ЗА ИГРАТА: Това е приключенска игра клик и пойнт.

Инсталират се 2-те СД-та и може да се играе без зареден диск.

В менюто има нова игра /new game/, запази игра /save game/, зареди игра /load game/, настройки /options/, създатели /credits/ и изход /quit/. В настройки можеш да настроиш сенките, звукът и субтитрите. Звукът и субтитрите могат да бъдат променяни като кликнеш на червеното кръгче и го преместиш до където искаш.

За да извикаш главното меню по време на игра, премести курсора в горния десен ъгъл и кликни на зъбчатите колела. За да сейваш играта кликни на празен слот или на някой вече зает, за да го заместиш. Има 100 свободни слота за сейвове. За да заредиш игра избери слота на сейва, който желаеш да стартираш.

Инвентарът е в долната част на екрана. За да прегледаш другите предмети в инвентара кликни на топченцата в края на бара. Предметите могат да бъдат комбинирани като вземеш един от тях и го поставиш върху друг.

Кликни с десен бутон на мишката върху някой активен предмет и ще можеш да научиш повече за него или да извършиш дадено действие. За да пропуснеш началното видео натисни space. Кликни 2 пъти на даден изход, за да ускориш скоростта на излизане/влизане. Курсорът става червен, когато някой предмет е активен. Той ще мига, докато не извършиш действието с този предмет.

Играеш Мартин.

Франсоа звъни по телефона на Мартин и му казва за някакви разкопки в немска мина в Западна Бохемия. Казва да отидеш в дома му, за да ти разкаже повече. Автоматично отиваш там. Професор Франсоа Де Вийлд ти разказва за Нибиру – 12-тата планета, за вярата на немците в съществуването й и в задгробния живот. Свръзката ти в Прага е Барбора. Тя ще чака теб - Мартин на моста Чарлз.

ПРАГА

МОСТА ЧАРЛЗ

На моста Чарлз има художник и турист, но не и Барбора, която ти очакваш. В инвентара си имаш портфейл с пари и телефон.

        ОТКРИЙ БАРБОРА

Говори с художника. Докато го чакаш да си дорисува картината, огледай статуята вдясно от туриста. Говори с художника отново. След като ти каже за странника, за статуята и за рисунката си и му предложиш пари за нея, ще ти даде информация за жената, която търсиш и ще ти даде рисунката. В инвентара ти ще се добави рисунка на мъж. Огледай рисунката в инвентара с десен клик на мишката.

Отиди до статуята на св.Томас и виж от близо пиедестала. Кликни с десен бутон на мишката върху пиедестала за да вземеш хартийка, скрита под табелката. Прочети съобщението от Барбора в инвентара. С десен бутон кликни на телефона в инвентара, за да се обадиш и говориш с Франсоа. Казваш му, че не е дошла, но е оставила бележка. Разбираш, че Барбора Канска живее на ул.Cechovni 52. Отиваш там.

АПАРТАМЕНТА НА БАРБОРА

На улица Cechovni 52 се опитай да влезеш през кафявата врата. Заключена е. Кликни на вратата отново и два пъти на звънеца на домофона на Барбара Канска. Никой не се обажда.

Звъни на другите семействата, докато някой не те пусне. След като пробваш 5 звънеца, някой от номер 12 ще те пусне.

ЕТАЖА НА БАРБОРА

Кликни с десен бутон на мишката върху дъската за съобщения. Кликни с десен бутон на мишката на пощенските кутии от ляво и ще разбереш, че Барбара живее на 5-тия етаж, ап.17. Вземи асансьора.

ВЛИЗАНЕ В АПАРТАМЕНТА

Звънни на вратата вдясно от асансьора. Като чукнеш три пъти се развикват да пазиш тишина, късно е. Светлините в апартамента са изгасени. Опитай се да се качиш на тавана, но той е заключен. Трябва да намериш начин да влезеш от друго място. Слез долу до дъската за съобщения до входа. Кликни с десен бутон на мишката върху нея. Прочети съобщението, което преди това не си видял. В него пише къде е ключа за тавана. Върни се на 5-тия етаж, кликни на табелата близко до пожарогасителя, за да вземеш ключа за тавана.

ТАВАНА

Качи се на тавана. Кликни на ключа за лампата от дясно на вратата, за да светнеш. Вземи кърпата от най-долния рафт до вратата. Вземи въжето от стената до печката. Кликни на тухлата, която подържа шкафа, за да падне и за да видиш, че зад него има прозорец. Забележи, че нещо е вкарано в дупката на земята. Бръкни два пъти и  вземи кръглото топче от дупката.

Използвай кърпата върху прозореца два пъти. Първия - за да го счупиш, а втория - за да махнеш остатъците от стъкла. Използвай въжето върху дебелия стълб в центъра на стаята. Автоматично ще влезеш в апартамента на Барбора. БУМм! Ще се събудиш след 2 часа и половина.

АПАРТАМЕНТА НА БАРБОРА

Провери всичко в претършуваната стая. Вземи дамската чанта от земята до масата. Кликни с десен бутон на мишката върху чантата в инвентара, за да вземеш ID карта на Барбара - ID 87 - Централен градски архив. Погледни компютъра. Трябва ти парола.

Влез в банята, която е в дясно на екрана. Виждаш мъртвата Барбара във ваната. Кликни на кървавата й ръка. Провери мивката. Погледни коша за пране. Кликни с десен бутон на мишката върху нашийника на котката, за да прочетеш, че се казва Felix. Излез от банята.

Отиди до компютъра и напиши парола – „FELIX” и натисни „ENTER”. Автоматично ще получиш файловете за мината. Чуваш полицейска сирена. Телефонът ти звъни. Говори с чичо Франсоа, че си намерил в компютъра на Барбора местонахождението на мините и че тя е мъртва. Той ти казва да изчезнеш възможно най-бързо от апартамента. Излез през прозореца, слизаш от тавана до асансьора и се спускаш долу с него. Излизаш от постройката и си пред Градския архив.

