Регистрация НачалоСайт МедалиТърсене Влез

Начало форум » Adventurers Community » Потребителска зона
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 22 Сеп 2009, 21:30 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 01 Яну 2008, 14:25
Мнения: 801
Изразил благодарност: 25
Получил благодарност: 142
Медали: 22
 (1) Активен потребител (10) Полезен потребител (5) Развитие на форума (1) Интересна статия / информация (2)
Активност в логическите игри (3)
Преди два-три дни се появи дискусия в чата на сайта ни на тема пиратство, която умело бе туширана от администратора, а наскоро се учреди Пиратска партия. От тогава някой все ме дърпа за езика, и тъй като не издържах, реших да поговоря малко по темата.
Аз лично не мога да се преборя с пиратството директно, да го изкореня в зародиш и да предотвратя продажбата на нелицензиран софтуер, но мога да обясня на играчите, че ще загубят, ако си купуват пиратски дискове - сега и за в бъдеще.
Представете си картината : компанията-разработчик инвестира десетки милиони долари в разработката играта на столетието и бъдещата легенда в игралната индустрия. Стотици гейм дизайнери, програмисти, художници, писатели, артисти, мениджъри, инженери, звукорежисьори работят по 80 часа седмично в продължение на 3 години. И тогава, накрая, когато играта е завършена, тествана, подредена в кутии и транспортирана до търговеца на на дребно нищо не се случва. Никой не я купува, защото всички, които желаят отдавна са я изтеглите от интернет или закупили зад ъгъла. Абсурд? Кошмар? Нищо подобно.Ще ви дам примери и истински истории на реални фирми.
Малката (само 10 души) току-що прохождаща компания от Филипините - ANINO Entertainment е изгубила повече от 2 години, за да разработи първата и единствена по това време отечествена компютърна игра Anito. Проектът влиза в продажба и разработчиците на свой гръб чувстват високо (89%) ниво на пиратството във Филипините. Успяват да продадат само 3000 легални копия на играта. "Надявахме се, че ще имаме най-малко два месеца преди пиратите да ни вземат на сериозно. Бяхме изненадани, когато две седмици по-късно пиратски копия се продаваха навсякъде на три пъти по-ниска цена" - заявява Нийл Догондон, президента на ANINO. Сега компанията вече не е мечтае за печалба. Тя се бори за оцеляване.
Подобна съдба сполетя и първата турска игра над която в продължение на три години работиха трима приятели ентусиасти. Играта наистина стана култова в Турция и донесе ... около 7 хиляди долара, защото легалния диск се продаваше на цена 6 пъти по-скъпо от пиратския. Фирмата се разпадна, и от 1996 г. до днес не е излязла нито една игра разработена в Турция.
Компютърните игри са един от най-бързо развиващи се сектори на икономиката благодарение на големите размери инвестиции влагани в интелектуалната собственост: От хиляди до 10 милиона долара в една игра. През 2006 г. пазара на компютърни и видео игри в САЩ, според общите оценки надвишава 8 милиарда долара, в България продажбите варират от 6 до 20 хиляди годишно. Нарочно давам резултати от преди години, тъй като заради кризата сега пазара още се е свил. Въпреки това, суровата реалност в тази част на пазара е такова, че връщането на инвестициите и най-големия дял от продажбите е в първите два-три месеца след пускането на играта. Като се има предвид времето на развитие (2-3 години, макар че и 7 години да не са преувеличение), както и резките промени в търсенето резултата е, че само малък брой игри (4-5%) носят приход, останалите от тях не оправдават изразходваните енергия и средства.
Сега се опитайте да добавите към тази непредвидима картина на пазара, с която всички сме запознати и феномена с романтичното име: пиратство. По дефиниция, пиратството е незаконно копиране и разпространение на обекти защитени от авторското право. Софтуерното пиратство се появява едновременно с появата на обекта за копиране т.е. в началото на 60-те и 70-те години на миналия век, когато компютърните програми са се преместили от твърдия диск на преносими носители(дискети). Програмите тогава са били малки, а скоростта на копиране ниска. В съвременния си вид пиратството започва да се проявява с появата на най-голямото изобретение на 90-те - лазерен компактдиск или така нареченото CD.
