Adventurers Community
https://adventurersbg.info/forum/

Помощник
https://adventurersbg.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=976
Страница 1 от 1

Автор:  ndrazorx [ 20 Окт 2010, 21:33 ]
Заглавие:  Помощник

Този помощник е за тези, които желаят да се научат как се прави това или онова, а не за онези дето вечно реват "не ставаааааа……….!", "не ми тръгваааааа………!, "не мога да го инсталирам оправете го бееееееееее………..!".

Всеки от нас е започнал първата си среща с компютъра като леймър/лузър. В началото някой напреднал му е помагал, но в последствие сам е започнал да се интересува и да чете, самообразовал се е и вече знае какво и как да направи, ако има проблем с нещо по компютъра. Но някои си остават вечно търтеи и все чакат някой друг да им свърши работата. Мразя, ама страшно много мразя постовете на такива пораснали леймъри. Абе, презирам ги, те са боклука на обществото ни и във всяко едно отношение са безполезна измет.

FAQ: Въпроси и Отговори
Първо се научете да търсите информация в интернет,
после се научете да четете,
докато четете – вниквайте в написаното,
вниквайки в написаното – замислете се,
като се замислите – ще разберете,
щом разберете – чак тогава го направете.

Автор:  ndrazorx [ 20 Окт 2010, 21:35 ]
Заглавие:  Re: Помощник

Общи въпроси:

Въпрос:
Как да изтегля / сваля превод на игра от тук?

Отговор:
Внимателно прочетете информацията в тази тема - Как да сваляме преводи от сайта?.

Въпрос:
Изтеглих от “еди къде си” играта, но не мога да отворя файла/овете/ и за да я инсталирам?

Отговор:
Ако разширението на файла/овете/ не Ви е известно то първо проверете тук http://www.fileinfo.com/ за какъв тип файл става въпрос и с коя/и програма/и се отваря.

Ако файловете са с разширение ZIP, RAR, 7z, CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE или друго подобно разширение за архивен файл, то имате проблем с архиватора си, или просто не сте инсталирали такъв. Препоръчително е да инсталирате последната версия на някой от тези архиватори – IZArc на Иван Захариев или WinRAR.

Ако изтеглените файлове са във формат ISO, BIN/CUE, MDF/MDS, NRG, CCD, BWT, B5T, B6T или друго подобно разширение възможно е да не сте настроили правилно опциите за емулация на дискови защити или просто да не сте инсталирали на компютъра си програма за емулиране на CD/DVD образи. Препоръчително е да инсталирате последната версия на Daemon Tools Lite.

Ако образа на диска/овете е/са във компресирания формат Universal Image Format (UIF) използвайте MagicISO, за да монтирате дисковия образ във виртуалното му CD/DVD или пък го конвертирайте до обикновено ISO и го монтирайте във виртуалното устройство на Daemon Tools.

Ако образа на диска/овете / е/са във компресирания Direct Access Archive (DAA) формат използвайте PowerISO за да монтирате дисковия образ във виртуалното му CD/DVD или пък го конвертирайте до обикновено ISO и го монтирайте във виртуалното устройство на Daemon Tools.

Ако образа на диска/овете / е/са във компресирания Zipped ISO (ISZ) формат използвайте UltraISO за да конвертирате дисковия образ до обикновено ISO. Забележка: ISZ файловете се разпознават и монтират директно само от Daemon Tools Pro, не и от Lite версията му.

Въпрос:
Файловете на играта са разбити на няколко части, какво да правя с тях?

Отговор:
Необходимо е да изтеглите и то успешно всички части на архива, после се убедете, че всички изтеглени части се намират в една и съща папка. След това е необходимо да отворите първата част от архива с определената за това програма и да разархивирате файловете на играта в нова папка. Чак тогава трябва да пристъпите към инсталиране на играта или монтиране на дисковите образи във виртуалното устройство.

Въпрос:
Не се справям с инсталирането! Помогнетеееееееееееееееееее?