ЦЕНТРАЛЕН ГРАДСКИ АРХИВ

Автоматично ти се обажда разтревожения Франсоа. Трябва да намериш доклада за откритието, за да получиш разрешение. Тогава трябва да го занесеш в Областния институт за Грижа за историческото наследство, за да получиш разрешение от директора, за да можеш да влезеш в мините. Кликни на вратата на сградата, за да се доближиш до нея. След това говори с пенсионера вляво на пейката, който храни гълъбите. Зает е да храни гълъбите и не те чува. Влез в сградата и говори с пазача. Той не те пуска.

ВЛИЗАНЕ В АРХИВА

Излез от сградата и от парка. Виждаш друга сграда наблизо и скитник, който спи на пейката.

Отиди в ляво до павилиона. Отиди до бариерата в ляво от павилиона и малко дете горе от терасата ще хвърли пиратка. Говори с детето и направи сделка с него да му дадеш топчето, а то да ти даде пиратки. Като ги вземеш отиди до павилиона и купи кибрит.

Върни се обратно вдясно и говори с вече събудилия се скитник. Той иска цигари.

Отиди отново при пенсионера в парка. Кликни с пиратките върху него. Говори с пенсионера. Той иска бутилка с вино, за да ти помогне да влезеш в сградата.

Върни се до павилиона и купи вино. Купи цигари от павилиона и ги дай на скитника. Говори със скитника и вземи празната бутилка в ляво от него на перваза на стената вдясно.

Върни се при пенсионера. Ти си взел вино в кутия, но пенсионера иска в шише. В инвентара комбинирай виното в кутия и празната бутилката, за да получиш вино в бутилка.

Дай му бутилката с вино и говори със стареца. Той е бил преди време 30 години пазач в това учреждение. Ще ти даде своята стара карта-пропуск, за да можеш да влезеш в сградата.

Влез в сградата и говори с пазача. Покажи му служебната карта на стареца. Офисът на Барбора е в сутерена, стая № 24. Отиди в края на екрана.

ОФИСЪТ НА БАРБАРА

Влез в асансьора и слез на долния етаж. Като излезеш погледни вдясно. До асансьора има пневматична поща. Върви напред и използвай ID картата на Барбара върху четеца на карти на вратата в ляво.

Влез вътре. Отиди до бюрото. Кликни на него, за да го виждаш отблизо.

БЕЛЕЖКАТА

Провери всичко върху бюрото.

Кликни с десен бутон на мишката на празните бележки. Има нещо написано. Забележи, че има картичка на Черното огледало. Вземи молива до картичката на Black Mirror. Кликни с десен бутон на мишката на обърнатата картина на Feliх. Отместваш я. Зад нея има острилка. Вземи я. Комбинирай острилката и молива, за да го подостриш. Използвай наострения молив върху бележките, за да прочетеш номера, записан върху тях. Автоматично е в инвентара. Кликни с десен бутон на мишката на хартията в инвентара за да видиш D3 - 7422.

ЗАКЛЮЧЕНОТО ЧЕКМЕДЖЕ

Чекмеджето на шкафа е заключено. Отиди до цветето вдясно. Под него в чинийката има малко ключе. Вземи го и отключи чекмеджето. Вземи печата на архивата с тампона. Затвори шкафа.

ПАРОЛАТА ЗА КОМПЮТЪРА

Компютъра иска парола. Felix не върши работа, но си спомни, че картината беше обърната обратно. Въведи XILEF /Феликс отзад напред/ и натисни ENTER. Питър Недол е нашият контакт във Държавния институт. Автоматично правиш копие на доклада на Барбара. Вземи принтираното от принтера. Използвай печата на архива върху него, за да получиш подпечатан доклад.

ПНЕВМАТИЧНАТА ПОЩА

Излез от офиса и отиди до пневматичната поща. Кликни с ID картата на Барбара върху него и веднага светва зелена лампичка. Вземи от инвентара  листчето с цифрите и кликни с него върху пощата. Вземи документацията на немците за Нибиру. Прочети с десен бутон на мишката върху документа в инвентара. Научи за извънземните общности, свързани с маите и шумерската цивилизации, нови метали намерени в Мексико и технологии за нови оръжия. Излез от сградата и от парка. Отиди до сградата до която стои скитника.

ОБЛАСТНИЯ ИНСТИТУТ

СГРАДАТА НА УПРАВЛЕНИЕТО

Влез в сградата до свирещия на китара скитник. Говори с секретарката 2 пъти и вземи номера на нейния телефон. Опитай се да влезеш през вратата вдясно. Тя няма да иска да те пусне. Говори с нея отново.

ПРЕМАХНИ СЕКРЕТАРКАТА ОТ ПЪТЯ СИ

След като говориш с нея 3 пъти излез навън и разпитай скитника за нея. Разбираш, че кара сребрист Мерцедес. Отиди до колата до пътя вдясно. Кликни с десен, а после с ляв бутон на мишката върху колата. Номерът й е A7 15 37. Вземи картата с телефона на секретарката и кликни на телефона в инвентара, за да й се обадиш. Казваш, че има проблем с колата й и … тя отива да провери какво става, а ти влизаш при директора.

Влез в сградата и мини през вратата на директора вдясно от секретарката. Говори с него. Виж ти, виж ти… Той иска директен рапорт, когато свършиш своята работа. Вземаш разрешителното автоматично.

НЕМСКИТЕ МИНИ В ЗАПАДНА БОХЕМИЯ

ЛАГЕРА

Не ти е позволено да влизаш в мините, но казваш, че имаш " колега " във лагера. Искат ти разрешително. Показваш им го и влизаш.

Говори с майора и научи повече за мината. Опитай се да погледнеш плановете на мината върху които той работи. Не ти позволява. Опитай се да влезеш в палатката. Майора те гони. Отиди по-навътре в лагера. Забележи гъбите в началото на моста. Продължи напред до фургона. Говори с Питър Сташек, който е цивилен историк, седнал е на стълбите пред фургона. Разгледай заключената барака зад караваната.

Отиди от дясно на бараката и говори с войника, пазещ входа на мината 3 пъти. Върни се и говори със Сташек за всичко.

