Инструкции:
За да може да ви давам навигации през цялата игра, съм включил всяка сцена в цялата игра, което прави това помагало нелинейно. Заради това помагалото прескача от един параграф на друг. Tова помагало ще покрие почти всичко в играта с изключения на позиции на предмети и врагове.
Ето малко обяснения как да се напътствате чрез това помагало,

[Save стая]: Tази стая ви дава възможност да запазите играта си или да складирате предмет от инвентара си в кутията за предмети (която аз наричам ракла :D).

[Условие]: Това е зона в играта , която ви дава две възможности и вие трябва да изберете една от двете.

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Част в играта , коят продължава от предишен параграф. Например,
ще видите "Отидете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ]". Което означава да прескочите от този параграф на началото на параграфа започващ с [ПРОДЪЛЖЕНИЕ].

[ПЪТ X]: Различен път , който се избира от играчът, който ще промени някои сцени в играта
Например, ще видите "Продължете към [ПЪТ A]". Което означава да прескочите от този параграф на началото на параграфа започващ с [ПЪТ A].

[ВРЪЩАНЕ]: Tова означава да се върнете до оригиналния/предишния параграф.

[FMV случка]: Клипче...
*******************************************************************************

 Септември 28, през деня...

След експлозията, отидете напред, покатерете се върху сандъка и слезте от другата страна, ще минете през кратка сцена, и ще пристигнете в склада, ще проведете разговор с един страхлив дебеланко, и след края на сцената, се качете горе до Save стаята и вземете ключ от стената до вратата. Използвайте ключа за да отворите вратата/вратите
които са заключени под склада. Излезте от склада. Минете по коридора и отворете вратата.

Щом излезнете, ще видите врата от ваше ляво , влезте в тази стая. Минете по коридора докато не видите врата, отворете вратата за да вземете контейнер за олио  
и пушката на мъртвеца.Минете през коридора (този с зелени билки на земята) и отворете вратата. Ще се озовете на място пълно с зомбита, извървете целия път докато не видите стълби, качете се по сандъка и се качете по стълбите за да  вземете малко зелени билки. Не забравяйте да вземете първата карта точно след като сте изкачили сандъка. Слезте от там.

Отидете надясно от там и право напред към вратата. Отидете направо докато не стигнете до малко стълбище по , което трябва да слезнете, вървете напред през коридора , който води към друга врата, влезте в стаята. Щом влезнете в кръчмата, се подгответе за нова сцена
, където ще видите Брад. Не хабете куршуми по зомбито  атакуващо Брад, той ще се справи с него сам. Вземете запалка в близост до вратата.
Комбинирайте запалката с контейнера за да може да използвате запалката.

Излезте през вратата от , която влезнахте в кръчмата. От там минете през коридора отново , качете се по малите стълби и после надясно и направо. Ще видите два пътя тук. Може да трънете по , който искате от двата пътя тук, всеки път води до различна сцена в зависимост от това кое ще изберете да направите първо.

[ПЪТ A]-----------------------------------------------------------------------

Поемете по дясния път и отворете вратата, опитайте да се върнете в склада. Ще се натъкнете на малко момиче крещящо за помощ. Следвайте пътя.
Щом влезнете в малка зона зад склада, ще видите , че малкото момиче е мъртво.

(ЗАБЕЛЕЖКА: Отидете до мястото отвън на кръчмата след като сте свършили тази част и отидете по [ПЪТ Б].)

---Край на [ПЪТ A]-------------------------------------------------------------
 

[ПЪТ Б]-----------------------------------------------------------------------

Поемете по левия път и отворете вратата. Ще се озовете в малка зона , която е пълна със зомбита. Ще трябва да използвате комбинираната запалка за да изгорите жиците (или каквото са там :D) на вратата за да минете през нея. Щом излезнете от вратата, вървете напред и влезте в стаята (не говоря за save стаята).

(ЗАБЕЛЕЖКА: Потърсете червено нещо на стената близо до входа на save стаята, ще се върнем до тук)

Щом излезнете от вратата, вървете направо по левия път за да отворите порта.

[FMV случка]: Насладете се!