Отговор:
Прочетете информацията в тази тема - Съвети за инсталиране на игри.

Ако е необходимо върнете се в началото и отново внимателно прочетете всичко написано до тук.

Въпрос:
При разархивиране, инсталиране на играта или българския и пач антивирусната ми програма открива вируси/троянци...

Отговор:
Всички пачове тук са проверени на няколко компютъра с различни антивирусни програми преди да бъдат качени за сваляне. Вашата антивирусна реве защото:
- Заразяването на играта/архива/пача е станало на Вашия компютър след изтеглянето им.
- Антивирусните програми на някои производители лъжливо реват при поставяне на No CD/DVD крак, тъй като имат скрити споразумения с издателите на игри. Изключете антивирусната си докато инсталирате или играете. Ако е възможно и има опция задайте конкретния файл във белия списък на антивирусната програма, за да може да го стартирате.
- Ако все още се съмнявате в някой изпълним файл то качете го във Virus Total за проверка онлайн от над 40 антивирусни. Съобразявайте се с ограничението за максимален размер на файла. За сканиране на компютъра си може да използвате и интернет скенера на Panda Security - Active Scan . Пуска се през Internet Explorer от шеста версия нагоре.
- На въпроса каква антивирусна да ползвам? Ами меко казано по вкус и по цвят универсална антивирусна няма. Различно е във всеки един момент. Най важното е да е съобразена с хардуера на компютъра, да не е ресурсоемка и да се ъпдейтва редовно. На второ място да има удобен интерфейс за начинаещи и напреднали, да не издава често фалшиви съобщения за зараза и да не прави глупости при подозрение за вирус, а да пита какво да прави с дадения файл. Май остана малък избор. Ха-ха-ха. Абе, видите ли, че зачестят фалшивите тревоги, особено за кракове, пачове, фиксове и т.н. значи разработчиците са се изкалпазанили и или продали на тоя или оня издател. Време е да си смените антивирусната. Платена или безплатна? – в повечето случаи безплатните за домашна употреба не отстъпват на платените. Типичен в това отношение е случая от 2009 с корпоративната лицензирана версия на Norton, инсталирана в едно наше министерство дето проспа вирус заразил мрежата му. Каспереца също си мълчеше, а Trend Micro и Panda вече имаха безплатни решения за чистене с отделни програми.

Въпрос:
Защо като започна да тегля игра или пач от даден сайт за обмен на файлове ми изписва, че в този момент от моя IP адрес вече протича теглене, а в действителност нищо не тегля?

Отговор:
Вашият интернет доставчик е закачил към момента на един статичен IP-адрес прекалено много потребители с плаващи IP-та и някой потребител вече тегли от същия файлобменник. Теглете му една или го сменете ако имате избор.
Възможно е също така в дадения момент сайта, от който теглите да е претоварен или ако е чуждестранен да няма свободни слотове за теглене от България. Просто пробвайте да теглите малко по късно или от друг файлобменник.

Автор:  ndrazorx [ 20 Окт 2010, 21:37 ]
Заглавие:  Re: Помощник

Въпроси след успешното инсталиране на играта/БГ пача

Въпрос:
Играта не ми стартира?

Отговор:
Преди да преминете надолу внимателно прочетете информацията в тази тема - Проблеми при стартиране на игрите от сайта.

Въпрос:
При стартиране на играта чувам звука, но нямам видеоизображение?

Отговор:
- Вашата видеокарта не отговаря на минималните системни изисквания на играта.
- Необходимо е да деинсталирате K-Lite Mega Codec Pack, ако сте с този пакет кодеци и да го инсталирате наново като при инсталирането махнете “човката” в чек бокса за ffdshow. Този проблем възниква при последните версии на K-Lite Mega Codec Pack, които принудително инсталират плъгина на ffdshow.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва: "не е намерен/липсва d3dx9_29.dll, d3dx9_30.dll, d3dx9_3**.dll..., x_input.dll...".

