess.

Върви по розовия пясък на Sangre Beach. Виж моторната лодка паркирана в пясъка.

Обърни се наляво и напред по пътя. Виж чехлите на Bess в пясъка. Вдигни ги и ще се хванеш в капан.

Срещни се и говори с Johnny Rolle от Ямайка. Погледни нещата, които има в лагера си.

Той казва, че има хора на острова.

Тръгни към Shark Cove и следвай насоките на похитителите.

Карай към Shark Cove близо до курорта. Провери дали имаш лопата.

Тръгни наляво на плажа и напред към каменната стена.

Виж поглед отгоре. Прочети насоките на похитителите.

Всеки от предметите в тази зона има номер. Например: Едно палмово дърво може да има 3 листа или група от палмови дървета може да е направена от 4 дървета или има 3 кокосови ореха на пръчка.

Върви в обратна посока от мястото, на което се намира този предмет. Ако предмета е на изток от мястото, на което Nancy е спряла върви на запад.

Потърси W споменато в бележката. Тръгни надясно от басейна с вода и ще видиш 4 палмови дървета да образуват буквата W. Застани в средата под нея.

Върви използвайки числото на предмета умножено по числото в бележката под  допълнителни крачки (additional paces).

Когато стигнеш края на крачките, десен клик за да копаеш.

Може да използваш клавиатурата или мишката за да броиш крачките си.

 

 

 

Предмет

 

 

Допълнителни крачки (умножение)

 

Посока и крачки

за вървене

 

1. 4 дървета

Застани под средата

 на  W

Ю 3

2. 3 кокоса

x 1

З 3

3. 3 листа

x 3

С 9

4. 3 дървета

x 3

З 9

5. 2 кокоса

x 1

С 2

6. 1 камък

x 3

З 3

7. 3 листа

x 5

Ю 15

8. 4 листа

x 1

З 4

9. 2 кокоса

x 3

Ю 6

10. 4 листа

x 3

И 12

11. 5 листа

x 1

С 5

12. 3 камъни

x 2

И 6

13. 4 камъни

x 1

Ю 4

14. 4 кокоса

x 2

И 8

15. 2 кокоса

x 1

С 2

Постави ръката курсор пред Nancy и с десен клик копай.

Вземи и отвори кутията. Вземи книгата от кутията. Прочети кодирания дневник на El Toro.

Разшифровай криптограмите, които са в книгата.

Погледни отблизо кафявия дневник в инвентара ти.

Кликни върху страница и виж знаците отблизо с азбуката отдолу.

Кликни върху знак и после кликни върху буквата, на която мислиш, че отговаря.

Всички осветени знаци ще имат буквата над тях.

Има 3 страници за дешифриране.

Прочети дневника.

Дешифрирана страница 1:    In the black of night, with hurricane winds wailing and giant waves pounding, I ordered my fleet to change course and make for land. But with this island in sight, the Caridad foundered and disappeared into the sea, while the Castidad was set ablaze when lightning ignited her sails and sank amid the smoke and flames. The remaining five ships managed to reach the island, where we dropped anchor, and waited out the tempest.

Дешифрирана страница 2:     The light of dawn revealed catastrophic damage. Only a third of my men survived. Worse, not one of my ships is salvageable. None shall ever sail again. We are shipwrecked. The only hope we have of ever leaving this accursed place is to be seen by a passing ship. Lest it be a pirate ship, I have undertaken to hide our cargo. As a loyal servant of the King, it is my duty.

Дешифрирана страница 3:       Seven ships set sail, and so seven pieces shall open the seal. I have tasked each surviving ships crew with hiding a single item, its location known only to them and to me. Securing the treasure itself shall be my task alone. I write this in English so that no one here with me will know how to find it. In this manner, any attempt to force the location of the treasure from my men will be fruitless.

Октомври '69: Caridad се намира на 1 морска миля югоизточно от острова. Има железен сандък там.

Виж дали Johnny ще ти даде металния си детектор.

Ние вече имаме водолазен апарат за да се гмурнем до потъналия кораб и лопата, с която да копаем.

Отиди в Sangre Beach и говори с Johnny. Той ще ти даде металния си детектор само, ако си върне компаса от маймуната със стърчащи уши.

Измисли как да вземеш компаса от маймуната.

Карай към Dread Isle, североизточно на острова.

Маймуни: Прочети бележките на Sonny Joon. Той е отбелязал, че маймуната с нащърбено ухо е тази, която знае как да хвърля кокоси.