[Условие]--------------------------------------------------------------------

1ви вариант: Остани и се бий (прочетете [C1-1])
2ри вариант: Бягайте до сградата R.P.D. (полицейското управление) (прочетете [C1-2])

[C1-1]: Ще котролирате Джил в тази опция. Проверете тялото на Брад преди да влезнете в сградата R.P.D. за да вземете портфейла му, и да претършувате през него в инвентара си. Ще получите неговата персонална S.T.A.R.S. карта (което ще ви спести време от търсене на картата на Джил в сградата на R.P.D.). Влезте в сградата след като сте взели нещата на Брад. Ще можете да използвате картата на Брад на компютъра в главната зала, за да получите парола , която по-късно ще използвате в стаята за доказателства.
Продължете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C1-2]: Чрез тази опция, Джил автоматично ще избегне Немесис и ще влезе в
R.P.D. сградата. Няма да можете да вземете нещата от Брад , ако изберете тази опция, дори да се върнете тялото му няма да е там. Продължете на
[ПРОДЪЛЖЕИЕ] по-долу...

---Край на [Условие]----------------------------------------------------------

---Край на [ПЪТ Б]-------------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: От главната зала на R.P.D. сградата (това място е от Заразно зло 2 (играта) ), използвайте картата на Брад на компютъра за да получите парола. Не забравяйте да вземете втората карта от бюротоблизо до компютъра. Очевидно има само една врата, която е достъпна понеже всички други са затворени. Влезте в стаята, има няколко зломбита тук, отидете напред и влезте в друга стая – стаята за доказателства.
Забележете двете светлинки от другата стая, в първото чекмедже има син кристал, а във второто ключа за офиса , който изисква парола за да отворите. Използвайте паролата на второто чекмедже. Вземете ключа за офиса и излезте от тази стая.

Има стая за сейв наблизо и още една врата , която води да вземете картата на Джил от S.T.A.R.S . Не се занимавайте да взимате картата на Джил , ако имате картата на Брад. С други думи,
ако нямате картата на Брад, трябва да си вземете от стаята за съвещания, и да я използвате за да получите парола на компютъра в главната зала. Качете се по стълбите и минете през целия път за да влезете в друга стая. Влезте в стаята в тази зона като използвате офис ключа.

В тази стая, вземете инструментите за ключалки и оръжие от шкафа. Излезте от R.P.D.
сградата щом ги вземете.

От R.P.D. сградата, отидете направо към вратите , които са били заключени преди и използвайте инструментите за ключалки за да ги отключите. В тази зона, забележете , че маркуча е от дясно, но не може да бъде взет за момента. Влезте в стаята от ваше ляво и ще се озовете на голямо място, минете през целия път докато не стигнете врата. Сега сте в паркинг зона,вземете сините жици свързани към колата. Отидете напред и отворете вратата , която води до сейв стая.

Излезте от сейв стаята, продължете по пътя и влезте в друга стая.Преди да излезете през вратата,
вземете третата карта от стената, вървете напред и кратка сцена ще се разиграе. Поемете по левия път , защото десния път изисква да осигурите батерия да активирате стълбата.

Има два пътя на мястото , където влязохте току що. Поемете по левия. От този момент можете да изберете да направите следното (в зависимост от това ,по кой път изберете да поемете първо, има малки промени в развоя на играта):

[ПЪТ A]-----------------------------------------------------------------------

Влезте в ресторанта и използвайте инструментите з аключалки за да отключите малко шкафче зад ресторанта и да получите лост. Използвайте лоста на заключената шахта в ресторанта и ще последва малка сценка. Карлос ще ви бъде представен и преследван от Немезис.

[УСЛОВИЕ САМО ЗА ПЪТ А]----------------------------------------------------

1ва опция: Слезте от стълбата (продължете на [C2.1-1])
2ра опция: Скрийте се от Немесис (продължете на [C2.1-2])

[C2.1-1]: Щом се озовете в тунела, ще видите малка сцена. Излезте от дупката в стената. Продължете от [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C2.1-2]: Джил и Карлос ще се опитат да се скрият от Немезис, и Джил ще хвърли лампа с огньове към газта зад ресторанта. Познайте какво? Експлозията кара Немезис да припадне за момент, съберете предмети от тялото му, ако се интересувате. Забележете , че бързо ще стане. Махнете се от там. Продължете към
[ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

(Забележка: ако изберете да направите тази част първо, зеления кристал ще се намира там , където сте се запътили по път Б)

---Край на [УСЛОВИЕ САМО ЗА ПЪТ А]------------------------------------------

---Край на [ПЪТ A]-------------------------------------------------------------
 

[ПЪТ Б]-----------------------------------------------------------------------

Отидете напред докато не стигнете до още един кръстопът, отидете надясно з амомента и излезте през вратата. Отидете надясно и влезте във вестникарския офис(не вратата , която е заключена от вътре). Вътре в стаята, бутнете стълбите напред към машината за напитки, качете се по стълбите и активирайте електричеството на върха на машината. Слезте по стълбите и активирайте друго устройство точно до капак. Капакът се отваря и минете по стълбите и отворете вратата.Отидете напред и отворете вратата. Кратка сцена запова и Карлос ще ви бъде представен и преследван от Немезис.

[УСЛОВИЕ САМО ЗА ПЪТ Б]----------------------------------------------------

1ва опция: Скочете през прозореца (продължете на [C2.2-1])
2ра опция: Скрийте се от Немесис (продължете на [C2.2-2])

[C2.2-1]: Джил и Карлос ще скочат през прозореца и ще се озоват в зона за отпадъци. Измъкнете се от там и гледайте още една кратка сцена. Продължете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ]
по-долу...

[C2.2-2]: Джил и Карлос ще се опитат да се скрият от Немезис, и Немезис ще бъде изстрелян през прозореца. Немезис сега е в несвяст и вземете предмета , който пада близо до него. Излезте от тук и напуснете сградата. Започва кратка сцена. Продължете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ]
по-долу...

(Забележка: Ако направите тази част първо, зеления кристал ще се намира , където се насочвате към ПЪТ A)

---Край на [УСЛОВИЕ САМО ЗА ПЪТ Б]------------------------------------------

---Край на [ПЪТ Б]-------------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Вземете ръждивата манивела в сейв стаята близо до ресторанта. Вземете зеления кристал и го използвайте на панела близо до заключената врата за да я отключите. Отворете вратата, игнорирайте зелената врата , която ще срещнете по пътя си, отидете надясно и отворете вратата. Минете през целия път, отворете врата, и отново минете по пътя, и вземете зелените билки , ако искате, отворете врата. Тук има малко врагове. Покатерете се по сандъка и влезте в трамвая през задната врата
, защото предната е заключена отвътре.

Подгответе се за нова сцена, ще се запознаете с Николай. Минете през вратат ана трамвая, и още една малка сценка започва. Карлос ще ви даде чанта позволяваща ви да носите повече предмети от сегашния брой в инвентара си. Сега вземете гайчения ключ от едно от местата в трамвая. Отключете вратата и излезте.

(Забележка: Има четири предмета (два от тях ще бъдат комбинирани) , които се изискват за да подкарате трамвая/влака. Ако само намерите предмет и не повече от три от тях и се върнете до трамвая, ще видите кратка сцена. Mихаил се защитава от зомбитата.)

Отидете до бензиностанцията. Сега по пътя ви до една затворена врата. Използвайте раждясалата манивела шесте диагонали-дупки до вратата, манивелата ще се счупи и използвайте гайчения ключ на счупената манивела. Отворете вратата. Ще видите кратка сцена там като вървите напред. Потърсете устройство и вземете машинното масло като решите малък пъзел
(просто натискайте бутоните , които не светят).Започва кратка сцена след като вземете маслото. Излезте от стаята.

[FMV случка]: Гледайте!

Излезте от там очевидно няма на къде да продължите. Продължете по пътя за да напуснете тази зона към кристалния панел. БАМ!, вратата се отваря...зомбита! Влезте в отворената врата и вземете каменната книга от статуята. Поставете каменната книга на мястото , което може да бъде намерено отвън ресторанта (онова от , което извира водата независимо дали сте взели синия квадратен камък). Очевидно, вземете синия камък. Върнете се до статуята и поставете синия квадратен камък, ще получите батерията. Използвайте батерията на устройството до асансьора
(мястото вътре от където взехте картата за третия етаж) за да активирате асансьора.

Слезте използвайки асансьора. Минете през пътя и влезте в електрическата подстанция.
Има много малък коридор тук, просто влезте в друга врата. Вътре в електрическата подстанция ще видите две решетки ("15v-25v", "115v-125v") и заключена врата.
Активирайте устройството близо до заключената врата. Поиграйте си с друго устройство близо до решетката "115v-
125v". Трябва да превключете чрез червения бутон (високо напрежение) и зеления бутон (ниско напрежение) за да формирате точното напрежение 115v-125v, или 15v-25v. За да отворите решетката "15v-25v", изберете ниско, високо, високо, високо. За да отворите шахтата "115v-125" , изберете високо, ниско, ниско, ниско. Отвъд вратата "115v-125v" можете да намерите бушон , който се използва за да активирате трамвая, и отвъд вратата "15v-25v"
можете да намерите оръжие в шкафа.Подсигурете се като вземете бушона първо. Щом сте отворили едната от вратите, излезте от стаята и ще имате кратка сценка.

[УСЛОВИЕ]--------------------------------------------------------------------

1ва опция: Избягайте (продължете на [C3-1])
2ра опция: Изпратете електричество към врагът (продължете на [C3-2])

[C3-1]: Джил ще побегне към заключената врата, и насила ще я отвори,
и евентуално излиза от там. Следва кратка сцена. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C3-2]: Джил ще увеличи електричеството като активира устройството близо до заключената врата и зомбитата умират. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Кран на [УСЛОВИЕ]----------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Подсигурете се , че сте взели бушона електрическата подстанция преди да си тръгнете. Поемете с асаньора нагоре. Носете си с вас гайчения ключ и преминете целия път докато не стигнете мястото , където е маркуча. Използвайте гайчения ключ на маркуча, вземете маркуча. Върнете се до мястото с червената светлина, и използвайте маркуча там. Пожарът сега е изгасен. Минете през пътя и отворете вратата. Минете през коридора. Щом излезнете през вратата, има още една манивела
точно пред вас, вземете я. Отидете напред и влезте в следващото помещение-офиса. Кратка сцена започва след като влезнете.

Огледайте се за дистанционното на бюрото и го използвайте. Ще ви бъде показана реклама на „Ъмбрела”. Запомнете името на продукта , защото това е парола! Вижте компютъра до дистанционното, въведете паролата. Заключената врата е деактивирана, влезте. Там се огледайте за петрол на една от етажерките. Напуснете мястото.

[FMV случка]: Гледайте!

Започва кратка сцена. Просвто застреляйте кранчето на тръбата за да отпуснете парата точно преди зомбитата да минат от там. Парата ще ги убие.

Спомняте ли си за другата манивела , която намерихте по-рано? Не се мъчете да правите следващите стъпки , ако не са ви нужни допълнителни патрони. Върнете се на мястото зад задната врата на бара/кръчмата (където се запознахте с Брад), използвайте манивелата на дупката до решетката.

Можете да се върнете до мястото от , където започнахте играта за да проверите за дебелака!
За съжаление сега той е мъртъв, може да проверите скривалището му за да получите допълнителни предмети.

Върнете се до трамвая и се уверете , че си носите бушона, машинното масло,
петрол, и сините жици. Комбинирайте машинното масло с петрола за да получите смесено масло.Щом имате и четирите предмета (два за комбинирането на маслото) по пътя си към трамвая, ще срещнете няколко препятствия. На паркинга, земята ще пропадне.Джил ще падне , но за наше щастие успява да се хване.

[УСЛОВИЕ]--------------------------------------------------------------------

1ва опция: Качете се (продължете на [C4-1])
2ра опция: Слезте долу (продължете на [C4-2])

[C4-1]:Джил бързо изскача от дупката и избягва кутиите. Продължете на
[ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C4-2]: Джил бързо се спуска долу и отбягва падащите кутии. Отидете до дупката и се качете по стълбите. Ще се озовете точно пред паркинг зоната. Влезте в паркинг зоната. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Край на [УСЛОВИЕ]-----------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Продължете с връщането си към трамвая, по пътя вие отново ще срещнете Немезис, избегнете го и напуснете мястото, или можете да го убиете (поне за момент). Продължете по пътя си и ще срещнете още едно препятствие – земетресение и пътя отново пропада, но този път ще паднете в дупката. В дупката ще се събудите и ще се запознаете с нов враг. Не се мъчете да го убивате за момента, потърсете две копчета и ги активирайте. Трябва бързо даги активирате в противен случай врагът ще ви нарани!
Щом двете копчета са активирани стълбата е снишена, качете се по стълбата за да напуснете. Сега вие сте свободни да стигнете до трамвая.

Използвайте комбинираното масло, бушона, и сините жици на панела на трамвая. Кратка сцена започва показваща как Карлос стига до трамвая, и може да ви даде патрони.
Минете през вратата в трамвая. Кратка сцена започва.Сега Немезис е в трамвая, отидете в следващата стая на трамвая. Mихаил е ранен , а Немезис се появява. Не с ехабете да си губите патроните, просто се върнете до първичната стая на трамвая, и Михаил ще се изправи в последна битка срещу Немезис.

[FMV случка]: Гледайте!

Михаил е мъртъв (подсмрък, подсмрък ;(), Сега трамвая загубва контрол, Карлос не може да удари спирачки.

[УСЛОВИЕ]--------------------------------------------------------------------

1ва опция: Скочете от трамвая (продължете на [C5-1])
2ра опция: Опитайте да спрете трамвая (продължете на [C5-2])

[FMV sequence]: Гледайте!