Той се изнервя заради разговора за бараката. Кликни на Сташек отново и виж приликата с рисунката от инвентара. Върни се до входа с бариерата и говори с войника и майора още няколко пъти. Говори със Сташек отново за неговия план и мината.

НАХРАНИ ВОЙНИКА

Полунощ е. Влез във фургона на Сташек. Него го няма. Огледай се наоколо. Отиди вдясно до печката. Кликни с десен бутон на мишката върху дъждобрана, за да получиш бележка с надпис - D2 82. Вземи 2 консерви боб от рафтовете. Вземи отварачката от масата. Излез отвън и говори с войника на бариерата. Научи повече за светлините и бараката. Говори с него два пъти, докато не те попита за храна. Гладен е. Сега можеш да отидеш и да вземеш гъбите до моста.

Отиди във фургона. Кликни в инвентара с отварачката върху консервата с боб. Кликни с гъбите на консервата, за да получиш боб с гъби. Използвай кибрита на печката. Постави боба с гъбите на печката. Показва се часовник горе вляво на екрана. Като се скрие вземи консервата и отиди и я дай на войника до бариерата.

ВЛЕЗ В ПАЛАТКАТА

Разходи се до фургона, докато подействат гъбите и се върни до войника на бариерата. Той те вика. Ооо-охх, Оххъ. Гъбите са подействали и е получил стомашно разстройство. Оставя те  до портала, а той тича в храстите...

Влез в палатката, в която не те пускаше майора. Кликни с десен бутон на мишката върху униформата на майора и вземи връзката ключове. Вземи радиостанцията от масата вдясно.

КАБИНАТА ЗАД ФУРГОНА

Използвай ключа върху кабината. Огледай се наоколо. Вземи въжето от рафта вляво. Вземи чука и чантата с инструменти от дясната работна маса. Отвори чантата с инструменти в инвентара и получаваш масльонка, макара с конец, отвертка, фенер и гаечен ключ. Използвай отвертката на панела на генератора със знак – високо напрежение. От някъде звъни телефон.

Отиди до заключения шкаф и използвай чука върху катинара на шкафчето. Погледни вътре и намираш труп на мъж. Кликни отново на него с десен бутон на мишката, за да бръкнеш в джоба му и вземеш ID картата, разбираш, че това е Питър Сташек. Сега знаеш кой е убития, а лъжливия археолог е измамник. Върни се до отворения генератор и кликни на него два пъти, за да изключиш светлините навън.

Излез и виж, че войника идва от мината, за да провери какво става. Скриваш се под фургона. Автоматично влизаш в мината, точно когато светлината се включва.

МИНАТА

ВХОДА НА МИНАТА

Огледай се наоколо. Виж забития железен лост вдясно между знака и варела. Кликни на него два пъти за да разбереш, че не можеш да го извадиш с голи ръце. Използвай гаечния ключ, за да вземеш железния лост. На главния коридор има две разклонения – тунел напред и в ляво.

                ТУНЕЛА ВЛЯВО

Тръгни по тунела в ляво и огледай варелите и мрежата на тавана. Върви до края за да видиш, че има дълбока пропаст покрита с дъски. Използвай железния лост върху дъските покриващи отвора. Погледни в пропастта. Много е тъмно, нищо не виждаш. Използвай фенерчето на пропастта и виждаш тялото на мъртъв войник.

Вземи иглата за вратовръзка от ризата му. Кликни с десен бутон на мишката на джоба му, за да вземеш малка връзка ключове. Върни се до главния коридор.

        ТУНЕЛА ВДЯСНО

      Кликни на тунела вдясно и върви напред. Стигаш до част от зъбчат механизъм вдясно, той е счупен и извън употреба. Отиди вляво до дъските и вземи скобата. Продължи в ляво.

                ТУНЕЛА ВЛЯВО

        Огледай висящия сандък над капака на земята. Погледни вдясно от тежестта, за да видиш малък отвор на желязната стена. Изглежда, че нещо липсва тук. Вземи скобата от инвентара и кликни долу на земята на купчината пръст, за да изровиш крана, който липсва. Вземи го. Постави го в празния отвор и завърти. Сандъка се спуска върху дървения капак долу. Вземи куката, която държи въжето към сандъка. Върни се обратно в коридора, от където дойде.

ТУНЕЛА  ВДЯСНО

Отиди вдясно по тунела, след зъбчатия механизъм. Виждаш, че тунела води до застояла вода. Има дъски, сандъци, кутии. Вземи фенера от инвентара и  освети вдясно дъските, за да разбереш, че между дъските има туба, пълна с нафта.

Комбинирай в инвентара куката и въжето, за да получиш абордажна кука. Кликни с нея върху мястото, където Мартин коментира, че има туба с нафта и я вземи. Върни се в главния коридор, отново до зъбчатия механизъм и отиди вляво...

ТУНЕЛА ВЛЯВО

        Стигаш до стълби водещи до огромна врата.

Погледни нацисткия знак. Огледай отвора вляво. Огледай металната ключалка в средата на вратата. Кликни в средната част, за да разбереш, че има място за ключ. Сложи малката връзка ключове в средата. Не можеш да отключиш. Завърти четирите кръга. Този в ляво заяжда. Вземи от инвентара масльонката и го смажи. Оказва се че е празна. Комбинирай в инвентара масльонката и тубата с нафта.  Сега смажи с масльонката. Завърти кръга и вратата се отключва. Трябва да се завъртят в това положение, като немски пречупен кръст:

                ТАЙНИЯ БУНКЕР

        Много е тъмно. Включваш фенерчето. Погледни вляво керосиновата лампа. Запали я с кибрита от инвентара. Стана по-светло.

        Тръгни напред и се обърни вляво за да огледаш генератора. Отиди до крановете. Завърти ги. Втория заяжда. Вземи от инвентара масльонката и го смажи. Пак не става. Вземи гаечния ключ и кликни на крана, после завърти. Отиди вляво и дръпни ръчката надолу. Готово.

        Тръгни по коридора напред. Прочети табелата на стената, на която пише вдясно - архив, а вляво - склад за боеприпаси. Погледни долу дупката. Погледни в ляво на стената ел.ключа. Напред по коридора има масивна желязна врата. Заключена е. Вляво на стената има панел, но още не знаеш какво трябва да правиш тук.

