яну 06

Приключенски игри 2013: Завръщания и продължения

 Новини  4140140  Коментари: 1
Отмина първата седмица от тази година отнасяйки със себе си ваканцията на едни и новогодишния махмурлук на други. Време е да хвърлим любопитен поглед в близкото бъдеще и се огледаме какво ни очаква. Сред дългия списък от приключения се забелязват не само продължения на започнати поредици, но и завръщането на известните имена в бранша, създателите на продукции, които в днешно време имат статут на "култови". Смело мога да заявя, че през новата година голяма част от предстоящите игри са спонсорирани от самите играчи. Предходните месеци бяха изпълнени с Kickster-ни кампании, които освен няколко изключения, предимно завършиха с успех. И както обикновено се случва, след периода на засяването идва период на събиране на реколтата. 2013-та се очертава да бъде годината, в която ще видят светлината на деня едни от първите проекти, финансирани по метода на кукувиците - онзи със снасянето на яйца в чуждо гнездо.


1954: Алкатраз


Производител: Daedalic Entertainment
Дата на издаване: 18 януари 2013 г. (в Германия)
Платформа: PC

Класическа "point and click" игра от създателите на The Whispered World и A New Beginning, която ще ни отведе в петдесетте години на двадесети век разказвайки историята на Джо. Героят е осъден за въоръжено нападение и честно казано няма никакво желание да чака края на присъдата си. Още повече, че обстоятелствата го притискат – на свобода е партньорът му Мики, който заплашва Кристин – жената на Джо и иска да присвои плячката от обира. Само Джо знае скривалището на златото, но за да го вземе, ще трябва първо да се измъкне от затвора. В първия разговор между Джо и Кристин ще трябва да решите как ще се развива сюжетът: дали ще бъде любовна история или история пълна с конфликти и лъжи между двамата. В процеса на развитие постоянно ще сменяте персонажите, а създателите обещават нелинейна игра с няколко алтернативни завършека.

Преглед на играта


Broken Sword: The Serpent’s Curse


Производител: Revolutions Software
Дата на издаване: март 2013 г.
Платформа: PC, Mac, Linux, IOS, Android

В началото на септември миналата година, петата част от приключенията на Джордж и Нико направи дебюта си чрез Kickstarter и успя да събере като сума над 800 хиляди долара (два пъти повече от планираните), които ще бъдат използвани за разширяването на проекта. Известно е, че в историята ще се говори за картини откраднати от галерия в Париж. Случаят придобива международен мащаб, така че освен Париж и Лондон ще посетим и екзотични места намиращи се в районите на Северна Африка и Близкия изток. Най-важната особеност на новата част от Счупения меч е, че ще се върне към основите на това, което наричаме класически 2D графичен дизайн.

Преглед на играта


Amnesia: A Machine For Pigs


Производител: thechineseroom
Дата на издаване: март 2013 г.
Платформа: PC

Продължението на необичайния филм на ужасите от 2010 г. създаден от студио thechineseroom е резултат от натиска на собствениците на компанията Frictional Games. Играта ще ни отведе в далечната 1899, където богатия индустриалец Осуалд Мандус се завръща у дома след трагична експедиция в Мексико. Измъчван от треска и непрекъснати кошмари за някакви машини той се събужда в леглото си, без да знае колко време е минало от последния сън. Първият звук, който чува след като се събужда е ужасяващия рев на машините от своите кошмари.

Преглед на играта


Moebius


Производител: Pinkerton Road / Phoenix Online Studios
Дата на издаване: март 2013 г.
Платформа: PC, Mac, Linux, IOS, Android

Moebius е първият голям проект на откритото наскоро студио на Джейн Дженсън. Създателката на Gabriel Knight събра пари чрез Kickstarter за да осъществи идеята си. Играчът ще научи историята на Малахия – собственик на антикварен магазин. Героят пътува по целия свят и изпълнява поръчки на заможни хора за намирането на различни скъпоценни предмети. Привлякъл вниманието на милионера Амбъл Декстър, Малахия получава задачата да разследва и документира серия от произшествия. Приключението започва с преглед на тялото на убито момиче във Венеция. През ноември миналата година Pinkerton Road Studios завърши работата по проекта и играта е прехвърлена на продуцентската компания Phoenix Online Games Studios, с която Дженсън имаше възможността да работи по проекта Cognition: An Erica Reed Thriller.