[C5-1]: Сега Джил се озовава в стая, няма нищо тук.Излезте от стаята. Върнете се в стаята отново. Направете едно движение и има нещо на тавана , което ще падне.
Има малък ключ в шкафа, вземете го. Върнете се до сейв стаята и излезте от сейв стаята. Сега сте в работния кабинет, Карлос ще се появи, и ще ви даде патрони. Нищо интересно тук, но запомнете зелената заключена врата. Излезте през друга врата и ще се озовете в главната зала. Вземете оръжието от мъртвото тяло , ако желаете. Вземете третата карта от бюрото. Има две музикални кутии в близост до стълбите, една от лявата и една от дясната страна на стълбата.
Няма какво друго да се направи тук. Отключете централната врата, ако искате. Отворете лявата врата към столовата. Излезте от столовата. Ще влезнете в пиано стаята , но няма нищо тук. Минете през вратата към сейв стаята. В тази стая, вземете ключа за стълбата. Върнете се в главната зала. Продължете към [Продължение] по-долу...

[C5-2]: Трамвая се разбива отвън зоната на часовниковата кула. Джил се изправя и ще ви бъд епоказана часовниковата кула (нямате ли усещането , че това е вампирски замък ? :D). Сега влезнете в Пиано стаята понеже главната врата е заключена от вътре. Влезте в сейв стаята за да получите малък ключ от шкафа. Сега отидете до главната зала и ще получите третата карта и оръжие оставено от мъртвеца. Сега минете през работния кабинет и влезте в спалнята. Mинете малко напред и картината ще падне, вземете ключа за стълбата от там и се върнете до главната зала. Продължете към [Продължение] по-долу...

---Край на [УСЛОВИЕ]-----------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Качете се по стълбите, има трима „лоши” :D горе. Като ги избегнете или убиете, минете на пред и влезте през вратата. Сега ще се озовете на балкона на кулата. Има копче там, не ни е от полза за момента. Използвайте ключа за часовниковата кула на ключалката за да снишите стълбите и да се качите горе. Това е още една сейв стая, нека я наречем сейв стаята в кулата. Вижте музикалното устройство от ляво. Слушайте музиката , която ще засвири, и решете пъзела като натискате нагоре и надолу за да чуете определени моменти от музиката.
Музиката е разделена на 6 части от A до F. За всяка една вие трябва да определите тона на мзуката като натискате нагоре или надолу за да сформирате музикален тон. Щом решите пъзела, златната чиния ще се отвори. Вземете ключа там. Комбинирайте ключа с малкия ключ за да сформирате часовникарския ключ. Вземете сребърното назъбено колело от етажерката. Отидете долу в работния кабинет, и използвайте смесения ключ
за да отворите зелената врата. Отворете стаята и минете по пътя, влезте в друга врата. Има три статуи, всяка от тях държи камък с различен цвят.
Вземете тези камъни и ги използвайте на картината на стената.От ляво на дясно,
goddess of past(богиня на миналото), goddess of present (богиня на настоящето) и goddess of future(богиня на бъдещето). Поставяйки малкия камък (който и да е от тях) на богинята на миналото ще забави времето и поставяйки ги на някоя от другите ще го забърза.

Всеки камък има ефект зависещ от това как е поставен, на , който и да е от трите в картинката. Например, ако златния камък е поставен на богинята на миналото това ще намали времето до 2 часа ,но ако златния камък е поставен на богинята на бъдещето, времето ще се увеличи до 4 часа. Tози пъзел е произволен и трябва да сменяте трите малки камъка в различни вариации на картинката за да настроите времето на богинята на настоящето на 12:00:00. Успех!

Щом решите пъзела, часовникът на централната картина ще се отвори.Вземете златното назъбено колело и го комбинирайте със сребърното. Сега се върнете до сейв стаята в часовниковата кула. Използвайте комбинираното назъбено колело на устройството зад стаята.
Часовникът (или звънеца) сега е активиран. Подгответе се да се биете с Немезис и слезте долу.

[FMV случка]: Гледайте!

Кратка случка ще започне след FMV случката, зависеща от избор , който сте направили по-рано, различна сцена ще се покаже. Сега Джил е инфектирана с вирус (може би G-вируса) по време на случката. След случката, подгответе се да убиете Немезис, като това не е лесно. Подсигурете се като използвате гранатомета с ледени патрони. Ориентировачно 10 ледени патрони са достатъчни за да го свалите.

II. 1ви Откомври , нощ...

След като убиете Немезис, гледайте клипчето, и ще се озовете в сейв стаята до пиано стаята. Сега контролирате Карлос. Отидете до стаята с часовниковия пъзел, отидете зад стаята и натиснете звънеца на земята (звънеца не може да се натисне по-рано с Джил), и напуснете стаята. Отидете наляво и влезте в болницата.
Отидете напред и ще се срещнете със стар приятел от Resident Evil 1. Пригответе оръжието си или бягайте.

Влезте в стаята от дясно за да се озовете в сейв стаята.Сега излезте от стаята. Сега вътре в стаята ще вземете четвъртата си карта на дъската за бележки, и диктофон от бюрото. Отидете до асансьора и активирайте системата за разпознаване на глас. Използвайте диктофона на тази система. Асансьорът е активиран. Влезте в асансьора и ще можете да изберете да направите някоя от следните опции първо(различната опция ще промени развоя на събитията в играта занапред):

[ПЪТ A]-----------------------------------------------------------------------

Качете се до етаж 4F. Отидете напред и отворете вратата. Ще видите кратка сцена в , която отново ще се срещнете с Николай (Само , ако направите Път A първо). След сцената, отидете зад
стаята за да вземете стаята на охраната. Сега излезте от стаята и отидете надясно и отворете първата стая на охраната. В тази стая, вземете паролата от мъртвеца близо до вратата, и вижте позицията на чекмеджетата в тази стая. Излезте от тази стая. Сега използвайте ключа на охраната за да отворите втората врата на охраната. Сега влезте и натиснете чекмеджето в обратната посока на чекмеджето от първата. Например , ако чекмеджето в първата стая е в североизточна позиция. Натиснете чекмеджето във втората стая в северозападна позиция. Щом правилно наместите чекмеджето във втората стая, картината на стената ще падне. Oтворете сейфа като използвате паролата на мъртвеца. Вземете синята ваксина. Ако решите да направите тази част първо отидете на [ПЪТ Б]. В противен случай продължете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Край на [ПЪТ A]-------------------------------------------------------------
 

[ПЪТ Б]-----------------------------------------------------------------------

Скезте до мазе B1 използвайки асансьора. Продължете по пътя и отворете врата. Гледайте кратката случка (САМО ако първо е бил - ПЪТ Б). Излезте от стаята. Сега сте в изследователска стая. Вземете предмет от гардероба и го използвайте с машината близо до голямата тръба(Има Ловец в тръбата), сега дезактивирайте другата машина до тази машина за да изпразните водата от тръбата. Сега отидете да боравите с предшната машина и ще трябва да решите пъзела. Трябва да активирате и дезактивирате между 5 ръчки за да направите нивата показани на машината да бъдат равни. Снишете I ръчка, II да си остане така, снишете III ръчка, снишете A ръчката. Tака трябва да стане. Вземете червената ваксина. Ако изберете да направите тази част първо, продължете на [ПЪТ Б]. В противен случай продължете на [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Край на [ПЪТ Б]-------------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Щом завършите двете опции по-горе, комбинирайте двете ваксини. Сега се върнете до часовниковата кула. По пътя ще минете през доста противници. Щом влезнете в главната зала на болницата, кратка сцена ще последва. Ще имате само 7 секунди да напуснете болницата. Излезте от там!

[FMV случка]: Гледайте!

Върнете се до Джил. По пътя ще се засечете с Немезис, просто го игнорирайте и бягайте. Щом се върнете при Джил, гледайте кратък разговор между Джил и Карлос. След сцената, подгответе оръжието си и всичко от , което се нуждаете. Най-важно е да вземете инструментите за ключалки. Махнете се от тук. В пиано стаята, Немезис ще се появи, просто го избегнете и бягайте или може и да се биете с него. Излезте от столовата. Бягайте през целия път до зоната пред болницата. Щом стигнете там, използвайте инструментите на заключената врата в средата на мястото. Отворете вратата и влезте в сейв стаята. Вземете ключа за портата от стената. Пригответе масивно оръжие , защото по пътя може да срещнете ловци.

Вземете ключа за портата и излезте от сейв стаята. Използвайте ключа на портата в дясно. Влезте. Сега сте в главната градина. Поемете по десния път и слезте по стълбите. Минете през моста и отворете вратата. Сега отидете напред и вземете ключа от мъртвеца. Сега се върнете в главната градина, и отворете стаята в западната част на градината. Отидете напред за да вземете няколко зелени билки и сини билки , ако искате. Огледайте се за машина , която контролира водата. Ще трябва да слезете долу до водата за да потърсите илюстрацияза да изпразните водата. Ето как да решите пъзела, преместете черно първо,
бяло, черно, бяло, черно, черно. Това ще изсточи водата. Сега слезте по стълбата. Отидете до стълбата и се качете към гробището.

Минете през гробището и отворете вратата. В тази стая, подгответе запалката
и вземете металната тръба от гардероба. Сега използвайте запалката на камината, и металната тръба в последствие. Влезте в камината. Там, вземете ключа за портата.
Излезте от там и може да срещнете Николай отново, зависейки от прогреса ви в играта.