Защитата на продуктите на интелектуалната собственост се появява малко след появата на първите игри. В добрите стари времена на DOS-а разработчиците на игри са прибягвали до прости методи за защита: например да намерите кода за играта на страниците на упътването за игра, или да напишете като код цвета на третата дума от страница 112 (далтонистите понякога са били недоволни). След време защитите се усъвършенстват и е необходимо да поставите диска в CD-ROM устройството, или да въведете цифрен код при инсталирането. Следващата стъпка е системата за активиране на продукта на Microsoft чрез Интернет или по телефона. Всички тези хитроумни мерки, разбира се до нищо не довеждат.
Пиратската общност работи бързо: упътванията се копират или сканират, инструменти от типа на Daemon Tools и Alcohol, а след това и Anti-BlaXX лесно заобикалят наивните средства за защита. Днес, всяко дете е в състояние да намери начин и измами защитената програма. По този начин системата за защита от копиране на DVD CSS, а след известно време и системата на Apple ITunes бе кракната от 15-годишният Джон Лех Йохансън.
В отчаяния си опит да защитят своите права, разработчиците и издателите понякога си вкарват и автоголове. Компанията Intuit защитава своя продукт TurboTax със системата Macrovision SafeCast /C-Dilla. Тази система не разрешава да се стартира програмата без активиране, а шпионски компонент позволява тя да се инсталира само на един компютър. Програмата не е била краквана. Просто TurboTax престава да бъде купувана и Intuit сама отстранява шпионския й модул.
Понякога борбата срещу пиратството се води с доста тъмни методи. Новаторската система StarForce - системата за криптиране и активиране заедно с играта, без предупреждение инсталира свои собствени скрити драйвери, който не се премахват дори след деинсталиране на програмата . Нещо повече, те се самовъстановяват след премахването им ръчно или с помощта на специализиран софтуер. Изглежда спазващите закона граждани не са застрашени, но единствените оплаквания, които започнали да пристигат са, че този самовъстановяващ се драйвър не позволява да се използват програми като Неро или Алкохол, а в някои по-специални случаи пречи на записа чрез Windows Media Player и дори достъпа до CD-устройството е блокиран от свръх бдителния StarForce. И кого да вини честния купувач принуден да преинсталира операционната си система - отчаяните производители на компютърни игри или пиратите?
И тогава се появиха безкористните алтруисти, които чрез споделяне на закупената от тях игра радват милионите в мрежата. За тях споделянето на игра е като даването на книга от библиотеката - не я купуваш, а само я прочиташ и я връщаш(даваш) обратно.
Но може би не всичко е толкова страшно? ..
Според проучването на Австралийската асоциация на производителите на програмен софтуер, броят на работните места в игралната индустрия може да нарасне до 7000, и приходите от електронната и развлекателна индустрия за 2009 г. да се увеличат до 11 милиарда долара, ако пиратството в тази област намалее с поне 10%.
Всяка година игралната индустрия в Германия губи от пиратството близо 200 милиона евро. Загубата на игралната индустрия в САЩ се изчислява според различни източници от 2 до 5 милиарда долара (изстрелването на ракета в космоса струва по-малко).
Повече от 3 милиарда лири годишно губи гейм индустрията на Великобритания - заедно с работни места и перспективи за развитие. Видимото ползите от пиратството за крайния потребител се превръщат в щети за индустрията като цяло.
Но това не е най-голямото зло. Пиратството на игри е международно престъпление, глобално явление и в същото време много доходно престъпно начинание. Не случайно през последните години, пиратството е в тясна връзка с други форми на организирана престъпност. Придобивайки физически обект( диска с играта) без да плащаме за невидимия виртуален компонент ние се лишаваме от правата на интелектуалната собственост. Следователно, ако дискът бъде закупен или изтеглен от някъде то може да съдържа вируси или дългоочакваната игра просто да не работи. Резултатът - вашите пари са отишли при лошите момчета, а желания продукт не е получен.
Въпросът, по мое мнение не е в това дали пиратството е лошо или по някакъв начин може да го оправдаем. Въпросът, който трябва да си зададем е: какво правим за да победим пиратството? А пиратите и техните клиенти са в края на една и съща порочна верига. И в тази дълга война единствена жертва може да стане само гейм индустрията, която ние всички обичаме и се стремим да подкрепяме.