Разбери дали маймуните наистина знаят как да играят игри с хората.

Играй игра с маймуната, която е откраднала компаса.

Хвърляне на кокосови орехи:   Поискай да играеш с маймуната вляво.

Целта на пъзела е да постигнеш повече точки от маймуната.

Има 5 картинки с различни точки: гущера е 1 точка, мидата е 2, звездата е 3, ракът е 4 и гуава (плод) е 5.

Играят се 3 игри с по 8 кокоса всеки рунд. Успех. Аз се изморих маймуните да ми се присмиват J.

Спечели и избери компаса.

Играй игри с маймуните за да спечелиш различни награди. Може да спечелиш звезда, ако спечелиш всички различни награди.

Ако играеш и спечелиш срещу маймуната вдясно, избери цветния диск първо. Или може да играеш с нея по-късно.

Размени компаса за металния детектор.

Карай до Sangre Beach. Говори с Johnny и вземи метален детектор.

Ако искаш питай го за 9 волтова батерия за детектора на прилепи. Той ти казва да потърсиш неговия маяк северозападно от острова.

Оглеждай се за плодове за да нахраниш папагала.

Карай обратно към курорта.

Кошница с плодове е на бюрото до George. Вземи гуава.

Говори с папагала CouCou. Тя прави номера срещу гуава. Може да получиш звезда, ако видиш всичките й трикове.

За младшите играчи, има опция 'hints for fruit deal' (подсказка срещу плод). Така че, ако ти е нужна помощ в играта, говори с CouCou и поискай подсказка.

Постави гуавата в чашката за семена. Броя на гуавата в инвентара ти се вижда най-горе вляво на екрана.

Гуава също може да се спечели в игрите с маймуните.

Ако изядеш достатъчно гуава, може да спечелиш звезда.

Говори с George и й разкажи всичко. 

Хайде да отплуваме.

След като си взел платното и водолазния апарат, отиди навън при дока.

Вземи платното и кликне с него на платноходката.

Влез в лодката и нека да проверим островът. Плувай около острова.

Не се удряй в оранжевите шамандури, камъни, китове, акули, щайги и маркери.

Стъклени бутилки:    (Това не е задължително за да завършиш играта.) Събери стъклените бутилки преминавайки над тях.

Вземи бележката от бутилките. Има 9 стъклени бутилки. Аз ги намерих на следните места: една на север, 1 на запад, 1 на югозапад, 1 на юг, 1 далеч на югоизток, 1 в Shark's Cove, 2 на изток и 1 на северозапад.

Съобщенията автоматично се съединяват. Това е цитат от творбата на Edgar Allan Poe - The Raven.

Има червени букви в съобщението. Червените букви формират:

Deep in the sand before the sharks seek this. Под думата 'this' е картинка на яйце.

Острови:

Виж острова с формата на половин луна югозападно от главния остров.

Има разрушен кръг от коралови рифове югоизточно от острова.

Плувай до корабните останки описани в книгата на El Toro - Caridad.

Увери се, че имаш водолазен апарат, метален детектор и лопата.

Пътувай югоизточно от острова. Виж разрушен кръг от коралови рифове. Влез в кръга от камъни.

Ръководство на платноходката:    Прочети книгата Как да плаваме, която е на палубата на лодката.

Dread Island е N24 deg 00' и W73 deg 24'.

Гмурни се към останките и изкопай железния сандък.

Запази играта си тук. Провери, че нивото на въздуха в резервоара е пълно - 100%.

Прочети дневника на El Toro относно Caridad.

Гмурни се долу като кликнеш на въжената стълба вляво на лодката.

Автоматично ще бъдеш във водолазен костюм и ще държиш металния детектор.

Най-горе на екрана, синята линия е оставащият ти въздух, а червената е водното налягане. Наблюдавай тези 2 линии.

Плувай надолу вдясно докато стигнеш останките на кораба и от там над средната част на палубата.

Щом нивото на металния детектор се напълни, десен клик и автоматично ще използваш лопатата.

Виж сандъка с име Caridad. Запомни това място.

Отвори сандъка за да изучиш ключалката.

Отвори сандъка.

Сега се върни на запазената игра, докато си все още на лодката. Повтори, гмурни се долу и плувай незабавно към мястото, където е сандъка; копай и така ще спестиш ценен въздух и време.

Кликни на капака на сандъка за да видиш ключалката.