Преглед на играта


The Cave


Производител: Double Fine Productions
Дата на издаване: март 2013 г.
Платформа: PC / Xbox 360 / PS3 / WiiU

Пещерата е хибридна приключенска игра, създадена под надзора на Рон Гилбърт(Monkey Island 1 и 2) в студиото Double Fine Productions, а концепцията е създадена през 80-те години, преди възхода на приключенията на Maniac Mansion. В играта ще управляваме съдбата на три от седемте свободно избираеми герои, като на разположение са монах, фермер, авантюрист, учен, близнаци, рицар и посетител от бъдещето влезли в пещерата в търсене на съкровище. В играта ще получите възможността безпроблемно да превключвате между тях, като уникалните умения на всеки герой ще бъдат от полза за решаване на трудните пъзели и препятствия, срещани по коридорите. Играта се характеризира с висока степен на гъвкавост, така че може да се завърши по много начини.

Преглед на играта


Beyond: Two Souls


Производител: Quantic Dream
Дата на издаване: 25 май, 2013
Платформа: PlayStation 3

Още една игра след успешния Hеavy Rain от Дейвид Кейдж и Quantic Dream, създадена ексклузивно за PS3. Играчът ще научи историята на Джоди Холмс(чиято роля се играе от актрисата Елън Пейдж) - младо момиче, надарено със свръхестествената способност да общува с отвъдното. Тези възможности на героинята са заинтересували специалните служби и през по-голямата част от играта ще предотвратяваме чрез Джоди различни опасности като разказът включа 15 години от живота й. По думите на разработчиците, играта принадлежи към жанра на драмата, а дизайнът прилича на предишните заглавия от това студио.

Преглед на играта


Dracula: The Shadow of the Dragon


Производител: Anuman Interactive / Microids / Koalabs
Дата на излизане: Второ тримесечие на 2013 г.
Платформа: PC

В края на ноември компанията Anuman Interactive, която притежава и студиото Microids обяви плановете си да създаде продължения на доста от водещите приключенски игри. Първата стъпка в тази посока е обявяването на Дракула: Сянката на Дракона, която е четвъртата част от играта за Принца на мрака. За сега се знае само, че новото издание ще бъде приключение свързано с останалите игри от поредицата, разказващо за произведения на изкуството и имот намиращ се в близост до руините на катедрала. Създателите обещават оригинална история, която дава възможност на играчите да пътуват по четирите краища на света.


The Rabbit’s Apprentice


Производител: Daedalic Entertainment
Дата на издаване: 27 август 2013 г. (в Германия)
Платформа: PC

„Пойнт то клик” приключението е предназначено за по-младите играчи и разказва историята на дванадесет годишният Джери. Мечтата на момчето е да стане магьосник в един свят, където магията все още е жива. Неочаквана среща го запознава с белия заек магьосник Маркиз дьо Хото Маусууд изкочил изневиделица от земята. Сега мечтата му е на път да се сбъдне, но за да се постигне това, Джери ще трябва да се изправи пред собствените си страхове и осуети плановете на хитрия магьосник Зорофа.

Преглед на играта


Goodbye Deponia (Deponia 3)


Производител: Daedalic Entertainment
Дата на издаване: в края на 2013
Платформа: PC

В третата и последна част от приключението, Руфъс и Гоул ще се опитват да се измъкнем от Депония – свят превърнат в сметище и обитаван от най-ниската социална класа. В същото време, двамата герои ще бъдат принудени да предприемат действия за предотвратяване бедствието, което я очаква. Тази част няма да бъде визуално по-различна от своите предшественици, така че отново можем да очакваме лекия, понякога абсурден хумор гарниран с ироничен коментар от Руфъс. Играта ще се появи през четвъртото тримесечие на 2013.