_________________
ИзображениеНякои игри вместо системни изисквания имат системни изнудвания.За този коментар потребителя 4140140 е получил благодарност от: Pymen
Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 23 Сеп 2009, 09:52 
Offline
Amateur Puzzle Solver
Amateur Puzzle Solver
Аватар

Регистриран на: 31 Дек 2007, 23:39
Мнения: 249
Изразил благодарност: 6
Получил благодарност: 14
Медали: 4
Активен потребител (3) Активност в логическите игри (1)
Добра статия. :up:


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 25 Сеп 2009, 13:01 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 12:51
Мнения: 15
Изразил благодарност: 0
Получил благодарност: 0
Медали: 1
Игра за сайта (1)
Евала пич! Статията е много добра! С много добро послание и смисъл! Дано хората които я прочетат да разберат от коя страна на барикадата са! Всички искаме да излизат хубави игри, но това скоро може да спре да се случва! Аз четох интервю с Беноа Сокал (авторът на Сиберия), в което той се оплакваше колко сложно финансира проектите си заради структурата на пазара, и иначе казано, заради лоши елементи на пазара.

Близард намериха начина за стратегиите си - да се играе само кото се вържеш на сървъра им, или ако искаш да имаш свой сървър, трябва да купиш такъв за сумата от 130 000$. И печелят...милиарди за 1 година. За съжаление, това не може да се приложи за адвенчърите. Глупаво ще е да си пуснеш Сиберия 3 и ако нямаш интернет да не можеш да я играеш. Все пак адвенчърите не са мултипейър игри.

Браво на автора на статията!


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 25 Сеп 2009, 16:05 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 01 Яну 2008, 14:25
Мнения: 801
Изразил благодарност: 25
Получил благодарност: 142
Медали: 22
 (1) Активен потребител (10) Полезен потребител (5) Развитие на форума (1) Интересна статия / информация (2)
Активност в логическите игри (3)
Не съм очаквал някой да прочете толкова дълъг текст, а още по-малко да предизвика и интерес. Повод за цялото това писане бе точно ти stan. И тъй като всяко теза трябва да бъде оборена ще се опитам да застана и на противоположната страна.

Да, аз ще ПРОДЪЛЖА ДА ПИРАТСТВАМ !!!

1.Ще продължа, защото не бих могъл да си позволя да платя цената на новоизлязлата игра плюс разходите за доставката й до България.
2. Не бих дал пари за игра, в която героите са неми. Дали ще ми говорят на корейски, английски или суахили, за мен ще са неми, когато не разбирам езика. Искам да говорят на български за да си заслужат парите.
3. Малко известен факт е, че част от средствата от продажбата на всяка една медия - празен CD или DVD диск, също така произведена CD или DVD записвачка отиват във фонд при същите тези производители на софтуер.
И докато пиша всичко това едно тихо гласче се обажда вътре в мен с думите:
"" Точно заради това ти НИКОГА няма да видиш "BLACK MIRROR 2" на български. Причината за това е, че рядко някой ще си я купи. Дори да е на български, дори да е с цена колкото една кòла.""
Много ми се иска жанра да се възроди. Това е и причината да започна да превеждам игри. Иска ми се повече хора да открият тайнствения свят на приключенията и логиката. Да заобичат игрите, да ги заобичат толкова силно, че да почувстват нужда да си ги купят. Дали ще успея, дали ще успеем всички ние, които станахме с квадратни задници от седене и преводи пред компютъра. Надявам се да успеем ! Иначе просто няма смисъл....