El Toro е написал в дневника си: In colorful nine by nine no colors do repeat in any group, column or row, forever honoring the 81 brave sailors lost at sea.

Препоръчвам ти да си направиш снимка на ключалката и да работиш над нея извън играта. Тогава се гмурни отново, копай и въведи решението. По-добре е за нервите J.

Пъзела Судоку има 9 големи квадрата (3x3). Всеки квадрат има по 9 малки квадратчета в себе си.

Вляво има малки цветни плочки с 9 цвята.

Те трябва да се поставят в празните малки квадратчета на пъзела.

Всеки голям квадрат трябва да има по един от всеки цвят без повторения.

Всеки ред отляво надясно обхващащ 3 големи квадрата трябва да съдържа по един цвят от всеки без повторения.

Всека колона отгоре надолу обхващаща 3 големи квадрата трябва да съдържа по един цвят от всеки без повторения.

Сандъка се отваря. Вземи диска с пчела и астролаб.

Плувай обратно към лодката и се качи на нея. Кликни на платната за да я освободиш.

 

Младши

 

 

 

 

Старши

 

Великденско яйце:    Провери дали имаш достатъчно въздух. Гмурни се към Caridad. Използвайки уликата от съединените парчета хартия от бутилките, потърси яйцето. Deep in the sand before the sharks seek this.

Плувай до върха на останките и после надясно към камъните. Виж акулите. Nancy казва да не се приближаваш. Наляво от акулите и останките металния детектор намира нещо. Копай и вземи Великденското яйце. 

 

Ноември '69: Бъди приятел с една от фамилиите прилепи, които наричат този остров свой дом.

Маяка на Johnny:

Сега след като говорихме с Johnny за батерията за устройството за търсене на прилепи, отплавай северозападно от острова.

Търси 2 бели камъка един до друг. Има червен флаг между двата камъка.

Премини между камъните и автоматично ще вземеш  маяка на Johnny. Върни се обратно в курорта.

Заплашително писмо #1:    Върви напред към сградата. Погледни отблизо бележката забучена на стълба вдясно от стълбите.

Говори с George. George казва, че е чула нещо отвън. Nancy казва на George какво е направила.

Батерията на Johnny:    Използвай количката за голф и карай към Sangre Island. Говори с Johnny и му дай маяка. Вземи батерията.

Погледни кръглото нещо (астролаб), което взе от сандъка Caridad.

Дешифрирай останалата част от дневника:   

Погледни отблизо кръглото нещо -астролаб и кликни на него. Виж знаците и буквите.

Отвори дневника на El Toro. Отвори страницата с кодираните думи. Виж кръглото нещо на върха на поставката. Това е астролаб.

Кликни на кодираните думи за дешифриране в дневника.

Нова страница с абзац, който има кодирани думи.

Кликни на знак и после кликни на буквата, на която мислиш, че отговаря.

На всички осветени знаци ще се появи буквата отгоре. Има 5 страници за дешифриране.

1. Befriended one of the families of bats that call this island home. Their gargantuan ears and winged antics provide much needed laughter for my men as the creatures devouthinsectsattracted to our lantern. The cave which they call home has become a safe haven to us.

2.  Explored the interior of the isle searching for supplies. From its highest point, found a view most worthy. Half a fathom tall, the astrolabe guides the way to a flying dove and a watery grave.

3. Discovered a bounty of seafood at Halfmoon reef. Divers swim down to the secret entombed behind death. Two form a perfect square times three, three create four, four makes five. Then they return to the surface, prize in hand.

4. A challenge issued today by Generosidads cabin boy, Manuel, to helmsman, Andres, for ownership of a hammock which washed ashore. Pointing to two three hundred kg rocks, Manuel proposed that whoever lifted one of them first would win. Andres, the stronger by far, quickly accepted. He had not yet budged his rock when Manuel, having used six loops of a fifty foot rope over pulleys,raised his with ease and walked off with the hammock.

5. More losses at the Blue Hole when a group of men dove in and lost their bearings. Danger! Heed this warning: Death awaits all who enter these caves unprepared. Poisonous guardians of the deep strike with no warning. Stay away! Only those who follothsignwill find their way.

Погледни картинката на астролаба кръглото нещо на стойка в дневника. Nancy казва, че това е стойката, на която CouCou е кацнал.

Резервоар с въздух:   

Върни се в курорта. Напълни отново резервоара за въздух при шкафа във фоайето.

