Кликни на картинката за да се прехвърлиш директно в нивото

Или кликни на връзката в долната част на страницата за да се прехвърлиш в следващото ниво/под-ниво.
Кликни на някой от линковете долу за да преминеш директно на някое от под-нивата:

1.1 Средиземно море, Пътя към Авалон

1.2 Средиземно море, Нифелхейм

1.3 Средиземно море, Норвежката връзка

1.4 Средиземно море, Бога на гръмотевиците

1.5 Средиземно море, Царството на мъртвите


Ниво 1:

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Част 1:

ПЪТЯ КЪМ АВАЛОН

 

Седмица преди това виждаме Лара на яхта в Средиземно море. В сцената Лара се свързва чрез компютъра в кабината с имението, където са  Зип и Алистър.


Разговорът започва

 

Зип: Здрасти, Лара. Откри ли го вече?
Лара: Потърпи, Зип. Вече ти казах, че в Средиземно море има малко неоткрити острови.
Алистър: Сигурна ли си, че този Едингтън знае какво говори?
Лара: Той твърди, че баща ми е бил убеден в това, че пътят за Авалон е тук. А, аз нямам причини за съмнения.
Алистър: Напълно достатъчно, но това... ами... тук си говорихме за това и...
Зип: Ти говори, човече. Мен не ме намесвай.
Алистър: Това е само... добре де, може би Авалон съществува, но само защото някаква ненормална жена ти е казала, че майка ти не е мъртва...
Мисля че, виж... не искам да изглеждам безчувствен, но това, идеята майка ти да е жива някъде, в някакъв подземен свят на Келтите... това е, това е малко ненормално, не мислиш ли?


Алистър става малко заядлив

Лара: Не си въобразявам, че майка ми е затворена в някакъв митологичен рай, Алистър. Просто искам да знам истината, какво точно се случило. Ще ти звънна по-късно.

Първа част: Пътя към Авалон започва, в дневника вече има записки. Добре е първо да ги прочетеш...


Началото на първа част

На всяка част има автоматичен запис, но е по-добре да си запазваш играта на определени интервали. Отвори менюто и избери кръга с ЗАПАЗИ ИГРА. Когато направиш това големият кръг ще се запълни от ляво с празни кръгове. Избери първия и запази играта там. Има стрелки, с които да движиш кръговете на записаните игри.


Запазена Игра

Когато се върнеш в нивото ще последва съобщение:

 

Преди да скочиш във водата избери друго оръжие, защото пистолетите не са много удобни под водата. В случая най-подходящ е Харпун. Гранатите също вършат работа под водата.

Отиди в задната част на лодката и скочи във водата. Лара сега трябва да се гмурка и да плува, ето комбинациите:

- с бутон B3 се гмуркаш, а с  B4 изплуваш.
-
с бутон B6 стреляш по враговете или като задържиш B5 ги фиксираш и след това стреляш.
-
задръж B5 и натисни B3 за да смениш посоката.
-
с натискане на D-пад ще запалиш фенерче, за да осветиш тъмните места под водата.

Сега се гмурни към руините, където 4 бели акули охраняват мястото. Ако имаш желание можеш да убиеш акулите, но така или иначе, ако не ги приближиш те няма да те нападнат. Гмурни се до дъното.


Плувай докато стигнеш дъното

След като вече си на дъното се обърни на ляво и плувай около високата скала, за да намериш входа към прохода на подводната кула.


Високата подводна кула


Входа към прохода под високата кула  

Влез навътре, гмурни се още надолу е ще видиш три кръга на отсрещната стена.  


Трите гравирани кръга на стената

Всеки кръг е разделен на три части. Тези части представляват очиотворени или затворени. Горния кръг взаимодейства с кръглия ключ в центъра му. Ако завъртиш ключа (B1), кръгът също ще се завърти на 120 градуса. Опитай за да видиш как става. Точно срещу кръговете има пиедестал с втори ключ върху него.


Втория ключ върху пиедестала

Вземи ключа от пиедестала и се върни при трите кръга, когато се появи жълт бутон с ръка постави ключа в средата на някои от другите два кръга.  


Лара слага ключа в средата на левия кръг

Трябва да натиснеш отново B1 за да поставиш ключа.
Излез отново от прохода през който влезе в кулата и ще видиш насреща и леко в ляво друг вход, към малка кула.  


Входът на малката кула

Вътре е пълно с медузи, трябва да внимаваш с тях. Първо включи фенера (D-пад). Плувай под медузите, обърни се на дясно, на дясно и ще видиш третия ключ върху пиедестал. Остави го засега тамне го вземай!