Отговор:
Изтеглете и обновете DirectX 9 /10 /11 според наличната версия на Windows-а на компютъра Ви.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва: "не е намерен binkw32.dll...".

Отговор:
Изтеглете и обновете RAD Tools.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва: "не е намерен xlive.dll...".

Отговор:
Изтеглете и обновете X-Live.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва: "не е намерен OpenAl32.dll...".

Отговор:
Изтеглете и обновете OpenAL.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва: "грешка при инициализацията на приложението (0хс0000142)" .

Отговор:
Причините може да бъдат много. Обикновено помага инсталирането на OpenAL, DirectX 9. Също така не забравяйте да обновите драйвера на видеокартата Ви.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва нещо от типа на: "Инструкцията на адрес "0x00..." се обърна към паметта на адрес "0x00.... Паметта не може да се прочете".

Отговор:
Или Windows-а Ви е повреден или компютъра Ви е заразен с троянец/вирус/руткит и т.н. Проверете всички дискове на компютъра си с антивирусна програма и изчистете заразата. Ако не даде зараза и отговорите на по-горните въпроси не са помогнали за решаване на проблема пробвайте да възстановите състоянието на компютъра си към запазена предишна работеща точка от System Restore /по подразбиране е включено/. За целта ако не знаете откъде да го стартирате напишете msconfig в опцията Run на Start менюто и дайте ОК. Като се стартира изберете опцията/бутона за System Restore, после изберете контролната точка, към която да бъде възстановена системата Ви. Като крайно решение, ако нищо не помага, запазете ценните си файлове от My Documents и други папки на отделен диск или дисков дял. После форматирайте системния дял и инсталирайте наново чиста операционна система. Ъпгрейда на съществуващата операционна система няма да помогне, по скоро вероятно ще задълбочи проблемите. Не забравяйте накрая да инсталирате последните версии на необходимите драйвери и програми за отделните устройства.

Въпрос:
При стартиране на играта ми изписва "ERROR! Failed to create JVM...".

Отговор:
Изтеглете и обновете версията на Java до последната.

Въпрос:
Не мога да въведа име в профила на играча...?

Отговор:
Превключете на английска подредба на клавиатурата и въведете името на играча с английски букви.

Въпрос:
Играта не се запазва...?

Отговор:
- Получава се при по стари игри ако сте инсталирали Windows на български език. Отидете в “Контролен панел -Control Panel” на Windows и отворете “Потребителски акаунти - User Accounts”. Създайте нов потребител с име съставено само от английски букви. Простото преименуване на съществуващ вече потребител на английски няма да свърши работа. Влезте в Windows от името на този потребител. Отворете “Моя компютър - My Computer” - после диск С или диска, на който е инсталиран Windows-а Ви. Създайте папка “My Documents” на английски език, след това идете в менюто “Старт-Start” и кликнете с десен бутон на мишката върху “Моите Документи - My Documents”, след това изберете “Свойства - Properties" и оттам “Премести - Move", намерете създадената от Вас папка “My Documents” и преместете там папката “Моите Документи” като натиснете “Приложи - Apply”. Сега инсталирайте наново играта в папка, името на която е само от английски букви без цифри или шпации /празен символ/ между тях. В някои случаи е желателно да ограничите името на папката до 8 символа.
- Стартирайте играта като администратор.

Автор:  ndrazorx [ 20 Окт 2010, 23:03 ]
Заглавие:  Re: Помощник

Линкове към често необходими за игрите библиотеки и програми

DirectX - Необходим е за правилната работа на много от съвременните игри, изобразяването на пълноцветна графика, възпроизвеждането на аудио/видео и 3D-анимации. Препоръчително е да сте с последната му версия.

K-Lite Mega Codec Pack или C.C.C.P - Combined Community Codec Pack - Набор от практически всички основни аудио и видео кодеци за възпроизвеждане на различните типове аудио и видео съдържание.