        Тръгни вдясно по коридора, веднага след табелата. Отиди до вратата. Кликни с малката връзка ключове. Ох, счупи се ключа и остана в ключалката… Върни се обратно и отиди вляво до склада.

                СКЛАДА ЗА БОЕПРИПАСИ

        Отиди до вратата и отключи с малката връзка ключове. Влез вътре. Кликни на акумулатора вляво, за да го дръпнеш по-напред и още един път за да го обърнеш. Отиди до етажерката напред и вземи една колба. Кликни с нея на акумулатора, за да източиш киселината. Погледни вдясно сандъците. Вземи скобата от инвентара и разбий сандъка. Вземи пръчка динамит. Влез през вратата вдясно зад мрежата с надпис - SA-44. Вземи от рафта вляво -   
електрическа крушка от кашона и вдясно - туба. Провери в инвентара с десен клик за да разбереш, че е туба пълна с керосин. Излез от тук.

                АРХИВА

        Отиди до вратата със счупения ключ в ключалката. Вземи от инвентара колбата с киселината и кликни на ключалката. Разяжда се и вратата се отваря. Влез вътре. Тук се съхраняват военните архиви. Огледай се.

        Кликни на кутиите вляво, за да виждаш в близък план. Вземи бележката от инвентара, която взе от джоба на дъждобрана в караваната на Сташек с надпис D2 – 82 и кликни с нея на стелажа. Отваряш едно чекмедже.

Вземи отвътре малка метална кутия. Кликни на нея в инвентара с десен клик на мишката, за да получиш няколко парченца магнит. Върви напред към долната част на екрана.

                КОМАНДНА ЗАЛА

        Погледни вдясно на екрана стълбата. Прочети табелата до стълбата вляво. Погледни вдясно до лостовете на стената. Липсва ел.крушка. Вземи от инвентара крушката и я постави там. Кликни на лостовете до нея вдясно. Огледай железния шкаф. Опитай се със скобата да го отвориш, не може. Кликни отстрани на шкафа, за да го избуташ. Зад него в стената има зазидан таен вход. Кликни на него със скобата. Пробиваш малка дупка. Вземи от инвентара пръчката динамит. Сложи я в дупката. Запали с кибрита. Разбираш, че фитила е къс. Трябва да намериш фитил.

        Обърни се и отиди вляво до масата с радиостанцията. Погледни в близък план. Вземи празна дървена кутия вляво, линийката пред нея и от малката етажерка вдясно – сгъваема лупа.

        Върни се обратно до склада с боеприпаси. Отиди до сандъка, от който взе пръчката динамит и вземи още една. В инвентара кликни на нея с десен клик, за да остане само фитила. Върни се в командната зала и сложи на стената върху пръчката динамит фитила, за да го удължиш. Запали с кибрита. Отиди в коридора и изчакай взрива. Върни се. Получи се отвор, но не е достатъчен за да преминеш през него. Трябва да сложиш динамит от вътрешната страна за да се разбие стената.

        Излез от архива и отиди в главния коридор до табелата под която има дупка в стената. Кликни на дупката. Трябва да направиш капан за мишки. Комбинирай в инвентара празната дървена кутия с линийката. Но това не е достатъчно. Трябва да сложиш стръв. В инвентара комбинирай кутията с боб и отварачката, за да отвориш консервата. Отворената консерва с боб комбинирай с импровизирания капан за мишки. Полученото постави на дупката.

        Но ти трябва още динамит. Отиди отново в склада и вземи още една пръчка динамит. Върни се до капана. Виждаш, как мишката падна в капана. Вземи кутията или капана с мишката. Отиди в командната зала. С десен клик върху капана и мишката е извън него. Комбинирай в инвентара пръчката с динамит и мишката. Сложи мишката-камикадзе в отвора в стената. Мартин автоматично запалва фитила на динамита и пуска мишката-бомба вътре и се отдръпва от вратата. Бомбата избухва и вратата се отваря. Влез вътре.

                ТАЙНАТА СТАЯ

        Тъмно е и имаш чувството, че някой тайно те наблюдава. Включи осветлението от копчето вдясно на екрана. Огледай тайната стая. Над вратата има високоговорител. Огледай грамофона. Кликни на него за да пуснеш Лунната соната на Бетовен. Погледни етажерката вляво долу на екрана, картините на стената и библиотеките – вдясно има книги за астрология и символи, в ляво – по физика, биология, механика. Погледни какво има върху бюрото. Отвори дневника с бележките за проекта на Нибиру. Прочети го…Разбери повече за прототипа на машината, за Мексико, за храма на Ягуара на маите, за енергичния синтез. Дневника е подписан от Дитрих Раумхарт, с дата 25.04.1945г. Разбираш също, че Раумхарт е хвърлил ключа за сейфа в отводнителния канал на лабораторията. Огледай последната страница.

Дневника отива в инвентара ти. След като завършиш прочита комбинирай сгъваемата лупа с последната страница на дневника. Има подозрително петно. Вземи ютията от левия край на бюрото. Огледай зад бюрото железния кръг с капака, под този със знака. Има отвор в средата. Излез от тук и се върни в главния коридор и продължи напред до голямата желязна врата.

        ВРАТАТА ЗА ЛАБОРАТОРИЯТА

        Отиди до панела вляво на стената. Вземи от инвентара парченцата магнит и ги сложи на отвора над червения бутон. Трябва да ги наредиш в големия вдлъбнат празен триъгълник в тялото на орела с разперени криле. Вземаш парченце и го завърташ с десен клик на мишката и поставяш на правилното място. Трябва да получиш това:

Когато си готов, кликни на червения бутон, за да се отвори вратата на асансьора. Влез вътре и слизаш до лабораторията.

                ЛАБОРАТОРИЯТА

      Влизаш вътре и радиостанцията се включва. Изслушай разговора между майора и един от археолозите, който казва, че влиза в мината. Трябва да побързаш. Огледай се.