Double Fine Adventure (работно заглавие)


Производител: Double Fine Productions
Премиера: 2013
Платформа: PC

Проектът е на Тим Шафер и Double Fine, които успяха да съберат чрез Kickstarter над 3,3 милиона долара и обърнаха вниманието и на други кампании към този сайт. След няколкото месеца за събиране на средства през август 2011 г. все още не знам почти нищо за това приключение. Според информацията, с която разполагам, играта беше временно с кодово име "червените дяволи", а през последните осем месеца се заговори, че се разработва с нов енджин.


Asylum


Производител: Senscape
Премиера: 2013
Платформа: PC

За пореден път ще потърсим „убежище” от кошмарите в създадена от Агустин Кордес (Scratches\Драскотини) и компанията му Sanscape игра. Този път действието се разгръща вътре в болницата за психично болни Hanwell Mental Institute. Играчът посещава менталния институт в търсене обяснение за халюцинациите от странен характер, които са свързани с това място.

Преглед на играта


Face Noir: The Cat with the Jade Eyes(английска версия)/ Face Noir 2


Производител: Mad Orange
Премиера: 2013
Платформа: PC

Класическа приключенска игра в стила на криминалната „ноар” фантастика, където ще управляваме съдбата на детектив Джак дел Неро. Действието се развива в Ню Йорк през 30-те години на миналия век по време на Голямата депресия и разпространение на безработицата и корупцията. Частен детектив дави черните си мисли в чаша уиски, когато телефонът звъни и го молят да разследва убийството на неговата приятелка Емили. Бързата му намеса привлича вниманието на местните гангстери, а цялата работа може би има връзка със статуята на котка с очи от нефрит. Приключението вече имаше премиера в Италия и Германия, а наскоро разработчиците обявиха, че са започнали последния етап от създаването на втората част на Face Noir.

Преглед на играта


Jack Keane 2: The Fire Within(английска версия)


Производител: Deck13 Interactive
Премиера: 2013
Платформа: PC

Очакваното продължение за приключенията на авантюриста Джак Кийн, който заедно с приятелката си Аманда, ще преследва слуха за митично съкровище. Действието се развива в Шанхай през 1899 г., но играчът ще посети още много живописни места, като африканската пустиня, китайски затвор и град Хамбург. Създателите са подправили играта с няколко аркадни елементи, включително борба с опонентите, където трябва да се справяте с тях без много проблеми като използвате походова система. Играта се появи в германските магазини през ноември миналата година.

Преглед на играта

Leisure Suit Larry HD


Производител: Replay Games
Премиера: 2013
Платформа: PC

Leisure Suit Larry HD ще е римейк на първата част от играта, създадена в сътрудничество с тромавия разказвач Ал Лоу от Replay Games. След успешна кампания в Kickstarter проектът получи сумата от 655 хиляди долара, но според създателите, играта трябва да бъде разрушена до основа и изградена от нулата, т.е. локациите да се създадат с висока резолюция, гладка анимация и наново конструиран саундтрак. В края на ноември миналата година западните сайтове съобщиха, че работата по играта тече много бавно и части от музиката и анимацията са в етап на проектиране все още. Поради тези причини, може да се заключи, че Лари HD едва ли ще се появи в магазините през следващите месеци.

Преглед на играта


Нови игри от Telltale Games


Производител: Telltale Games
Премиера: 2013
Платформа: PC

Миналата година студиото Telltale определено може да счита за успешна. След големия хит The Walking Dead, който е продал над 1 милион копия производителите обявиха, че ще превърнат приключенията на Лий Евърт и подопечната му Клементин в трилогия. В интервю за Redbull UK, изпълнителния директор на компанията Дан Конърс сподели, че ги привлича историята и биха създали отлична игра по мотиви от Звезни войни, а също така и че харесва идеята за създаването на преработени истории по известните игрови предложения Half Life и Halo. В дадения момент студиото работи над адаптацията на Fables и King’s Quest IX - официалното продължение на бившия флагман от серията на Sierra On-Line. Повече подробности по този въпрос не са известни, с изключение на това, че са в разработка.