На пиедестала е третия ключ

Вместо това се обърни на ляво и потърси на земята своето 1во съкровище, то е във формата на октаедър. Скрито е в дясно от пясъчната рампа, зад камък. Когато стигнеш до него ще се чуе звън и ще се появи жълт кръг с ръка, вземи го. Тази информация ще бъде отбелязана в джобния компютър.
Под МЕСТНОСТ:
АРТЕФАКТИ:
O/1
СЪКРОВИЩА: 1/26.
Става ти ясно, че тук има  26 съкровища и 1 реликва, които трябва да намериш!
Кликни на ПРОДЪЛЖИ ИГРАТА.


Твоето 1во съкровище!

Върни се до пиедестала с ключа и го вземи.
Време е да излезеш от тази пещера и да се върнеш в прохода с трите кръга. Внимавай докато плуваш покрай медузите!
Когато излезеш навън се обърни на дясно, има струпани камъни. Плувай към тях, обиколи ги от горната страна и ще видиш нещо като арка. Мини през нея и вдясно ще видиш тъмен вход към пещера, влез вътре. Тук ще намериш на земята своето второ съкровище. Пусни ключа (B3), вземи 2то съкровище и отново вдигни ключа.


Твоето  2ро съкровище

За да продължиш пъзела трябва да поставиш  3ия ключ в средата на десния кръг.  Сега ги огледай, за да предположиш какво се прави. Целта на пъзела е такава: трябва всички очи на горния кръг да са отворени. Остава да ги въртиш едно по едно, докато застанат в необходимата позиция. Когато подредиш вярно трите кръга, горният ще се отвори.


Вярната позиция


Горният кръг в момента се отваря


Входът е отворен

Когато минеш през отворения кръг ще чуеш звън, който ти подсказва, че си минал първа част от нивото – играта прави автоматичен запис. Така е по-добре. Върни се обратно и мини през отворения кръг изкачи се нагоре и се обърни леко в твое дясно, ще намериш своето 3то осмостенно съкровище.


Плуваш към 3то съкровище

Сега на лов за повече съкровища!


Напускаш високата кула през отвора отгоре

В дясно от теб има отвор, който те извежда отново в морето. За ориентир ще ползвам отвора на високата кула. Застани с лице пред него и плувай нагоре докато минеш около две трети от кулата, тук има ниша с розово водорасло, където ще намериш 4то съкровище.

 


4то съкровище високо над входа над високата кула

 

В дясно от входа (като излизаш) на  високата кула има друга каменна маса чиито вход е закрит с водорасли. Плувай през водораслите, заобиколи медузите и ще стигнеш до празнен пиедестал. Когато стигнеш до него изплувай нагоре и се огледай наоколо, над тунела по който дойде има ниша с медузи, там е 5то съкровище. Да излезеш оттук не е трудно, стига да си запомнил пътя по който дойде.Твоето 5то съкровище

Около високата кула има камък върху камък, близо до него ще намериш вход. Излез през горния отвор на високата кула и плувай на ляво, трябва да видиш тези два камъка. В ляво от двата камъка има други струпани камъни, като съборени колони.


Камък върху камък

В ляво от 2 та камъка е това каменно натрупване

В ляво под арката пред Лара има вход закрит с водорасли. Влез през него, преплувай под медузите и на пясъчната рампа ще намериш твоето 6то Съкровище.

 


Твоето 6то съкровище

БЕЛЕЖКА: докато претърсваш за съкровища може някоя от 4 акули да те нападне. Ако видиш някоя наблизо се прицели(B6), когато мишената стане червена изстреляй стрела (B5 за изстрел) и така, докато я убиеш. Ако искаш хвърли граната  и се дръпни настрани,  защото може да умреш заедно с акулата.


Прицели се и стреляй по акулите когато мишената стане червена

Върни се отново при високата кула и влез през отворения кръг. Добре е да запазиш играта преди да продължиш напред.
Мини под ръба като избягваш медузите отгоре  и следвай пътя на извития коридор на ляво и на дясно. Задръж B7 за да плуваш двойно по-бързо.
Преди да  завие тунела на дясно ще намериш в единия ъгъл 7то съкровище на земята.


7то Съкровище

Продължи напред докато чуеш предупредителен звук и ще видиш огромно пипало което иска да докопа Лара. Това няма да се случи, защото пипалото е добронамерено и ще покаже на Лара изходът от това място.
Когато се отдръпне мини през отвора, изплувай нагоре и ще се озовеш във воден басейн.  Плувай наоколо за да намериш нисък камък пред врата с висок праг. Изкачи се.  