Кликни на водолазния апарат и автоматично резервоара ще отиде на мястото за пълнене.

Натисни червения бутон. Вземи напълнения резервоар с въздух.

Измисли как да вземеш стойката на CouCou.

Сега след като Nancy забеляза стойката на CouCou; говори с CouCou за стойката й. След като й дадеш гуава, тя казва, че иска стойка от дънер.

Има няколко дънера, които са на плажовете: 3 при Shark Cove, 2 при Sangre Beach и един при Blue Hole.

Можеш да вземеш само по един дънер. Върни се при CouCou за да го провери.

Ако откаже, донеси й друг докато стане щастлива с новата си стойка. Not right, not right.

Накрая, CouCou взема стойка, която е (може да е различно) дънер с: (младши) 4 клонки, 2 листа и без кора или (старши) с 3 клонки, 2 листа и кора.

Вземи стойката до масата с вестниците. Nancy вижда старите си случаи в заглавията.

Използвай детектора за прилепи за да намериш пещерата, където прилепа на El Toro се е насочил.

Прилеп с огромни уши и обича насекоми.

Погледни отблизо дисплея с прилепите.

The Waterhouse Leaf Nosed прилепи са насекомоядни с големи кръгли уши. Те имат честота от 16 КмХц.

Детектор на прилепи: Погледни отблизо детектора за прилепи. Използвай батерията върху детектора докато си в близък план.

Bat Steep:    Карай до Bat Steep, северозападната част на острова. Няма павиран път до там, само прашни следи.

Отиди напред и запази играта си преди да се изкачиш.

Опитай се да избегнеш камъните хвърляни от маймуните, които са на върха на скалата.

Влизайки в пещера се нулира метъра отгоре на екрана ти.

Положението на прилепите в 5 пещери на скалата е различно.

Влез в пещера. Използвай детектора за прилепи от инвентара си и завърти скалата. Провери светлината на антената. Потърси прилепи, които имат честота 16 КмХз. Те са Waterhouse's Leaf Nosed прилепи; тези описани от El Toro.

Ако идентифицираш всички прилепи, може да получиш звезда.

Ако се изкачваш нагоре надолу по този Bat Steep достатъчно често, може да получиш звезда.

Изследвай пещерата с прилепи.

Влез в пещерата. Огледай наоколо и виж квадратна плочка с лице на лявата стена.

Натисни плочката. Ух ох! Това беше малко глупаво.

Пренасочи лъча светлина.

Виж лъча светлина идващ от каменния блок по посока навътре в пещерата. Обърни се и виж 2 огледала отразяващи светлината. Кликни на огледалата и ще видиш гледка отгоре. Има нещо, което Nancy вижда далеч вдясно на екрана.

Подреди огледалата, така че лъча светлина да стигне най-вдясно на екрана.

Обаждайки се на George по радиостанцията няма да ти помогне.

Младши

Старши

Вземи диск с камила и  плоча с нови символи-знаци.

Източника на светлина и въздух за пещерата е блокиран.

Чуваш статичен шум. Това може да е радиостанцията. Използвай радиостанцията отново за да се обадиш на George.

Играеш с George:   

Излез от сградата и автоматично ще си при Bat Steep.

Запази играта си тук. Изкачи се до пещерата с прилепи, където е затворена Nancy. Тя е тази, която е блокирана от голям каменен блок, разбира се.

Кликни на каменния блок с череп за да говориш с Nancy.

Погледни кафявата плочка под черепа. Това е картина на камила. Запомни как изглежда.

Кликни на нея отново и ще се разпадне на парчета.

Събери картината и ще разбереш, че е подредена в 9 квадрата.

Разбираш, че това е друг пъзел. George успя!

Кликни на плочките по следния начин: 8 9 6 3 2 1 4 5 6 3 2 5 8 7 4 5 6 9 8 7 4 5 6 9 8 5 4 7 8 9

 

 

Играеш с Nancy:

Провери пред пещерата.

Погледни предметите на земята до входа.

Виж John Poole или Johnny Rolle's Австралиец - шофьорска книжка.

Декември '69:  От най-високата точка, намери гледка, която най-много си струва.

Отиди на най-високата точка на острова според дневника на El Toro.

Излез от пещерата и се изкачи надясно и нагоре до върха на скалата.

Виж маймуните, които са препречили пътя. Говори с тях. Слушай звука, който те издават.

Разбери значението на този звук.