        Мартин отбелязва, че има много машини, механизми, вероятно нещо голямо  е ставало тук, но каквото и да е вече го няма… Огледай контейнерите със зелена течност. Погледни контролния панел на механизма с индикаторите. Не знаеш за какво се използва. Отиди вляво до масата и вземи магнита, като шестоъгълник. В дясно на масата има диаграма, вероятно е на механизма, който е бил в средата на стаята върху шестограма.

        Обърни се вляво и погледни решетката на канализацията. Има нещо като малък ключ… Комбинирай в инвентара макарата с конеца и магнита. Сложи го върху решетката, за да вземеш ключето.

        Отиди вляво и кликни на горелката на масата. Няма гориво. Вземи тубата с керосин от инвентара и сложи в горелката. Запали с кибрита. Върху горелката постави ютията. Като завърти два пъти часовника стрелките ютията е сгорещена. Вземи я. В инвентара комбинирай ютията с последната страница от дневника на Раумхарт. Виждаш някакво число.

        Запомни го – 47922.

        Върни се в тайната стая.

                СЕЙФА В ТАЙНАТА СТАЯ

        Използвай малкото ключе на железния кръг на стената зад бюрото. Отваря се сейф в стената. Трябва да набереш от копчето 4-7-9-2-2, като с ляв клик на бутона на мишката, завърташ копчето със стрелката по посока на часовниковата стрелка - дясно, а с десен клик обратно на часовниковата стрелка – ляво. Значи така: 4 – надясно, 7- наляво, 9 – надясно, 2 – наляво, 2- надясно. Ако го направиш правилно чуваш звук от отваряне на капак. Сейфа се отваря. Вътре има странна статуетка. Вземи я.

Казваш, че нямаш повече работа тук. Трябва да се върнеш във Франция. Излез от стаята и когато се озовеш в командната зала измамника „Сташек” те чака там. Иска статуетката. От къде ли знае за нея?! Хвърляш я към асансьора и дърпаш ВЕДНАГА ръчките вдясно на стената. Сандъка пада върху него и го просва на земята. Гледай видеото.

ФРАНЦИЯ

                ХОТЕЛА

        Пред хотел във Франция си. Огледай се. В инвентара имаш портфейл, игла за вратовръзка, статуетка и дневник. Влез през вратата в хотела. Кликни на звънчето на плота на рецепцията. Идва администратора, но казва че няма свободни стаи. Погледни вдясно от звънеца и вземи кибрит с телефонния номер на хотела. Кликни в инвентара на кибрита, за да видиш тел.номер - 547 926 12, макар че Мартин го казва, като взема кибрита. Говори с пияния човек, който чака Даниел Добровски.

        Излез от хотела и отиди до телефонната кабина в дясно на екрана. Обади се в хотела и откажи резервацията на Добровски. Върни се във фоайето на хотела и говори с администратора. Той е радостен да ти съобщи, че днес ти е щастлив ден и има свободна стая. Наеми освободената стая. Администратора ти дава ключа за стая № 24. Мартин пита администратора дали може да намери телефонния номер на професор Франсоа де Вийлд. Той обещава. Ти се изкачи по стълбите и влез в първата стая вляво на 1-я етаж. След като си починеш на диванчето, понеже денят е бил дълъг, слез долу до рецепцията и попитай администратора за телефонния номер на професор Вийлд. След като ти го каже, използвай телефона на хотела и му се обади. Казваш му че си изгубил телефона си и че имаш много да му разказваш. Ще се срещнете след час. Предупреждава те да бъдеш внимателен.

        След разговора излез от хотела. Отиди вляво към доковете, до рибарския склад. Говори три пъти с рибаря. Той влиза излиза от склада, но ти го подканяй за разговор, докато го склониш да те откара с лодката до имението на професора. Когато те откара му казваш да те изчака един час.

                ИМЕНИЕТО НА ПРОФЕСОРА

        Звънни на звънеца и по домофона казваш че е Мартин. Вратата се отваря. Отиди до входа на къщата и влез вътре. Говори с професора за всичко. Професора ти казва, че намерението му е било да получи истинско доказателство за извънземен живот. Той има ключ, взет от Каменния храм на маите. Има общо три ключа. Един от тях е в храма на Зората. Мартин трябва да отиде в Мексико, при стар приятел на Франсоа. Той се намира в Текалоут, в склад за отпадъци. Професора ти дава плик с самолетните билети и писмото до приятеля му. Обяснява ти още, че двата ключа ще останат в сейфа му, а картата ще ти даде утре, преди заминаване. Като излезеш от къщата, кликни с десен бутон на мишката върху плика, за да изкараш от плика писмото и самолетния билет. Излез от къщата и от входната порта. Отиди на кея. Връщаш се на пристанището. Някой те вика в склада…

                ЗЛОДЕИТЕ

        Влизаш вътре в склада за лодки на рибарите. Предстои разпит от Дитрих Раумхарт. Той е със сина си - измамника. След разговора те си тръгват като те удрят и изпадаш в безсъзнание. Като дойдеш на себе си говори със „Сташек”. След разговора „Сташек” си тръгва, но ти хвърля нож, с който да успееш да се освободиш, като благодарност за това, че не го уби в мината и за да гледа шоу. Удря те и заминава. Като се свестиш отново, ти предстои мини-игра за време. Трябва за 1 минута да се освободиш. Горе в ляво започват да текат секундите…Побързай!

Вземи ножа от земята. Кликни с него на червения бутон вляво от теб. Отваря се предпазната врата за варелите и един от тях се търкулва до масата и я събаря. Пада газовата бутилка, която трябваше да избухне. Таймера спира.

Вземи от инвентара иглата за вратовръзка и кликни с нея на Мартин за да отключи белезниците. Вратата е заключена. Изкачи се по стълбата, която е на колоната в средата на помещението. Трябва да отидеш при професора и да вземеш картата, преди да заминеш.

                СМЪРТТА НА ПРОФЕСОРА

        Пристигаш директно пред външната порта. Полицай пази имението. Говори с него. Разбираш, че е мъртъв. Самоубил се и оставил бележка. Влез в имението след разговора и говори с детектив Клузо, който е пред сградата. Казваш му, че сте мислели да отидете в Мексико и че е невъзможно да се е самоубил. Това е убийство. Покажи на детектива писмото на професора до приятеля му в Мексико. Влез в къщата.

        Отиди вляво до бюрото и вземи пирамидата. Огледа я в инвентара, зад а разбереш, че има малък отвор. Отиди в дясната страна на стаята. Прослушай разговорите на телефонния секретар като кликнеш на червения бутон. Първия разговор е с Пиер, а втория глас ти звучи познат. Отиди до камината и огледай над нея картината. Погледни и кликни на пясъчния часовник, вдясно от камината на библиотеката. Обръщаш го обратно. Погледни картината вдясно на TIKAL. Кликни на бюста върху камината. Завърташ го и картината вдясно се отдръпва. Зад нея има сейф. За да го отвориш трябва да кликнеш на пет числа. Те са TIKAL, като числата от телефонната клавиатура – 84525 и натисни долу на стрелката. Сейфа се отваря, но статуетката я няма.

        Отиди до пясъчния часовник на библиотеката и го огледай. Вътре има малко ключе. Вземи часовника. В инвентара го счупи с ножа. Вземи малкото ключе. Комбинирай в инвентара ключето с пирамидата. Вземи картата на маите. Разгледай я от двете страни. Излез от къщата.

        Говори с инспектор Клузо и после с полицая пред входния портал.  Върни се в хотела.

                ХОТЕЛА

        Влез в хотела и виждаш сина на Раумхарт - „Сташек”, изглежда през цялото време също са били тук в хотела. Подслушай разговора. Те са в стая № 32. Излез от хотела и отиди вдясно на екрана. Говори с възрастната жена, която се казва Айрис. Погледни аварийната стълба и кликни на нея. Твърде е високо, не можеш да я стигнеш. Върни се при Айрис и поискай бастуна й, като кликнеш на него. Той е закачен на кофата за боклук. Тя ти предава урок по обноски и след като го поискаш учтиво, те изпраща да й купиш хотдог от бараката.

        Излез пред хотела и тръгни в ляво към заведението за бързо хранене на Хари. Вземи един хотдог с горчица. Върни се при Айрис и й го дай. О, не! Тя мразела горчица, иска друг, но само с кетчуп.

Върни се до заведението и кликни с хотдога на продавача. Казваш че искаш само с кетчуп. Но се оказва, че нямат кетчуп в момента. Вземи хотдога без нищо и отиди в хотела. На плота има кетчуп вземи го. Комбинирай в инвентара хотдога с кетчупа. Готово. Погледни към сина на Раумхарт, който чете вестник. Не можеш да преминеш, защото ще те забележи.

Върни се при Айрис. Дай й хотдога и тя най-накрая ти дава бастуна. Отиди до аварийната стълба и я дръпни. Изкачи се горе. Влизаш в коридора на последния етаж. Слез по стълбите вдясно на екрана. Долу на етажа има техник поправящ нещо. Тръгни към вратата в дъното на коридора. Заключена е. Върни се при техника и го попитай какво има в тази стая и защо е заключена. Той ти казва, че това е сервизно помещение.  Има всичко в него.

Влез в стаята си вляво. Вземи вазата от масата. Тя е пълна с вода. Отиди до леглото вляво и дръпни щепсела от контакта. Полей с водата контакта за да се получи късо съединение /не прави това в къщи/. Излез от стаята и говори с техника за повредата. Той отива да провери какво е станало. Ти вземи връзката ключове от стълбата на техника. Отиди в дъното на коридора и отключи вратата с ключовете.

Вземи вдясно парцала под прозореца. Отиди вляво и вземи от шкафа червената бутилка разредител и вдясно една метла. Комбинирай в инвентара парцала с метлата, полученото с разредителя. Запали с кибрита и автоматично насочваш метлата към противопожарния сензор – червената лампа на стената горе вляво. Хората от хотела са евакуирани. Излез от стаята и слез по стълбите вляво на екрана, след твоята стая. Слизаш долу във фоайето. Отиди до рецепцията. Погледни клетките с ключовете от стаите. Ключа на стая № 32 е там. Време е да провериш какво има в стаята на врага.  Вземи ключа с десен клик на мишката.

Изкачи се по стълбата до твоя етаж и продължи нагоре. Отиди до втората врата вдясно. Отключи с ключовете. Огледай стаята.

Погледни леглото с ляв и десен клик, докато Мартин каже че ще погледне под леглото. Изкарва от там заключен куфар. Имаш 180 секунди да го отвориш. Завърти копчето и като чуеш изщракване, значи това е цифрата. Това е произволен пъзел. Опитай с 371, ако не стане пробвай по другия начин със звука. Когато си ги сложил правилно Мартин казва, че ще вземе ключовете/статуетките/ и напусне хотела.

МЕКСИКО

            ТЕКАЛОУТ

        След дълго пътуване със самолет и разнебитен автобус най-после пристигна вечерта в Текалоут. В инвентара си имаш портмоне, двете статуетки и картата.

        Отиваш на площада. Приближи се до магазина с надпис George. Има бележка на вратата: „Аз съм при Роузи”/това е бара/. Обърни се и огледай фонтана. Тръгни по уличката между сградите. Върви напред и стигаш до бара. На пейката лежи пиян мъж и си говори нещо. Отиди до вратата на бара и говори с огромния охранител. Той се казва Хосе. Не иска да те пусне. Разбираш, че тази вечер е за покер. Искаш да му дадеш пари, но той ти казва че можеш да направиш нещо за него. Ще те пусне в бара, ако накараш Изабел да се срещне с него.

        Върни се обратно и отиди до вратата на втората къща-жълтата. Говори с майката на Изабела, а тя самата подслушва разговора. Тя не харесва Хосе. Казва да му предадеш, че Изабела спи. Ала тя се обажда, че не спи, което само ядосва майка й. Накрая ти казва, че е по-добре да говорите делово и ти казва, че иска да намериш мъжа й и да го прибереш в къщи, докато не е изхарчил парите си.

        Отиди до фонтана от страната към долната част на екрана и вземи чинийката. Напълни я с вода. Отиди до пияния на пейката. Кликни на него за да го събудиш. Залей го с водата. Той малко изтрезнява. Обясняваш му за парите и че съпругата му те е изпратила. Но той те праща по дяволите. Не иска да се прибира.

        Върни се при майката на Изабела и кажи за случилото се. Даваш й пари. Тя вече е съгласна да кажеш на Хосе, че Изабела ще отиде след час при него. Върни се пред бара. Казваш на Хосе, че Изабела ще дойде след час, но той не иска да те пусне. Трябва да имаш жетон. Отиди до пияния. Говори с него. Жетона със знака на бара за покер е в инвентара ти. Дай го на Хосе. Той вече те пуска вътре.

                БАРА

        Влез вътре. Говори с бармана. Отиди вляво и говори с беловласия човек на масата. Това е Джордж. Казваш му кой си и че те изпраща Франсоа де Вийлд. Иска да пиете по една текила, но отказваш защото си пътувал 20 часа и си уморен. Той има свободна стая и отивате да те настани. Не иска пари.

                НА ДРУГИЯ ДЕН

        Сутринта слизаш долу в магазина. Огледай стоките. Говори с Джордж за всичко. Казваш му че приятелят му Франсоа не е между живите. Попитай го за храма на Зората и после за храма на Ягуара. Те моментално се появяват на картата ти.

        Излез от магазина и огледай сергиите наоколо. Отиди до тази вляво с червената тента и говори с продавачката. Спазари се за една статуетка за 20 долара. Вземи я. Погледни джипа вляво. Върни се в магазина на Джордж. Говори с него за джипа. Той ти го дава за да отидеш до Храма на Зората. Излез от магазина и отиди до джипа. Кликни на него и си пред Храм.

                        РУИНИТЕ

        Там отпред има турист, който снима Храма. Говори с него. Той иска да снима вътре в Храма. Говори с него докато ти даде фотоапарата и влезе в инвентара. Влез в руините през вратата вляво.

        Огледай вдясно кръглия каменен диск. Има отвори от двете страни. Отиди в средата до отвора в земята. Автоматично хвърляш един камък. На дъното има вода, може би е за пиене. Излез от тук и отиди вляво покрай туриста.

                ХРАМА НА ЗОРАТА

        Погледни пред храма двете стари статуи. На едната вляво липсва носа й, а на другата вдясно има нещо като цилиндър. Кликни на носа-цилиндър на тази вляво, за да го извадиш. Не можеш. Влез в храма. Вътре е археологическия реставратор – Пол Васкес. Говори с него. Представяш се за негов колега. Кани те на обяд. Говори още един път с него, за да ти разреши да направиш снимки в храма. Той се съгласява срещу услуга. Да донесеш каменните отломки от археологическите разкопки, за да ги сравни с тези от храма. Погледни слънцето на земята. Погледни релефа на стената, каменния кръг под него и постамента под тях. Има стари символи, изобразяващи четирите годишни времена. Снимай !

        Излез от храма. Отиди вдясно до туриста пред руините. Дай му фотоапарата със снимките и той ти дава цилиндричен камък /като носа от статуята пред храма/. Продължи в дясно и отиди до археологическите разкопки.

                АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ РАЗКОПКИ

        Говори с Пиер, който е седнал на стълбите за отломките. Вземи от масата вляво от него до вазите - кутия с глинени отломки. Отиди вляво и говори с Педро, който копае. Той се оказва фалшив археолог. Разбирате се да се срещнете довечера, за да влезете вътре в пирамидата.

        След разговора се върни до Храма на Зората. Отиди до статуята вдясно и сложи статуетката, която купи за 20 долара. Отиди до тази вляво и издърпай носа й. Той е със същата цилиндрична форма, която ти даде туриста. Върни се до дясната статуя, за да си вземеш статуетката. Не можеш. Влез вътре в храма при Пол Васкес. Дай му кутията с глинените отломки. Поставяш я внимателно на земята и излизаш. Отиди до руините.

                ОТНОВО В РУИНИТЕ

        Влез вътре и отиди вдясно. Сложи на двата отвора цилиндрите. Натисни каменния диск в средата. От отвора с водата в средата на стаята се надига плоча.

ЗАПАЗИ ИГРАТА ТУК! Приближи се и играй следващия пъзел с цветните топчета. Целта на играта е да подредиш топчетата горе-червени, вдясно – зелени, долу бели и вляво – жълти. Дисковете се въртят и има един празен слот който можеш да използваш за да сложиш излишната топка. Като кликнеш на топчето се мести. За да не си играя да обяснявам съм направила видеопомагало. Ето:

        Като го завършиш се отваря панела вдясно на стената. Вземи зелената пирамида. Кликни на нея в инвентара за да коментира Мартин, че като я държи в ръцете си има странни усещания. Върни се до археологическите разкопки.

                РАЗКОПКИТЕ

        Говори с Пиер за Педро. Отиди до Педро и говори с него. Разбирате се да се срещнете след три часа. Автоматично се връщаш в селото.

                СЕЛОТО

        Едно момче те приближава и казва, че някой иска да се срещне с теб в бара на Роузи. Изненадан си, понеже никой не те познава тук. Странно…

                БАРА НА РОУЗИ

Отиди до бара. Говори с Хосе. Той те пуска в бара. Изненада! Там е Раумхарт. Говори с него. Той има молба към теб. Изненадан си, понеже искаше да те убие, а сега иска помощ от теб.  Казва ти, че трябва да намериш старейшината на маите - Бялата мечка и да разбереш пътя към Машината на живота, за да я унищожиш. Казваш му, че е убил чичо ти и не можеш да му вярваш. Тогава разбираш, че сина му е направил това и сега вероятно е на път да търси Машината на живота. Съгласяваш се и на картата се появява нова локация. Излез от бара. Отиди до фонтана и кликни на джипа, за да отидеш при старейшината на маите.

        СТАРЕЙШИНАТА НА МАИТЕ

        Говори със старейшината на маите. Разбираш, че ти си пратеника на Боговете. Разбери повече за белите хора, за символите. Пътя ще намериш сам. Връщаш се в селото.

