авг 25

Gamescom 2011

 Новини  didka222  Коментари: 0
Германия е силна страна в приключенските игри. Там има най-много разработчици и издатели от жанра и също така има много играчи. Ако сега отидете в някой магазин в Германия, ще откриете цели рафтове претъпкани с приключенски игри. Повечето от тях дори не са издадени на английски, но руските адаптации ни помагат да се запознаем с тях. Затова не е учудващо, че GamesCom, ежегоден международен панаир в Кьолн, е добил доста голяма популярност.


Gamescom се състои от две основни части. Едната част е бизнес зала, в която всъщност са разположени две зали на по два етажа. Отворена е от сряда до петък и достъпът до нея е разрешен само за гейм-журналисти и търговци (производители, издатели и дистрибутори). Всичко тук се провежда при закрити врати. Щандовете не са украсени, варират между обикновена маса с два стола, бар с изискани напитки и храни, и няколко прожекционни зали. Другата част е зона за забавления, където кипи усилена работа от сряда до неделя. Щандовете тук се конкурират за вниманието на посетителя, има огромни екрани излъчващи трейлъри под звуците на силна музика и ще бъдете примамени с всякакви вкусотии, само и само, за да се спрете. Electronic Arts бяха паркирали истински изтребител пред щанда на Battlefield и имаха няколко скъпи коли разпръснати за декорация. Тази част от панаира е изключително пренаселена, особено през уикенда.


Въпреки, че тазгодишния панаир официално беше открит в сряда (17.08.2011), някои издатели като Sony, Microsoft и EA проведоха свои конференции ден преди това. В тях нямаше нищо което би представлявало интерес за адвенчър геймърите, но в града имаше изложение наречено "NotGames", с домакин Cologne Game Lab и подпомогнато от Tale of Tales, Michael Samyn и Auriea Harvey. Там имаше заглавия като Trauma, Amnesia и The Path и още много подобни, които не са просто игри, а по-скоро интерактивни филми и художествени произведения… но понеже няма подходяща дума, ние го обобщаваме като игра. Въпреки, че докато човек ги играе се наслаждава на прекрасна история, не получава реален геймплей, затова след като премине шума около новопоявило се заглавие, бързо се губи интереса към по-голямата част от тях. Тук нямаше никакви ревюта или обяснения относно игрите, имаше само компютри и разнообразни конзоли, например като iPad-ове оставени в залите с инсталирани на тях игри, затова посетителите с въпроси или забележки оставаха на тъмно (буквално, стаята е абсолютно неосветена).


Първият ден от конференцията не е отворен за широката общественост, затова е най подходящия за запознаване с предстоящи заглавия. Дори само с журналисти и издатели се натрупват дълги опашки при заглавия като Skyrim и Diablo 3, където се налага да чакаш 2-3 часа, за да ти бъдат отделени около 15 минути. Ние нямаме толкова много време, затова ще се отбием при Alan Johnson от Telltale Games, който представя разработващата се от студиото в момента поредица Jurassic Park. Alan е кино маниак и твърди, че Telltale ще направят всичко възможно играта да бъде удоволствие за всеки, който преди това е гледал филма. После се прехвърляме на пресконференцията на Konami, в която те представят Doctor Lautrec and the Forgotten Knights, тя съвпада с тази на Lace Mamba Global, където имаме възможност да се запознаем със сина на дявола Lucius и прекрасно изглеждащата планета за отпадъци Deponia. В списъка на LMG’s имаше още няколко необявени игри, но Claas Wolter изчакваше няколко финални споразумения, преди да ги представи на широката общественост.


Следващата спирка е при Matthias Finke и Mareike Hoffmann, които представяха Memento Mori 2, в началото се виждат Lara и Max на меден месец в Южна Африка. Разбира се, не минава много време и тяхната идилия е прекъсната от телефонно обаждане... но и играта няма да бъде особено интересна, ако продължи "и така, те заживели щастливо." Обявен беше и нов проект разработван от Cranberry Production (екипът, който стои зад втора и трета част на Black Mirror), The Lost Chronicles of Zerzura, играта няма да бъде хорър, но ще бъде с мрачна и мистериозна атмосфера, ще са намесени изобретенията на Да Винчи, както и Светата Инквизиция, теми, които биха заинтригували повечето играчи от жанра.


Докато се отправяме към щанда на Daedalic ще се отбием при The Second Guest, приключенска игра, която очевидно е вдъхновена от Tim Burton, разработвана от HeadUp Games под формата на сериал. Те бяха щастливи да покажат своя проект, но оставаха само няколко минути до срещата с Claas Paletta, който представяше новости около приключенията Edna & Harvey, Harvey's New Eyes и прекрасния свят в The Dark Eye: Chains of Satinav.

Следващата среща е с Agustín Cordes, разработчик на Scratches. Сега той представя поредната си хорър мистерия, Asylum. В демо-версията все още няма реален геймплей, но целия първи етаж може да бъде разгледан и атмосферата е многообещаващо потискащата. Точно каквато трябва да бъде в подобна игра.

В Бизнес залата се забелязваше плакат на Phobos 1953, игра разработена от Phantomery Interactive (създатели на Outcry), Tamara Berger, представител на немското издателство UIG Entertainment нахвърли някои от най-интересните моменти на това руско приключение, в което се проследява човешката психика и ефектите предизвикани от страха. Тя също така начерта няколко щрихи около следващия им проект стил Portal, пъзел игра разработена върху основите на физиката със заглавие Sunset.


След толкова тъмни и мрачни игри е време за нещо слънчево, ярко и тропическо пред щанда на Reef Entertainment. Представената от Wizarbox игра Captain Morgane and the Golden Turtle, се развива в същия свят, където се развиваше и действието на So Blonde. Отново Steve Ince се е погрижил за сюжета, като този път проследява младежките години на Morgane Castillo и ни показва как тя се е превърнала от сладко момиче в капитан на пирати.

Последната ни среща през този първи ден беше за разследване на кражба с Шерлок Холм и доктор Уотсън, които оглеждаха перлена огърлица открита в аквариум и се чудеха дали е обявена за изчезнала. Wael Amr от Frogwares ни разказа как поредицата е нараствала през годините, защото винаги са вземали в предвид обратната връзка с потребителите. В The Testament of Sherlock, Холмс е обвинен в кражба и измама, а това ни дава възможност да видим в съвсем друга светлина прочутия детектив.

През втория ден, четвъртък, ще започнем с Don't Nod Entertainment от Франция, за да проверим тяхното футуристично (екшън-) приключение Adrift, което ни изпраща в Париж през 2084. Света и обществените медии са се развили дотам, че позволяват търговия с файлове за спомени. Само няколко души могат да се контролират в тази игра, която сякаш е направена по разказ на Оруел, с плашещо правдоподобна история. Екипът е съставен от много талантливи разработчици и трейлъра определено изглеждаше обещаващ. За съжаление, те не бяха готови да покажат реален геймплей, затова няма как да добием представа колко екшън има в играта.


Следващата среща е с Josué Monchan от Pendulo Studios и той беше много доволен да ни представи няколко сцени от следващото заглавие на компанията Y: The Case of John Yesterday. Доста изненадващ се оказа факта, че това няма да бъде забавна игра като Runaway или The Next BIG Thing. Вместо това, ще бъде проследена поредица от серийни убийства и отцепническа групировка застанала на границата между обществените интереси и света на конспирациите. Графични стил 'cartoony' е запазен, но този път е много мрачен и кървав, също така има включени елементи на графични романи с изскачащи панели и разчупена екранизация. Представеното беше наистина впечатляващо, но ще мине време докато научим подробности за играта.


Дойде време да се отбием и при Secret Files 3. Разработчиците от Animation Arts показаха как Nina се отправя към сватбената си церемония с мотора. Когато пристига, църквата е напълно празна. Там са единствено Max и свещеника, но те се държат така, сякаш всичко е наред и църквата е пълна с гости. Внезапно църквата рухва и Nina губи съзнание. Когато тя идва на себе си, Max и свещеника ги няма, а тя ще трябва да се измъкне от църквата, която е обхваната от пламъци. Скоростта в играта ще бъде висока, според думите на разработчиците, което действително изглеждаше така от представения трейлър.


След цялото това вълнение, можем да се отпуснем малко при щанда на ориентираните към казуални игри aideMMedia. Те представяха заглавия като City of Secrets 2 и Freak Files, заедно с други "леки" приключения и хибриди тип скрити предмети. Втората част от City of Secrets отново се развива в подземния свят и главното действащо лице в това комично приключение е Mr. Moles. Freak Files е едно смахнато приключение свързано с изследването на космоса и извънземните, в тази игра са използвани аркадни елементи.

Няма как да бъде пропуснат и щанда на Iceberg Interactive, които бяха представлявани от Matt Clark. Той обаче имаше някакви проблеми със захранването на лаптопа и срещата бе отложена за по-късно. Междувременно ще се прехвърлим към италианските разработчици и издатели Reply Forge, за да видим тяхното приключение Dream Chamber. За съжаление, те бяха пред финални преговори с издател и отказаха да предоставят информация за момента.


В петък преди обед имаше малко свободно време за залата със забавления, където могат да се изпробват демо версиите на игрите. Опитахме Sherlock Holmes, Haunted и Secret Files 3. Дори със слушалки на ушите, шумът на панаира е толкова силен, че е трудно да разбереш какво се казва в играта, а през рамото ти непрестанно наднича някой, който чака своя ред да изпробва демото. След като изгледахме представения от Funcom MMORPG проект The Secret World, който изглеждаше много забързан и объркващ за нас, бързо избягахме в относително спокойната Бизнес зала.


Върнахме се обратно при щанда на Iceberg Interactive, за да научим нещо повече за Bracken Tor. Matt Clark се оказа изключително ентусиазиран човек, който ни показа много материали от истински археологически разкопки и начина по който те са конвертирани в играта. Целта в играта е да бъдат открити доказателства за звяр, който обитава пустошта около Bracken Tor, това е място, което се намира близо до Barrow Hill. Дори някои от локациите и героите на тази игра се появяват в Bracken Tor. Matt също така спомена, че е започнал работа по третата част от поредицата, която се развива отново в подобна среда, Wychwood Hollow. И въпреки, че Matt не показа нищо конкретно за играта, факта, че историята ще се развива в селото, където са горени вещици е достатъчно вълнуващ.


Последните две срещи бяха с Jan Klose от Deck13, който нямаше възможност да ни разкаже много за Jack Keane 2, защото играта е в много ранен стадий на разработка и с Jan Theysen от KING Art, който представяше предисторията на The Book of Unwritten Tales, The Critter Chronicles. Както подсказва и заглавието, историята се върти около очарователното животно с лилава козина и ще ни позволи да опознаем неговия свят отблизо. Играта е разработена от доста време, но екипа непрестанно среща спънки с издателите, които този път забавят пускането дори в Германия. Всъщност, екипа използва това време, за да отстрани евентуални бъгове и да изчисти всичко, което би изглеждало претрупано и излишно, докато настъпи крайния срок.

В края на официалната част от посещението на gamescom имаше събрание на обществото на приключенците, организирано всяка година от сайта Adventure-Treff, на срещата са поканени много разработчици и издатели. Това е от най-приятните части, защото човек се отпуска с чаша студена бира или изискан коктейл (според предпочитанията) в приятни разговори за игри и филми с хора, които споделят неговите интереси. Това беше един чудесен начин да завърши посещението на gamescom!


Категории новини