_________________
ИзображениеНякои игри вместо системни изисквания имат системни изнудвания.За този коментар потребителя 4140140 е получил благодарност от: Pymen
Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 25 Сеп 2009, 17:40 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2008, 09:11
Мнения: 1018
Изразил благодарност: 47
Получил благодарност: 166
Медали: 29
Активен потребител (12) Полезен потребител (5) Активност в логическите игри (12)
И аз, за съжаление, ще продължа да пиратствам. Христо е засегнал темата за обществените библиотеки, чиято структура на работа не е по-различна от пиратстването, което ние извършваме, но се смятат за полезни. Това не е оправдание, а констатация. По същата логика, ако някога си взел книга на заем /или си дал/ си ощетил авторските права на писателя. Приемам тракерите като една лесно достъпна библиотека и приспивам съвестта си.

_________________
Изображение

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.За този коментар потребителя didka222 е получил благодарност от: Pymen
Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 29 Сеп 2009, 21:20 
Offline

Регистриран на: 31 Юли 2009, 12:39
Мнения: 13
Местоположение: Бургас
Изразил благодарност: 2
Получил благодарност: 0
Страхотна статия! :allup:
Всичко е казано на място! В отговорите също! Ако имах възможност и аз бих пиратствал, ако това да преведеш игра и я направиш достъпна за хиляди е пиратство! Ами то си е реклама ... , до някъде! Що се отнася за производители и разработчици, че били губели и т.н. .... Дали е така?!?!?!? Дали не получават достатъчно от някой друг .....? Какво имам предвид ли? Ами замислих се върху подписа на 4140140 относно Системните изисквания например ... !?!?!?!?!? Освен това ако губеха толкова, защо все още са на пазара? :/ Все пак качеството не е всичко според мен! Това обаче е друга тема. Относно съжденията за библиотеките с книгите ... казано точно и на място. Аз не виждам разлика освен в разбиранията за едното - "пиратството" и другото - "просветлението".

П.П. Като си купавах игрите какво спечелих и какво разбрах? Ами аз съм си балканец! Балканския синдром ми е присъщ! Проблема обаче е в това, че този синдром макар и наречен "Балкански", си е направо световен! Дето се казва "Беден ли си дядо попе ......!" Та така де. И от мен --> "Лека нощ будна съвест ... !" :sleep:


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 01 Окт 2009, 13:44 
Offline

Регистриран на: 27 Юли 2009, 12:51
Мнения: 15
Изразил благодарност: 0
Получил благодарност: 0
Медали: 1
Игра за сайта (1)
Само да не сте останали с впечатление че аз смятам преводите на игрите тук за пиратство. Нищо подобно. Аз съм голям привърженик на идеята на сайта. Аз съм против прокламацията за торент тракерите! "Иди там и си го изтегли безплатно". Не мога да приема това, че хората за 1 година дават сумати пари за алкохол, цигари, кафета и куп безполезни неща, а не могат да отделят пари за любимите си игри!


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 01 Окт 2009, 23:46 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 22 Юни 2008, 09:11
Мнения: 1018
Изразил благодарност: 47
Получил благодарност: 166
Медали: 29
Активен потребител (12) Полезен потребител (5) Активност в логическите игри (12)
Мисля, че всички те разбрахме правилно и не, че не подкрепяме позицията ти, просто се възползваме от възможностите, които ни предлагат тракерите, всеки по свои причини. И си мисля, че ако ги няма тракерите, за съжаление и нас няма да ни има :)

_________________
Изображение

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 21 Мар 2010, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2010, 13:05
Мнения: 6
Изразил благодарност: 0
Получил благодарност: 1
Ай ай хора. Говори ви един стар пират. Арррргх


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 26 Юни 2010, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Май 2010, 16:35
Мнения: 10
Изразил благодарност: 6
Получил благодарност: 8
Темата е старичка, но доста щекотлива... Моето мнение е, че няма нужда да плачем на чужди гробове,.. защото факта, че продължават да бълват игри и software означава, че се реализират и сериозни печалби.