Сега подгответе оръжията и патроните, включително и билките. Излезте от стаята и отидете напред.

[FMV случка]: Гледайте!

Това е онази гад , която срещнахте преди да активирате трамвая! Убийте я!
Този враг се убива доста трудно, използвайте киселинните патрони с гранатомета за да го убиете. Вижте другите секции как да получите специални патрони. Може да загубите време като тичате наоколо докато не започне сцена. Стреляйте по светлините близо до водните зони.
Електричеството ще го убие!

Щом то умре, върнете се в източната част на главната градина.Минете през целия път и използвайте ключа за портата за да отключите вратата. Отворете вратата и вървете напред към мост. Немезис се появява отново.

[УСЛОВИЕ]--------------------------------------------------------------------

1ва опция: Бутнете Немезис от моста (продължете на [C6-1])
2ра опция: Скочете от моста (продължете на [C6-2])

[C6-1]: Джил ще избута Немезис от моста и ще изтича до вратата пред моста. От тук отидете напред и отворете вратата, има само една врата достъпна за момента. Продължете към [ПЪТ A]. използвайте многофункционалния ключ на вратата. Влезте. Вземете петата карта близо до изхода и вземете системния ключ близо до конзолата. Отидете напред и слезте с асансьора надолу. Пазете се от многото врагове по пътя! Напуснете стаята. Слезте долу и минете целия път през тунела. Покатерете се и идете напред за да влезете в сейв стаята.
Продължете към [ПЪТ Б]. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C6-2]: Джил ще скочи от моста и ще се качи по реката. Покатерете се и продължете напред за да се качите по стълба. Ще се озовете в тунел, покатерете се и отидете напред за да влезнете в сейв стая. Продължете към [ПЪТ Б]. Вървете надясно за сега и ще вземете 5тата карта близо до врататаи системата близо до конзолата, и отворете вратата. След като напуснете, гледайте сцената (САМО ако първо е била – 2та опция). Продължете към [ПЪТ А]. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Край на [УСЛОВИЕ]----------------------------------------------------------
 

[ПЪТ A]-----------------------------------------------------------------------

Влизате в сейв стаята и започва кратка сценка (САМО ако първо е била – 1та опция).Вземете мултифункционалния ключ от шкафа.Минете през вратата и влезте в стаята за изпарения. Трябв ада активирате бутон ON/OFF между парите, за да минете до машината. Тук е лесно, опитайте! Щом стигнете до машината, я активирайте за да изключите нещо (може би газ) отвъд стаята, която ще се покаже. Сега излезте от стаята с изпраенията, и излезте от сейв стаята. [ВРЪЩАНЕ].

--- Край на [ПЪТ A]-------------------------------------------------------------
 

[ПЪТ Б]-----------------------------------------------------------------------

От сейв стаята, вземете предмет от осветеното със синьо място и влезте в стаята за контрол на водата.Проверете машината зад контролната стая, използвайте предмета от осветеното синьо място. Сега още един пъзел , който е произволен. Ще видите проба на горния екран. Има разстояния от три части от A до C, всеки с показана особенна линия. Сменяйте наляво и надясно докато не направите така , че нещата да изглеждат точно по един и същи начин с пробата.
Щом решите пъзела, ще изключите нещо отвъд стаята, която ще се покаже. Сега излезте от там и минете през тунела и влезте в стаята с вонящото блато/гьолче. Поемете с асансьора нагоре. [ВРЪЩАНЕ].

--- Край на [ПЪТ Б] -------------------------------------------------------------
 

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Ако се интересувате да получите оръжие бонус, отидете до стаята за воден контрол и използвайте мултифункционалния ключ на машината отвъд машината за воден контрол. Върнете си мултифункционалния ключ. Вземете си системен диск. Отидете до изцяло отворената врата близо до асансьора на втория етжа. Минавайки по пътя си, можете да попаднете на кратка сценка в зависимост от прогреса ви в играта. Използвайте системния диск на устройството на стената. Гледайте сцена.Пригответе се за мощен бой с Немезис!

Щом убиете Немезис, Ъмбрела карта ще падне от един труп, вземете я.Използвайте я на устройството до заключената врата. Напуснете стаята.

[FMV случка]: Гледайте!

Кратко съобщение е дадено , че и ракета е готова да бъде изстреляна. Ако искате да получите бонус оръжие, отидете до стаята с изпаренията иизползвайте Ъмрела картата на асансьора. Слезте долу съберете малко патрони и използвайте мултифункционалния ключ за да отключите заключения сейв. Вземете гранатомета.

