май 13

Pax Nova – космически епос в походовата стратегия

 Новини  didka222  Коментари: 0


Издателите от компания Iceberg interactive напоследък обърнаха гръб на адвенчър жанра и стратегически се задълбочиха в изследване на дълбокия космос, решени да заселят избрана от тях раса на нова планета, преди да са загубили почва под краката си. Транспортната система за това епично преселение е осигурена от разработчиците в португалската компания Grey Wolf Entertainment. Заедно те са решени да открият нов дом за геймърите със своя проект Pax Nova, походова 4х сай-фай стратегия.Играта започва с избора на раса, която трябва да бъде преселена на чужда планета, след като вече Еос, родният им дом, е негоден за обитаване. В началото отива малка група, която трябва да огледа терена и да избере място с ресурси, достатъчни да осигурят развитие на новоизграждащото се общество. Изборът е концентриран между три основни раси, които се разклоняват в общо 15 отделни фракции, всяка от които се отличава със свой стил и възможност за развитие.

Бичът на индустриалните общества много често са корумпираните политици, при войнствено настроените общества например липсва стремежът за научни открития. Каква насока за развитие ще бъде избрана зависи единствено от играча.
За да е успяла наистина расата, трябва да изследва слънчевата система, да колонизира нови планети и да прерасне в интергалактическа цивилизация. А пътят към открития космос се осигурява чрез разгъване на технологичния процес. Не е за пренебрегване възможността да създадем и раса по свой избор и предпочитания.Началните стъпки видимо ни се струват бавни, но докато ние се ориентираме в механиката на играта, назначените на работа колонисти се справят приятно бързо с възложената им индустрия. Менюто е достатъчно интуитивно и в помощ на играча има обучение, което услужливо обяснява необходимите за предприемане стъпки, за да се развие прогреса.

Имаме и превозно средство, с което да обхождаме околността и да разкриваме нови части от картата. По този начин се натъкваме и на други цивилизации, с които решаваме какъв път ще поемат бъдещите ни взаимоотношения. Ако сме извадили късмет да попаднем на враждебна планета, ще се наложи да се научим как да се справяме и с обитаващите я диви зверове, които не са статични, а обикалят на стада по картата на света.Атмосферата в играта е като във фантастичен филм, дипломацията е добре изпипана и отключва нови възможности според избора на характерната раса, развитието на технологии и отделни специфични събития.

Играта има потенциала да предложи интересни моменти за всеки фен на жанра стратегия. Въпреки някои дразнещи дреболии в гейплея, като бавното първоначално зареждане и контролиране посоката на патрулната единица, общото ми мнение за Pax Nova е, че ни се предоставя много интересна и забавна игра, която приковава вниманието, защото определено има какво да предложи.


Категории новини