Аз лично никога не бих заплатил цялата(огромна) сума за каквато и да е игра или software,.. ако мога да си я(го) сваля безплатно. И въпреки това Ми мнение продължавам да спя спокойно вече цели 51 години.

И все пак искам да похваля съвестта на всички които се тревожат по темата :hmm: :up:


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 28 Юни 2010, 17:13 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 01 Яну 2008, 14:25
Мнения: 801
Изразил благодарност: 25
Получил благодарност: 142
Медали: 22
 (1) Активен потребител (10) Полезен потребител (5) Развитие на форума (1) Интересна статия / информация (2)
Активност в логическите игри (3)
Не е само въпрос на средства Predator-е. Всички сме хищници, или по-точно хиени. Убеден съм, че повечето от нас няма да си купят игра дори да е на цената на една кòла след като може да си я "дръпнат". Не ми се говори по темата, защото едва ли ще ме разбере някой. Трябва да ти идва отвътре за да си купиш игра. А оригиналните игри не са толкова скъпи. Ще дам пример: Всеки познава игрите Black Mirror и Syberia. Черното огледало(единицата) се продава за 9,95 лв.,а двете Сиберии могат да се вземат общо за 9.98$.Това са класики и си заслужават парите, но едва ли някой ще се трогне. А относно хляба -духът си с хляб не можеш да нахраниш. Не ме убеждавай, че не купуваш красиви неща.

_________________
ИзображениеНякои игри вместо системни изисквания имат системни изнудвания.


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 28 Юни 2010, 22:07 
Offline
Hercule Poirot
Hercule Poirot
Аватар

Регистриран на: 20 Окт 2009, 06:53
Мнения: 146
Местоположение: Някъде в гората при мечките, a може и в голямото глобално село
Изразил благодарност: 27
Получил благодарност: 90
Медали: 8
Игра за сайта (1) Активен потребител (1) Полезен потребител (3) Интересна статия / информация (1) Активност в логическите игри (2)
4140140 написа:
Не е само въпрос на средства Predator-е. Всички сме хищници, или по-точно хиени. Убеден съм, че повечето от нас няма да си купят игра дори да е на цената на една кòла след като може да си я "дръпнат". Не ми се говори по темата, защото едва ли ще ме разбере някой. Трябва да ти идва отвътре за да си купиш игра. А оригиналните игри не са толкова скъпи. Ще дам пример: Всеки познава игрите Black Mirror и Syberia. Черното огледало(единицата) се продава за 9,95 лв.,а двете Сиберии могат да се вземат общо за 9.98$.Това са класики и си заслужават парите, но едва ли някой ще се трогне. А относно хляба -духът си с хляб не можеш да нахраниш. Не ме убеждавай, че не купуваш красиви неща.


Понеже знам мечтата и болката ти приятелю ще си позволя този път да не те дразня на дребно и споря с теб ей така по детски за спорта.

Знам, че мечтата ти е някой ден да видиш на този сайт един единствен пост, в който да има няколко простички думи "хареса ми играта, купих си я и приложих върху нея пача от сайта, превеждащ я на БГ", а болката ти е, че мислиш че напразно го чакаш и превеждаш игри напук в очакване някога да се случи.
Няма нужда да посочваш примери с цените на игри. Като не му харесва на някой цената на дадена игра тук в БГ, интернет му предоставя достатъчно възможности ако я харесва да си я достави на по ниски цени. Цената не е оправдание при положение, че имаш избор между сума ти международни интернет магазини и сайтове за търгове. Може да играеш с курсове, цени и пазарлък на воля, стига да имаш желание. Който иска и желае много намира начин и го прави, който не желае, намира куп причини за да се оправдае, че пиратства.