Лара е пред ниския камък

Ще се озовеш в пещера. Огледай наоколо (с мишката) и ще забележиш 4 гърнета в десния ъгъл на пещерата (запали фенера). Има 3 кафяви правоъгълни гърнета украсени с морски кончета и едно посребрено с кръгла форма. Разбий първо 3 правоъгълни гърнета (появява се знак за действие): те са празни. Накрая разбий кръглото гърне: в него е скрито 8то Съкровище!


4 гърнета в ъгъла


Кръглото гърне


Вземи своето 8мо съкровище

После отиди до лявата стена и ще видиш камък от който можеш да се качиш на горния ръб.  


Камъкът под ръба

Качи се на стената и се спусни от другата страна на подобен камък и огледай следващата стая. Тук също има басейн и нисък камък на който да слезеш. В ляво от този камък  има рампа.


Виж рампата продължаваща под водата

Сега скочи от камъка напред във водата и отиди до отсрещната стена, ще чуеш звън. Това ти подсказва, че на дъното има съкровище. Гмурни се и вземи своето 9то съкровище.


Мястото където чуваш звън


9то Съкровище лежи под водата точно тук

Изкачи рампата. В ляво има скала върху която има лекарство. Скочи горе  и го вземи. Това е нещо като аптечка. В случай, че се нуждаеш от лечение просто натисни D-пад и ще изпиеш едно.


Скалата с лекарство отгоре


Прибери лекарството в инвентара

Спусни се долу и погледни на другата страна. Там има рампа. Тръгни по рампата и се качи на камъка вляво. Обърни се на дясно и скочи към горния тесен ръб, придърпай се на дясно докато стигнеш до колоната, над теб има друг такъв ръб – скочи и ще се хванеш за него.  

Пътят до колоната

Зад гърба ти има ниша с гърнета, скочи както си с гръб на ляво и ще намериш своето 10 то съкровище, обърни се и скочи отново на колоната.  

От тук скочи с гръб на ляво

В кръглото гърне е 10 то съкровище

Сега си отново на колоната, придърпай се на дясно до съседната страна.  Ще видиш лост забит в средата на стената между колоната на която си и колоната отсреща. Натисни левия аналогов стик (LAS) на дясно + B4 и скочи на лоста (може и с гръб към лоста).
Сега  Лара ще увисне на лоста. Завърти камерата така, че да си с лице към тесния ръб на отсрещната колона (в дясно).  
Натисни LAS  напред за да се залюлее Лара и натисни  B4 в подходящия момент за да скочи и да се хване за отсрещния ръб.
Придърпай се по ръба, за да отидеш до фронталната част на колоната. Надолу ще видиш още два малки ръба. Натисни B3 два пъти, за да се спуснеш на земята.


Пътят който  Лара трябва да следва

От дясно има  4 стъпала водещи до платформа на която има пиедестал с ръчка. Дръпни ръчката, но нищо няма да се случи.  Ще видиш синьо Q да се появява в десния ъгъл, това значи, че ако хвърлиш куката има къде да се закачи.


Ръчката не активира нищо

Слез долу и ще видиш две огромни статуи на змии в ляво и дясно от пиедестала с ръчката. Пред всяка от статуите има потъваща плоча. Отиди до дясната потъваща плоча (застани пред нея) и хвърли куката към главата на змията. Натисни B1 няколко пъти и главата на статуята ще падне върху потъващата плоча.


Лара е застанала пред потъващата плоча


Главата на змията е на плочата и я притиска надолу

Сега виж двата камъка от дясно на другата потъваща плоча, можеш да ги вземеш. Занеси ги един по един до лявата потъваща плоча и ги пусни на нея (вземаш = B1, пускаш = B3).
Сега двата камъка притискат потъващата плоча надолу.


Занеси камъните до лявата потъваща плоча

Сега изкачи отново  4 стъпала на платформата и натисни дръжката на пиедестала. Лявата змия бълва огън и вратата пред теб се издърпва нагоре.


Сега вратата е отворена

Лара: Невероятно. Надписът много прилича на старонемски, но е по-стар - отпреди 5ти век, да, наистина странно, по- усъвършенстван. Пронорвежки руни? Да прочетем... Земя на Мъгли”.
Това трябва да е
Нифелхейм, царството на смъртта. Скандинавски еквивалент на  Авалон.


Скандинавските
руни са над вратата

 

Следващо подниво:
НИФЕЛХЕЙМ