Върни се долу и карай към курорта. Провери таблото с маймуните.

Натисни бутоните и разбери, че те искат 'топка'. Разбери, че топката, която те искат е морски таралеж намиращ се до корали. Ние видяхме такива по-рано.

Намери морски таралеж.

Провери колко въздух имаш в резервоара. Напълни резервоара, ако не е на 100 %.

Отиди при платноходката и отплувай на югоизток към кораловия риф, където се намират останките на Caridad.

Закотви лодката и се гмурни.

Близо до лодката има корали. Кликни и вземи морски таралеж.

Плувай обратно до въжената стълба на лодката.

Върни се обратно в курорта.

Говори с Johnny.    Карай до Sangre Beach и говори с Johnny. Чуй неговата история.

Дай морския таралеж на маймуните.    Карай обратно до Bat Steep. Изкачи се до върха на скалата. Дай морския таралеж на маймуните.

Настрой Астролаба.

Отиди напред към най-високата точка на острова и виж метал с дупка на земята.

Погледни отблизо дупката на земята. Постави стойката на CouCou в дупката.

Постави астролаба на върха на стойката.

Нагласи астролаба.

Кликни на астролаба. Виж някой да се движи в джунглата.

Премести стрелката да сочи други цифри. Погледни през средата за да видиш на къде сочи.

Места, които може да видиш с координати: NE 40 е Halfmoon Reef, SW 20 е Coral Reef където са останките от кораба и SW 70 е Dove Island. Тези координати може да са различни.

Отплувай до острова с формата на летящ гълъб.

Слез долу и се върни в курорта. Ако имаш нужда от въздух за резервоара, напълни го.

Говори с George и й разкажи всичко.

Отиди при лодката. Отплувай североизточно и спри на Dove Island.

Върви напред и виж поставка с 6 слънчеви часовника отгоре.

На всеки часовник има буква. Буквите образуват ATOCHA, този, който има медальон на шкафа на верандата.

Обърни се обратно, напред към лодката и Nancy автоматично се обажда на George да погледне медальона на табелката на бараката склад.

Nancy вижда блясък светлина идващ от курорта. В курорта има пищящи маймуни.

Играеш с George:

Бараката склад: Излез навън и виж, че някой е влизал в бараката.

Погледни отблизо табелката на Atocha. Ще видиш, че годината е написана на монетата, а нея я няма.

Изтегли се назад и виж отпечатъците от маймуни наоколо. Има малки и големи отпечатъци.

Върни се обратно вътре и вземи Sonny Joon's Field Research Notes вдясно от дъската с маймуните. Прочети го в инвентара и научи George как да играе: Цветни квадрати, надбягване и хвърляне на кокосови орехи с маймуна на име Old notch ear.

Вземи монетата от маймуните.

Използвай количката за голф и карай до Monkey Center.

Играй играта с маймуната с бебетата в средата (малки и големи отпечатъци).

Прочети за играта надбягване в бележките. Това е игра на случайност.

Завърти диска и се придвижвай напред според избраното число.

Ако се приземиш върху друг играч, се връщаш назад определен брой.

Ако се приземиш на червените и черни парцели (13 и 25), също се връщаш назад определен брой.

Първият, който достигне 'finish' печели.

Вземи сребърната монета с гравирано 6/9/1622. Използвай радиостанцията за да се обадиш на Nancy.

Играеш с Nancy:

Завърти часовниците на дата, в която Atocha е потънал.

Погледни отблизо часовниците. Всеки часовник може да се завърти използвайки стрелките, виждащи се, когато курсора е поставен вдясно или вляво на часовниците.

Младши:

Старши:

Завърти O часовник до 1.

Завърти първия A часовник до 6.

Завърти C часовник до 6.

Завърти H часовник до 2.

Завърти последния A часовник до 2.

Завърти T часовник до 9.

Завърти C часовник до 6.

Завърти H часовник до 2.

Завърти O часовник до 1.

Завърти първия A часовник до 6.

Завърти последния A часовник до 2.

Завърти T часовник до 9.

Кликни за да повдигнеш капака. Вземи правилника и диск с бухал.

Април 1670: Водолазите плуват долу до тайната погребана зад смъртта.

Отплувай до рифа видян през астролаба.

Ако въздухът в резервоара ти е по-малко от 100, върни се обратно в курорта и напълни резервоара.

Плувай югозападно от острова и спри на Halfmoon Reef.

Запази играта си тук. Гмурни се. Опитай да не докосваш медузите.

Гмурни се до дъното и виж пещерите -дупки, които имат символи като тези на плочката, взета от пещерата с прилепите.

Октопод:   

Плувай до дъното вляво и автоматично ще видиш отблизо мидени черупки. Вземи раковина.

Отиди и кликни на дупката на смъртта (изглежда като 5) в дясната част на зоната, малко над морското дъно.

Виждаш пипалото на октопод. Забележи парчетата от миди извън дупката.

Постави раковината на най-далечната стрида.

Октопода е принуден да излезе за да я вземе. Той отплува надалеч. Запази играта тук.

Отвори кутията:    Влез в дупката и ще видиш кутия. Погледни отблизо ключалката.

В дневника на El Toro пише:  2 form a perfect square times 3, 3 create 4, four makes 5.

Пъзел с линии:    Целта на пъзела е:

1. Направи 3 квадрата като използваш само 2 клечки.

2. Направи 4 квадрата като използваш само 3 клечки.

3. Направи 5 квадрата като използваш само 4 клечки.

Кликни на ненужната линия за да я премахнеш от пъзела и след това кликни на празно място за да направиш линия нужна за квадрат.

Вземи диска с мравка.

3

4

 

 

5

Алтернатива 5

Плувай обратно към повърхността внимателно. Наблюдавай 2-те линии за въздух и налягане горе на екрана.

Плувай зигзагообразно или спри за да понижиш налягането на долния метър.

Заплашително писмо:    Отплувай обратно до курорта. Прочети заплашителната бележка от колоната.

 

Юли '70:    Предизвикателството Hammock.

Провери Blue Hole.

Карай до Blue Hole и огледай наоколо. Виж синия басейн.

Продължи напред и виж 4 колела на стената. Въжето е закачено за плоча покриваща нещо като каменна кутия.

Макарата липсва. Изглежда, че виновника е маймуна, която има допълнителен пръст.

Прегледай дневника на El Toro. Гмурни се в басейна и ще разбереш, че няма достатъчно светлина.

Намери маймуната с допълнителен пръст и вземи макарата.

Карай до центъра на маймуните и играй игра с маймуната вдясно.

Прочети бележката Field Research Notes за да видиш как се играе на цветни квадрати.

Ти и маймуната имате по 2 цвята всеки.

Редувайки се избирате квадрат, на който да кликнете колкото по-голям, толкова по-добре.

Никой цвят не трябва да докосва същата цветна кутия.

Този с повече точки печели.

Вземи макарата. Почакай; това диск ли е?

Играй отново и спечели този диск с магаре.

Вдигни каменната плоча с макарата.

Карай обратно към Blue Hole.

Прочети какво е споменал El Toro в дневника си за Manuel, който е използвал 6 примки за 50 футово въже за да вдигне камък.

Картинката показва, че трябва да останат 30 фута въже за да се вдигне плочата-камък.

Погледни отблизо колелцата на скалата. Постави макарата най-долу.

Кликни на колело за да преметнеш въжето. Виж колко въже ще ти остане.

Краят на въжето светва, когато може да бъде завързано за плочата.

Края на въжето трябва да излиза от горното дясно колело. Отдръпвайки се нулираш пъзела.

Кликни на колелцата: долното дясно, горно ляво, горно дясно, долно дясно, долно ляво и горно дясно.

Кликни на края на въжето. Вземи диска с пантера.

 

Август '70:    Слънцето свети на датата, в която славен галеон е бил поискан от морето.

Карай до Shark's Cove и провери страната показана на медальона взет от часовниците.

Карай до Shark's Cove. Тръгни наляво и отиди зад каменната стена.

Автоматично, Nancy използва металния детектор. Десен клик за да копаеш на местата, на които се отчита пълна активност.

Местата за копаене са различни.

Обиколи наоколо, потърси и изкопай: гривната на Bessметален диск с гълъбметален диск със заекметален диск с магаре и метално колело с 3 метални диска на животни върху него.

Металното колело ще бъде оставено на пясъка докато не събереш всички останали дискове.

Ако събереш всички метали в тази зона, може да получиш звезда.

Декември 1672: Дали слънцето някога ще изгрее от желязната си форма или ще трябва да живеем в сянка?

Върни се при металното колело и премини през него за да го вдигнеш.

Автоматично всички събрани дискове ще са на колелото.

6 външни диска са силуети на животни и птици.