източник


SpaceVenture


Производител: Two Guys from Andromeda
Премиера: първото тримесечие на 2013
Платформа: PC, Mac, Linux, IPAD / Android


SpaceVenture е класическа приключенска игра, създадена от Two Guys from Andromeda, която включва Скот Мърфи и Марк Кроу (авторите на серията Space Quest). Приключението e в стил научна фантастика и разказва за времето, когато човек вече е сложил крак и колонизирал много планети. Създателите обещават голяма доза хумор и „интелигентно нарязани препратки към съвременната поп култура”. По създаването на проекта бяха ангажирани ветерани от рода на Гери Оуенс (разказвача в Space Space Quest 4 и 6), Роб Полсен (Пинки и мозъка, Костенурките Нинджа, Monkey Island), Робърт Клотуърти (StarCraft 1 и 2, Star Wars: Old Republic), Елън Маклейн (GLaDOS от Portal 1 и 2), и Джон Патрик Лоури (Halo Reach, Half-Life 2).Tex Murphy: Fedora Project


Производител: Big Finish Games
Премиера: първото тримесечие на 2013
Платформа: PC

Проектът Fedora бе създаден с голяма щедрост от играчите, които решиха да подкрепят кампанията в Kickstarter. За пореден път играете ролята на детектив Teкс Мърфи в опознаването на пост-апокалиптичната визия за Сан Франциско, където той ще трябва да оцелее в не едно незабравимо приключения в стил Sci-Fi noir. Поверена ви е ролята на реален участник, което означава, че приключението ще бъде направено под формата на FMV триизмерен свят. Създателите обещават, че всяко решение взето от играча ще има съответните последици породени в играта. Предвидена е вградена система за подсказване, която ще помогне да завършат приключението и по-неопитните играчи.

Преглед на играта

The Last Crown: Haunting на Hallowed Isle


Производител: Darkling Room
Премиера: 2013
Платформа: PC

В тази част от трилогията се разказва за приключенията на ловците на духове - Найджъл и Луси, които посещават остров населен с призраци. Както и своя предшественик The Lost Crown, ние получаваме набор от специализирана апаратура за измерване на дейността на призраците. Наред с другите неща, в процеса на игра устройството GhostGadget ще подобрява своята ефективност. Серията разполага с мрачна визия и ще ви предложи едно чернобяло докосване без ярки цветове.

Преглед на игратаThe Raven: Legacy of a Master Thief


Производител: KING Art Games
Премиера: 2013
Платформа: PC

„Гарванът” е още една приключенска игра от създателите на „Книгата с неписани приказки”. Този път играчът ще бъде преместен в 60-те години на миналия век, където ще проведе разследване по кражбата на някои ценни предмети. Извършителят на тези деяния винаги оставя на местопрестъплението черно гарваново перо, а по следите му са службите от цял свят. Самата история на играта ще се съсредоточи върху скъпоценния камък Окото на сфинкса, който се транспортира от Швейцария до Кайро за изложба в Египетския музей. Ще имаме възможността да се превъплатим както в детектив, така и в ролята на крадец. Играта ще бъде създадена с висока резолюция и напълно триизмерен свят.

Преглед на играта


Други приключенски игри, обявени за 2013 година:

Mystery Game X (Pinkerton Road/ 2013) – вторият обявен проект на Джейн Дженсън след като получи финансиране и подкрепа от играчите чрез Kickstarter. За проекта не е известно почти нищо, с изключение на една малка подробност, че той ще бъде класическо приключение с изглед от трето лице и тъмна история, която ние "наистина ще харесаме".

Next Frictional Game Horror (Frictional Games/2013?) - Друг филм на ужасите от създателите на Penumbry и Amnesia: The Dark Madness, чието заглавие все още не е уточнено. В дадения момент е известно само, че действието ще бъде в света на научната фантастика. Премиерата все още не е известна.

Murder in Tehran's Alleys 1933(RSK Entertainment/април 2013) - детективско приключение от класическия вид с активни точки, в което играчът провежда разследване на сериен убиец на деца. Когато паниката обхваща Техеран, детектив Авшаро с помощта на журналистът Саршолуки се опитват да намерят виновника.

Jack Houston and the Necronauts
(Warbird Games/2013) - финансирано от Kickstarter научно-фантастично приключение. В ролята на Джак Хюстън се отправяме на пътешествие към Венера. По време на полета, героят губи контакт със Земята и изпада в кома. След 1000 години се събужда и вижда пред себе си изцяло колонизирана планета, обитавана от странна раса. Сред тях е племето Некронатори – дяволски същества кланящи се на Бог и имащи способността да контролират мъртвите.

Prominence (Digital Media Workshop/април 2013) - още един футуристичен продукт, където ще посетим космическа база изпълненa с модерно и непознато оборудване. Нашата задача ще бъде да намерим отговори на много сложни пъзели и изследване на околната среда.

Titanic: Honor and Glory (ORM Entertainment/2013) - група независими художници създадоха проект за картографиране в най-точна степен като интериор на кораба "Титаник". Играта е създадена с енжина Cry Engine 3, което дава много голяма възможност за визуализиране. Играчите ще бъдат в състояние да посетят всяка стая на разположение в истинския кораб.

Agon: The Tale of the Four Dragons (Private Moon Studios/2013) - следващата част от приключенията на професор Самюел Хънт, която този път ще отведе играча в Пекин. Фрагмент от приключението беше представен по време на GamesCom миналата година.

Ether One (White Paper Games/2013) - пъзел игра от първо лице, базирана на изследване на света и решаване на загадки, в която се разглежда важността и крехкостта на човешкия ум. Приключението е разделено на две части.

The Mystery of the Wicked Village (Alcachofa Soft/2013) - за втори път ще трябва да сложите расото на Леонардо дел Толедо известен от Murder in the Abbey. Монахът детектив ще трябва да разкрие мистерията по изчезването на един от братята в местния орден. По време на разследването ще открием, че паранормалното е във връзка със Сатаната.

Samorost 3 (Amanita Design/2013) - трета част на водещата серия от чешкия производител. За пореден път ще управляваме един малък чужденец в проучването на странни места комуникиращи със света чрез звук.

Everybody’s Gone to the Rapture (thechineseroom / 2013) - приключенска игра от първо лице, в която се разказва за последния ден преди края на света. Играчът получава на разположение един отворен свят, в който може да направи това, което му харесва. За изпълнението на дейностите имате точно 60 минути. След този период е Апокалипсисът.

Dream (Hypersloth Games / 2013) - Хауърд Филипс е възпитаник на престижно медицинско училище, който потиска собствените желания за да избяга в света на сънищата. Нашата цел е да влезем в този нереален свят и намерим причината за това.

Ако се бях опитал да обхвана всички обещани приключения, може би тази статия щеше да е много по-дълга. Не съм споменал част от игрите, чиято премиера през предстоящата година е несигурна. Започнато е създаването на Dreamfall Chapters(2014-2015), и Syberia III(2014). А през 2013 година се очакват по-нататъшни епизоди на вече започнатата история Reperfection и Cognition: An Erica Reed Thriller. Лично аз се надявам на нова част от игрите на Wadjet Eye Games, и че Бил Тилър накрая ще получи шанс да се създаде A Vampyre Story 2: A Bat’s Tale или да се възроди започнатото в началото на миналата година чрез Kickstarter кампания по набиране средства за приключението с заглавието Day One. Всяка една от тези игри ще бъде представена непременно в Adventurers Community, така че посещавайте ни редовно.


Категории новини