Отидете до затворената решетка отвън сейв стаята на втория етаж. Използвайте Ъмбрела картата на асансьора. Сега минете по пътя и влезте в стаята за комуникация. Тук има сцена зависеща от това какъв е бил прогреса ви през играта.Сцените ще обсъждат следното:

[1ва Сцена]: Малко след като влезнохте в стаята за комуникации, карлос ще ви се обади през устройството, ще минете през кратък разговор и Джил ще вземе радар от комуникационното устройство. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ]  по-долу...

[2ра Сцена]: Кратко след като вземете радара от комуникационното устройство, поразгледайте наоколо и Николай ще се появи , а Джил и Николай ще проведат кратък разговор.

[УСЛОВИЕ САМО ЗА ВТОРАТА СЦЕНА]-------------------------------------------------
 

1ва опция: Говорете с Николай (продължете на [C7-1])
2ра опция: Бийте се с Николай (продължете на [C7-2])

[C7-1]: Джил ще проведе дълъг разговор с Николай, и Николай ще отдръпне хеликоптера насатрани и ще избягат. Карлос ще се появи след това. Опитайте се да слезете по стълбата в комуникационната стая. Кратка сцена ще последва. Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C7-2]: Сега ще контролирате Джил, стреляйте по хеликоптера докато, не експлодира! Продължете към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

---Край на УСЛОВИЕ САМО за Втора Смяна]---------------------------------------

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Слезте по стълбата в комуникационната стая. Вземете каквото си мсилите , че ви трябва от раклата ,защото отиваме да се бием с ПОСЛЕДНИЯ ЦАР. Не се тревожете царят не е силен, дори си мисля , че това е най-лесния последен цар във всички Resident evil-и. Минете през целия път със зомбита лежащи по земята и излезте през вратата.Минете по пътя си и отворете вратата. Ще намерите стар "приятел" в стаята, той е мъртъв до влака. Сега отидете да активирате машината до голямото оръжие. Ще провери всичко, батерията е слаба! По ред, натиснете напред батерия 1 (Немезис се появява за последен път!), батерия 2, и батерия 3 в нещо (може би устройство?). Оръжието сега ще е изцяло активно, и за кратко, оръжието ще зареди и стреля , но само е една посока. Примамете Немезис да застане на позицията , където оръжието стреля . Направете така , че оръжието да удари Немезис няколко пъти (1 изстрел също е възможен) за да го убиете. Напуснете стаята.

[УСЛОВИЕ]--------------------------------------------------------------------

1ва опция: Убийте го (продължете на [C8-1])
2ра опция: напуснете (продължете на [C8-2])

[C8-1]: Джил ще убие Немезис. Напускате стаята. Продължавате към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...

[C8-2]: Джил автоматично напуска стаята. Продължавате към [ПРОДЪЛЖЕНИЕ] по-долу...  

---Край на [УСЛОВИЕ]----------------------------------------------------------

[ПРОДЪЛЖЕНИЕ]: Активирайте асансьорът за да слезете.Отидете напред от там. Продължете към [FMV случка].

[FMV случка]: Има два коренно различни края. Насладете се на шоуто!

**Край на Помагалото**
 

Тайни
----------
Има много тайни в Resident Evil 3 , които могат много бързо да се сравнят с тези от resident evil 1 или 2,защото ще получите тайните чак след като финиширате играта в зависимост от ранга ви, и зависейки от прогреса ви към края на играта.

Ще получавате различен епилог всеки път щом превъртате играта. С други думи, трябва да превъртите играта 8 пъти за да получите всичките епилози. УОУ!

Това е списък на всички тайни в играта:

01. Antique key (използва се за да се отключи врата в близост до тази от , която за първи път взехте картата си)
02. 5 допълнителни костюма:
a. Полицейската униформа на Джил (от Resident Evil 1)
b. Полицейска униформа с къса пола
c. Шопинг дрехи (бели на цвят)
d. Бойна униформа (черна на цвят)
e. Униформата на Реджина от Dino Crisis
03.Играта  Mercenarie (нещо като допълнителната игра от Resident Evil 2 Dual Shock Version)
04. 3 безкрайни оръжия
05. Безкрайни патрони  

Общо тайни: 11

 

СМЕСКИ С ПУДРА ЗА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ПАТРОНИ :
-------------------------------------------------------------------------------
A – Патрони за пистолет
B – Патрони за пушка
C - Гранати
A + C – Огнени патрони
B + C – Киселинни патрони
C + C – Ледени патрони
C + C + C  - Магнъм патрони