Целта на пъзела е да възпроизведеш бухала като поставиш определени силуети (метални дискове) върху централния диск.

Избери външен силует, завърти го, ако е нужно и след това кликни върху каналчето за да го поставиш в средата.

Не завъртай магарето, а само кликни на каналчето за да го преместиш в средата.

Завърти камилата веднъж и кликни на каналчето за да я преместиш в средата.

Завърти гълъба 3 пъти и кликни на каналчето за да го преместиш в средата.

Централния диск се отваря. Вземи диск с бухал.

 

Март 1674: Още загуби в Blue Hole когато група мъже се гмурнаха там и изгубиха пътя си.

Попитай Johnny за подводен светещ стик.

Карай до Sangre Beach и говори с Johnny за светещ стик.

Преди да ти го даде, той иска да му програмираш GPS-а.

Nancy взема GPS и диаграма.

Диаграма:    Погледни диаграмата в инвентара си. Дължината е N-S докато ширината е E-W посока.

Червената хоризонтална линия на ширината е мястото, на което е Dread Island.

Всяка линийка в диаграмата е равна на .03' (минути).

Пресметни линиите използвайки координатите на Half Moon Bay, които вече са в диаграмата.

Координатите на Dread Island са на последната страница на ръководството за лодката или ги пресметни от диаграмата.

GPS:    Въведи числата пресметнати от диаграмата в GPS. После натисни 'save'.

Ще видиш отбелязките вдясно.

Half Moon Bay е N23 deg 57', W74 deg 30'.

Dread Island е N24 deg 00', W73 deg 24'.

Danger Reef е N24 deg 09 ', W74 deg 18'.

Kraken Whirlpool е N23 deg 54' W74 deg 12'.

Shipwreck Shoals е N24 deg 06 ' W74 deg 00'.

Gull Rock е N 23 deg 51' W73 deg 48'.

USS Cyclops е N24 deg 09' W73 deg 42'.

Bermuda Triangle е N24 deg 18' W73 deg 27'.

Говори с Johnny и вземи светеща пръчка.

Да се гмурнем в пещерата.

Отиди в курорта и напълни резервоара за въздух. Говори с George.

Отиди до Blue Hole. Запази играта си тук. Гмурни се долу.

Виж символите на пътя под водата. Обяснени са в плочката със символи, взета от пещерата с прилепите.

Плувай докато стигнеш панела за дискове в края на пътя, далече вдясно.

Има 2 места, на които има пълен резервоар с въздух. Провери картата отдолу.

Запази резервоара с въздух близо до вратата с пъзела за резерва.

Има 2 пътя, по които да стигнеш до панела за дискове.

В дневника на El Toro пише: Danger! Heed this warningDeath awaits all who enter these caves unprepared. Poisonous guardians of the deep strike with nowarning.

Danger, warning, death, enter и poisonous са символите, които ще видиш пред себе си по пътя за панела.

Guardians, deep, strike и warning са символите, които ще видиш пред себе си по пътя на обратно.

 

Октомври 1675: Аз създадох двупосочен код за да въведа ред на шестте.

Запази играта си тук. Може да имаш нужда от въздух. Върни се и вземи резервоара с въздух от пътя 'Deep'.

Панел с дискове:    Погледни отблизо панела.

1. Подреди дисковете на панела според думите намерени в Codes of Conduct взет от часовниците на Dove Island. Прочети Code of Conduct който се вижда вляво от дисковете.

Горен ред:    Пчела, Мравка, Магаре

Долен ред:    Бухал, Пантера, Камила

2. Завърти дисковете, така че цветовете да съвпадат.

На картинката отдолу, завърти горния десен диск още веднъж обратно на часовниковата стрелка за да завършиш пъзела.

 

Май 1676: Каква благословия ще бъде, ако пясъчните часовници изтичаха всички по едно и също време.

Запази играта тук.

Виждаш 7 пясъчни часовника. Подсказка на El Toro е да направиш така че пясъка им да изтече едновременно.

Провери дневника отново и виж, че 7 букви са написани в черно: h g c p t c d. Това е редът, в който да бъдат завъртяни пясъчните часовници.

Вземи ключ от часовника Humilidad.

Определи скоростта на преливане на всеки часовник. Може да е нужно да повториш този пъзел няколко пъти  за да определиш точно времето.

Имаш 3 опита преди 'играта да свърши'. I think I made a boo boo. Има и втори шанс.

1. Завърти Humilidad.