Adobe Flash Player - Флаш плейър ползван от интернет браузърите и игрите. Използва елементи от ActiveX контролите, затова последните трябва да са разрешени в браузъра Ви. (Алтернативен линк)

Microsoft NET Framework - Платформа за създаване, внедряване и поддръжка на уеб базирани услуги и приложения за РС компютри. В последно време широко се използва в игровата индустрия. Windows 7 идва с вградена версия 3.5.

Microsoft XNA Framework - Платформа за създаване, внедряване и поддръжка на уеб базирани услуги и приложения, независимо от компютърната конфигурация.


Microsoft Visual C++ 2005 x86(x64) и Microsoft Visual C++ 2008 x86(x64) Визуална игрова среда за 32 и 64 битови системи, използваща елементи от компютърния език С++.

Microsoft XML Parser - Обектна библиотека на Microsoft, предназначена за управление на xml-файлове.

За изтегляне на последната или дадена версия на горните библиотеки на Microsoft потърсете в Центъра за изтегляне на Microsoft или в Google.


PhysX Software 9.10.0513 - Библиотека на nVidia използваща максимално пикселно-шейдърната технология в игрите.

OpenAL - Библиотека на Creative Labs за съвместимост на игри, портвани от игрови конзоли на персонален компютър.

QuickTime - Библиотека и плеър за игри, използващи технологията Macromedia Projector. Ако имате проблем с Macromedia Projector - в настройките на QuickTime изключете DirectX и изберете Безопасен режим (GDI only).

Java - Платформа за програмиране и компютърен език, прилагани в игри, независещи от OC /операцион- ната система/ и конфигурацията на компютъра.

DAMN NFO Viewer – малка програмка за преглед на онези често неотварящи се правилно NFO/DIZ файлове, съдържащи ASCII Art и необходимите ни указания за инсталиране на даден релийз.Вместо заключение:

Обновявайте редовно игровите библиотеки, инсталирайте по старите игри в папки с имена, състоящи се само от английски букви или цифри без шпации /интервали/, а още по-старите игри пускайте в режим на съвместимост с Windows 95 /98. Прочетете пак Помощника, помислете, потърсете инфо за проблема в интернет и чак тогава питайте и искайте помощ.

Физически не е възможно една игра да бъде тествана на всички компютърни конфигурации, съществуващи в света. В тази връзка не съществува и разработчик/издател на игри, който да може да гарантира, че направената от него игра ще тръгне идеално при всички потребители. Факта че играта се стартира и работи безпроблемно при мнозина, но не и точно при Вас, означава, че вероятността да е бъгава и да създава проблеми е сведена до минимум. Какво точно се случва на Вашият компютър с дадена игра не винаги може да Ви отговори дори и техническата поддръжка на производителя на играта, а тук на сайта случайно да виждате производители. Аз не.

Коректно зададен въпрос вече е половината от отговора. Ако искате някой да си направи труда да Ви обърне внимание и да Ви отговори при задаване на въпрос винаги, ама винаги, описвайте на каква компютърна конфигурация /процесор, памет, видеокарта, звукова карта, инсталирана операционна система, версия на дадена проблемна библиотека или драйвър и т.н. всичко което Ви е известно/ сте пуснали играта за да може да се придобие поне елементарна представа за какво иде реч и къде може да е проблема. Поставете някъде и снимка на десктопа със съобщението за грешка и дайте линк към нея.

Ще завърша с два свободно интерпретирани от мен цитата от Илф и Петров и Слави Трифонов:

"Людей, которые не читают в нете…….., надо морально убивать на месте."

"За крадец не ставаш сине, ти си будала, щом след толкова обяснения не можа да инсталираш някаква си хакната игра."

И това ако не помогне, не знам! За какво тогава се пених да Ви обяснявам, та чак устата ми пресъхна? Май е по добре да Ви дам на доктор Лектър да Ви панира малките мозъчета за мезе. Мисля, че добре ще вървят с чаша чисто Гленливет. Наздраве Докторе! Ха-ха-ха.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/