От няколко дни се кефя на коментарите на лузърите в Замунда по отношение на последния "хит" на UBI Soft - Prince of Persia The Forgotten Sands. То не беше осанна, то не беше разпни ги по отношение на ъповете и релийзите на SkidRow и Unleashed, както и на руския репак. "Работи, не работи, ще чакам фикс." А бе тъпанари такива, кой се интересува от вас какво искате, кой се интересува от тъпите ви коментари? Никой, от тези които правят краковете, фиксовете и релийзите! Те не се правят за вас, единствено и само за вас, а по други причини.

С цялото ми уважение към повечето ти смислени постове Predator-е ще цитирам няколко твои от чата и форума/нищо лично, просто бизнес, ти си ми подръка :) /:

Predator на понеделник 21 юни 2010 - 18:58:16
На AC/DC концерта беше доста добър, но не и най-добрия, на който съм бил. Лично мнение.

Predator на сряда 23 юни 2010 - 03:14:10
Дейв Мъстейн не знам дали е фрийк, но със сигурност е един от Най-големите и очаквано Мегадет най-много ме изкефиха \м/
Имам си палка от Charlie Benante и нямам глас за утре и ще се изложа... лека нощ!

Predator на четвъртък 24 юни 2010 - 12:30:58
д***р *е* (в превод "добър ден" с пресипнал глас)

Predator написа:
Стандарта у нас (в България) ме принуждава да пиратствам. Всеки би предпочел да си има играта на оригинален диск с дебела обложка и щампован диск, вместо нарисуван с маркер и набит на шпиндел с още десетки други такива, и които не издържат повече от година-две без да се съсипят. Ако имах пари и живеех в стандарт, в който 2-3 игри на месец да не натежават на бюджета ми, то без да се замислям бих си купувал оригинални игри/филми/програми. На запад цената на една игра ($50-80 да речем) е 1/30 от средната заплата, докато при нас е 1/5 ... Е кажете ми - хляб ли да си купя или игра?


Predator написа:
1. Не ме познаваш за да казваш дали мога и дали искам да купя дадено нещо. Мисля че се изразих достатъчно ясно, че ако имам средства, бих отделял дадена част от бюджета за игри. За мен на първо време е да си платя данъците, такси за ток, вода, парно, телефони и т.н. с останалото да ям, да отида веднъж в месеца на едно кино и тва е ;) А бюджета ми е над 1000 лева. Та лично в моя случай да - въпрос на средства и оцеляване е.
2. Съгласен съм, че игрите си заслужават парите, стига да си ги позволя ;)


Е, има ли нещо, което да ми кажеш по въпроса?

Пари за концертите на любимите си групи намери и то трицифрено число, а друже, а за любимите си игри пари нямаш да си купиш и си беден?

Или нямаш любими игри?

Или нямаше как да си на аванта на концертите и само затова си плати като поп за да си там и да куфееш с любимите си изпълнители?

И си една обикновена хиена или чакал, като всички останали от тълпата, а не личност и хищник и не спазваш едно просто правило, което ти напомнят постоянно групите, дето ти дават безплатния обяд:
"Support the companies, which software you actually enjoy!"?

И не ми се оправдавай и спори на дребно. Няма да влизам в безмислени спорове с теб!

_________________
Изображение


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 29 Юни 2010, 08:22 
Offline
Amateur Puzzle Solver
Amateur Puzzle Solver
Аватар

Регистриран на: 31 Дек 2007, 23:39
Мнения: 249
Изразил благодарност: 6
Получил благодарност: 14
Медали: 4
Активен потребител (3) Активност в логическите игри (1)
и на мен току що ми направи впечатление, че двете първи части на брокън суорд се продават за 10 лева (по 5 лева на игра) в пулсар. мисля да одскоча до магазина днес да си ги взема.