                МАГАЗИНА

        Трябва ти екипировка за срещата с Педро. Влез в магазина на Джордж и говори с него. Казваш, че ти трябва въже, лампа или нещо подобно. Джордж знае от какво имаш нужда и ще ти го приготви. Ти отиваш да си починеш. Слизаш долу и вземаш чантата от плота вдясно. Кликни на нея в инвентара за да изкараш вещите.

В инвентара имаш – въже, керосинова лампа, запалка и археологическа кирка. Излез от магазина и отиди до джипа. Кликни на него и отиваш до Храма на зората. Педро е там и те вика да влезеш вътре.

                ХРАМА НА ЗОРАТА

        Питаш го къде е механизма. Той дърпа статуята вляво и на пода, под слънцето се отварят плочки със символи. Той не знае какво трябва да се направи.

        Отиди до релефа на стената. Сложи зелената пирамида. Натисни под слънцето каменния диск. Появяват се лъчи. Запомни лъчите кои плочки със символи на земята сочат.

                ПЪЗЕЛА СЪС СИМВОЛИТЕ

        Педро застава на едната плочка със символи. Отиди вдясно до колоната и вземи камъка. Сложи го на плочката вдясно от Педро и заставаш на третата плочка. Статуите вляво се изместват и на земята се появява отвор. След разговора с Педро, сложи въжето вляво на статуята. Спусни се по него в подземието.

                ПЪЗЕЛА С ПЛОЧКИТЕ

        Стигаш до стълби които водят към пропаст. Комбинирай в инвентара керосиновата лампа със запалката за да осветиш.

ЗАПАЗИ ИГРАТА ТУК! Погледни стената вляво. Следва нов пъзел. Трябва да изкараш златната плочка, като преместваш другите през отвора вдясно. Смятам, че няма да се затрудните, но все пак пускам едно видеопомагало.

        След като го завършиш виждаш че се появяват стълби. Сега вече можеш да слезеш долу.

                ПРЕД ЗАКЛЮЧЕНАТА ВРАТА

        Тъмно е. Вземи запалката и запали факлата вдясно на стената. Погледни вратата. Горе има символ на змия. Кликни с десен бутон на кръга на вратата. Това е Бога на Смъртта. Погледни вляво. Кликни на главата. Това е Бога на Водата. Кликни на мивката под нея. Няма вода. Погледни малко вляво на стената. Има отвор, но лоста го няма. Трябва да импровизираш.

Вземи от инвентара кирката и я сложи в дупката. Погледни мивката. Трябва ти вода. Отиди до въжето, по което слезе и кажи на Педро да ти донесе повече вода. Той нещо се опъва, но за да получи златото, трябва да се размърда. След малко ти спуска кофа с вода. Вземи я. Върни се до мивката. Изсипи кофата с вода. Дръпни кирката или лоста. Чуваш, че някъде се излиза водата. След малко змията над вратата се оцветява в синьо и вратата се отваря.

                ПОДЗЕМИЕТО

        Влез вътре. Погледни главите на драконите. Огледай символите вляво и вдясно. Те са на маите. Отиди до масата и вземи артефактите. Не вземай статуята! Ако се опиташ да я вземеш сега, ще умреш от задушаване от зеления газ, който ще пуснат каменните глави. Кликни долу под статуетката за да се отвори нов пъзел. Отвори инвентара и обърни картата, там е подсказката за този пъзел, изслушай обяснението.

        Погледни символите на лявата и дясната колона между които е статуята. Те отговарят на числа от гърба на картата. Трябва да ги събереш.

        Значи: 3 + 1 = 4 ; 2 + 17 = 19 ; 12 + 12 = 24 .

        После погледни картата отзад и виж долу схемата.

Трябва да умножиш тези числа, както следва:

4 x 400 = 1600; 19 x 20 = 380; 24 x 1 = 24 .

        Получените числа трябва да ги сумираш: 1600 + 380 + 24 = 2004

В крайна сметка трябва да завъртиш шестограмите, за да се получи това:

        Виждаш, че главите на драконите се завъртат обратно. Сега вече можеш да вземеш статуята – третата последна, на живота. Целта ти беше да намериш трите ключа – статуи.

        Върни се при отвора за нагоре. Викни на Педро да ти спусне въжето. Той пита колко злато си намерил. Казваш, че не е много. Накрая ти спуска въжето. Даваш му златната плочка и отиваш при старейшината.

                СТАРЕЙШИНАТА

        Говори с Бялата мечка. Той знае, че в теб са трите ключа. Дава ти амулета на царете, той ще бъде ключа към твоето пътешествие. Обяснява ти къде трябва да отидеш, за да довършиш започнатото. Това е мястото, където са погребани Боговете. Нарича се Изгубения храм на Боговете.

                ИЗГУБЕНИЯ ХРАМ НА БОГОВЕТЕ

        Отиваш пред Храма. Изкачи се по стълбите. ЗАПАЗИ ИГРАТА ТУК!

        Кликни на вратата за да започнеш нов пъзел с плъзгащи плочки със символи. В средата трябва да поставиш амулета на Царете. Върху плочките има символи, долу също има такива. Трябва всяка плочка да поставиш на правилните места, а те са да съвпаднат знаците горе върху тях и под тях.

        Няма да обяснявам подробно, ще пусна видеопомагало, което съм подготвила.

        Влез в храма. В средата има странна машина. Около нея има три монолита. Там трябва да поставиш трите статуетки. Ако не си забелязал те на върха са оцветени в червено, бяло и зелено.

        Сложи червената - вляво, бялата – в средата и зелената – вдясно. Като ги сложиш на вярното място – светва. Издига се пиедестал в средата. В него има зелена течност, в която има зародиш. Машината на живота!

        Но…пристига сина на Раумхарт, стреля по теб и отваря сферата на пиедестала.

Взема синята топка и …умира, буквално се стопява… А синята топка се търкулва до теб…трябва да я вземеш, тя е за теб…или…

                ЕПИЛОГ

        Отиваш на гроба на чичо си Франсоа. Мисията ти е изпълнена, оставяш на надгробната плоча синята топка, символ на вечния живот. 


   

        Почивай в мир, чичо и приятелю!!!