2. Когато нивото на пясъка на Humilidad падне между (по средата) на 1 и 2 червена линия, завърти Generosidad.

3. Когато нивото на пясъка на Generosidad падне на втората червена линия, завърти Castidad.

4. Когато нивото на пясъка на Castidad падне между (по средата) на 1 и 2 червена линия, завърти Paciencia.

5. Когато нивото на пясъка на Paciencia падне между (по средата) на 1 и 2 червена линия, завърти Templanza.

6. Когато нивото на пясъка на Templanza падне между (по средата) на 2 и 3 червена линия, завърти Caridad.

7. Когато нивото на пясъка на Caridad падне между (по средата) на 2 и 3 червена линия, завърти Diligencia.

 

Друго решение на пъзела.

1. Завърти Humilidad. Започни да броиш от 27 надолу.

2. Завърти Generosidad на 25.

3. Завърти Castidad на 20.

4. Завърти Paciencia на 15.

5. Завърти Templanza на 11.

6. Завърти Caridad на 6.

7. Завърти Diligencia на 2.

Когато го направиш правилно, шкафа пада, остриетата се прибират и виждаш съкровището.

Вземи карта на западна Америка.

Дръпни се назад и се завърти към дупката. Вземи резервния  резервоар с въздух вляво на екрана.

Гмурни се и плувай обратно към изхода.

Guardians, deep, strike и warning са символите, които ще видиш пред себе си по пътя към повърхността.

Провери George.

Карай обратно към курорта. Говори с George. Прочети съобщението от похитителите вляво на верандата.

Спори с George за да може Nancy да отиде сама.

Дай картата на Johnny.

Карай до Sangre Beach. Говори с Johnny.

Картата може би е за Cibola, City of Gold.

Отключи вратата, която Bess намери.

Nancy е хвърлена в пещера с Bess. Bess е гладна и жадна. Тя е намерила изход.

Погледни отблизо вратата, която Bess е открила. Погледни отблизо ключалката вдясно на вратата.

Използвай ключа взет от пясъчния часовник върху ключалката вдясно.

El Toro, самият той:

Влез в стаята на El Toro. Огледай наоколо.

Виж символите на картините, глава на бик и броня.

Погледни отблизо скелета на El Toro на леглото. Вземи ключа, който държи.

Отвори X плочката на вратата вляво от леглото. Аха. Последната страница от дневника плочка с няколко ключалки.

Август 1679:    Останалите парчета са грижливо скрити. Сложих последното между тези страници.

Сега може да използваме ключа от скелета и да направим последния пъзел от дневника за да избягаме от тук.

Изучи ключалките.

Скрито съкровище:

Погледни ключа взет от Humilidad пясъчен часовник. Сравни го с картинката на предпоследната страница. Този украсен дизайн на заден фон изглежда точно като една от ключалките на плочката на панела. Мястото на ключалката е различно.

Използвай ключа от пясъчния часовник върху ключалката нарисувана и в дневника.

Виж картината с бика се премества. Погледни зад картината с бика и виж бутоните със символи.

Ключалка със символи:    Огледай се в стаята и виж 5 символа на различни картини и предмети.

Прочети дневника на El Toro. Виж всичките 5 предмета нарисувани. Провери реда на тези картини в страниците: портрета на El Toro над леглото, картината на бика, бронята, главата на бика и падналата картина.

Натисни символите отговарящи на тези предмети използвайки реда от дневника.

Ключалка с цифри:    Вземи кутията от вътре. Погледни отблизо ключалката.

Целта е да натиснеш всичките 5 бутона.

Сложи ключа от часовника и ключа на El Toro в ключалките. Завърти и двата ключа веднъж.

Изучи кои бутони са засегнати от други бутони. От там, извлечи последователността, с която да натиснеш всички бутони.

Натисни: I II IV V. Вземи съкровището.

Плочката с ключалки:    Сега да видим дали може да се измъкнем от тук.

Отиди при X панела вляво от леглото. Отвори го и виж ключалките.

Разгледай последната страница от дневника.

Бронза е този, който е зелен на цвят и желязото е червено.

Отхвърлените ключалки са нарисувани в дневника.

Според уликите, разбери в коя ключалка да сложиш ключа на El Toro за да отвориш вратата.

Използвай ключа на El Toro върху избраната ключалка.

При мен ключалката беше кръгла.

Излез навън и гледай.

Ще се видим в следващото приключение Warnings at Waverly Academy.