едит: а какво ще кажете за това http://www.pulsar.bg/prodDetails.php?prod_id=2808


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 27 Юли 2010, 05:12 
Offline
Pro Puzzle Solver
Pro Puzzle Solver
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2007, 15:27
Мнения: 736
Местоположение: Пловдив
Изразил благодарност: 65
Получил благодарност: 98
Медали: 13
Активен потребител (9) Полезен потребител (3) Признателен потребител (1)
purpleisdead написа:
и на мен току що ми направи впечатление, че двете първи части на брокън суорд се продават за 10 лева (по 5 лева на игра) в пулсар. мисля да одскоча до магазина днес да си ги взема.

едит: а какво ще кажете за това http://www.pulsar.bg/prodDetails.php?prod_id=2808


Освен това мернах в Кауфланд всички игри преведени от Грамис на 5лв. Също така видях и Сентинел в Пулсар на цена мисля, че около 6лв.

_________________
Proud Owner of 41 Gaming Consoles


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 27 Юли 2010, 17:06 
Offline
Amateur Puzzle Solver
Amateur Puzzle Solver
Аватар

Регистриран на: 31 Дек 2007, 23:39
Мнения: 249
Изразил благодарност: 6
Получил благодарност: 14
Медали: 4
Активен потребител (3) Активност в логическите игри (1)
да, но пари за игри българина никога няма да даде.


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 27 Юли 2010, 20:31 
Offline

Регистриран на: 12 Май 2010, 23:29
Мнения: 23
Изразил благодарност: 5
Получил благодарност: 2
Не е вярно, аз съм давал пари за оригинална игра, въпрос на финанси и приоритети. Но не всяка игра може човек да си позволи да я купи, защото ако всеки купува всяка игра, която играе, то наистина няма да има пари за хляб. Интересно ми е дали хората, които заклеймяват пиратството, дали всички техни дрехи са оригинални, дали си купуват оригиналните двд-та на филмите, които гледат, дали частите по колите им са оригинални и така много други примери. Аз съм за да се купува оригинала, но за съжаление в България със средна работна заплата от 619 лв е малко трудно човек да си позволи всичко в живота му да е оригинално.


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 17 Авг 2010, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юни 2010, 09:16
Мнения: 21
Местоположение: Монтана/София , България
Изразил благодарност: 1
Получил благодарност: 2
Desko написа:
Аз съм за да се купува оригинала, но за съжаление в България със средна работна заплата от 619 лв е малко трудно човек да си позволи всичко в живота му да е оригинално.


Т'ва може да е само в София...


Върнете се в началото 
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Малко размисли на тема пиратство.
 Мнение Публикувано на: 17 Авг 2010, 18:49 
Offline
Глобален модератор
Аватар

Регистриран на: 01 Яну 2008, 14:25
Мнения: 801
Изразил благодарност: 25
Получил благодарност: 142
Медали: 22
 (1) Активен потребител (10) Полезен потребител (5) Развитие на форума (1) Интересна статия / информация (2)
Активност в логическите игри (3)
Нещата в темата започнаха да приличат на пословицата "Де го чукаш, де се пука".
Нямам желание да говоря повече, ще цитирам нещо от любимата на много от вас игра Black Mirror. Ако някой от вас си купи оригиналната игра (между другото тя струва огромната сума от 3.65 лв. вече) и отвори първа страница на книжката, която е вътре, ще прочете следните думи:

Тази игра я разработвахме три години по десет часа дневно. Благодаря, че я купихте.

Замислете се над тези думи. Дали наистина хората създали играта не заслужават нашите благодарности във вид на 3.65 лв. за два оригинални диска в луксозна опаковка.

_________________
ИзображениеНякои игри вместо системни изисквания имат системни изнудвания.За този коментар потребителя 4140140 е получил благодарност от: Fr33style
Върнете се в началото 
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ] 

Начало форум » Adventurers Community » Потребителска зона


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

 
 

 
Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron